Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προεξοφλούν οι αγορές την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή την χρεοκοπία;

Προεξοφλούν οι αγορές την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή την χρεοκοπία;
Οι χώρες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την ζώνη του ευρώ καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τη “μητέρα όλων των χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην ιστορία”, είχε δηλώσει ο Barry Eichengreen, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, σε οικονομικό forum το 2007.
Οι επενδυτές θα προκαλούσαν με τη συμπεριφορά τους κρίση στην αγορά ομολόγων και οι καταθέτες θα είχαν σηκώσει όλες τις αποταμιεύσεις τους από το τραπεζικό σύστημα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας τώρα:
Η απόδοση των 2ετών ομολόγων έχει ξεπεράσει το 25%, ενώ αυτή των 10ετών βρίσκεται πάνω από το 17%. Την ίδια ώρα ο οίκος S&P υποβάθμισε στην κλίμακα CCC την ελληνική οικονομία, δηλαδή μόλις μία κλίμακα πάνω από την κήρυξη χρεοκοπίας (default).
Μπορούν αυτές οι εξελίξεις να προκαλέσουν μία κρίση στην αγορά ομολόγων;
Το προηγούμενο 12μηνο οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου το 20% των καταθέσεων τους, ενώ ο αποκλεισμός τους από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου δημιούργησαν σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης τους. Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βοήθησε τον κλάδο να καλύψει μέρος των αναγκών του, ωστόσο, η κατάσταση μόνο σοβαρή μπορεί να κριθεί. Και μάλιστα, υπό αυτό το πρίσμα, το πρόβλημα του ελληνικού κλάδου έχει παραμείνει στην αφάνεια, καθώς τα προβλήματα της κυβέρνησης βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Με άλλα λόγια οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι οι αγορές προεξοφλούν την προοπτική η χώρα να βγει από το ευρώ, ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί ποτέ. Πολλές φορές, οι αγορές προεξοφλούν εξελίξεις που δεν επιβεβαιώνονται, αλλά από τη στιγμή που οι συνέπειες είναι παρόμοιες, τότε είναι σαν να έχουν συμβεί.
Αυτό που απομένει να δούμε πλέον είναι ο βαθμός που θα συνεχιστεί η άρση των καταθέσεων και η πορεία των υψηλών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, για να δούμε τη συνέχεια της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης