Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βόμβα από την ΕΚΤ - Δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals από 11/2 - Καθολικά στο ELA οι τράπεζες με 80 δισ

Βόμβα από την ΕΚΤ - Δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals από 11/2 - Καθολικά στο ELA οι τράπεζες με 80 δισ
Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, καθώς θεωρεί πως είναι σχεδόν απίθανη η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
Aπόφαση - βόμβα από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.
Μετά από απόφαση του ΔΣ της, το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες, ως collaterals (εγγυήσεις) για τη χορήγηση ρευστότητας.
H απόφαση της ΕΚΤ θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου, καθώς τότε λήγει η υφιστάμενη κύρια πράξη αναχρηματοδότησης (current main refinancing operation).
Η κίνηση οδηγεί καθολικά τις ελληνικές τράπεζες στον μηχανισμό έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA), με το ποσό να υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr, στα 80 δισ. ευρώ. 
Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, διευκρινίζοντας πως η απόφασή της αυτή βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους ισχύοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος.
Η ΕΚΤ εξηγεί πως έλαβε αυτή την απόφαση, καθώς θεωρεί πως είναι σχεδόν απίθανη η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Η ΕΚΤ εξηγεί επίσης πως η απόφασή της να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals δεν έχει αντίκτυπο στο status των ελληνικών τραπεζών.
Όπως προσθέτει η ΕΚΤ, οι ανάγκες σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μπορούν να καλυφθούν από τους μηχανισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πλήρη εναρμόνιση με τους κανονισμούς του ευρωσυστήματος.
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, η ΕΚΤ αποφάσισε να βάλει φρένο στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή ρευστότητα.
Η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals ελήφθη την Τετάρτη 4/2, δηλαδή την ίδια μέρα που ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.
Η απόφαση της ΕΚΤ αποδεικνύει τη σκληρή στάση που τηρεί η Φρανκφούρτη απέναντι στις απόπειρες της Αθήνας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της για το "νέο συμβόλαιο" που επιδιώκει.

ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση για τα collaterals δεν σηματοδοτεί αρνητικές εξελίξεις για τις τράπεζες - Η ΕΚΤ πιέζει για συμφωνία
Η κίνηση της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την απόφαση της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.
Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του.
Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης