Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στον έλεγχο του κράτους οι τράπεζες – Το ΤΧΣ αλλάζει, αποκτά ψήφο στις μετοχές, εκτελεστικά μέλη στα ΔΣ των τραπεζών

Στον έλεγχο του κράτους οι τράπεζες – Το ΤΧΣ αλλάζει, αποκτά ψήφο στις μετοχές, εκτελεστικά μέλη στα ΔΣ των τραπεζών
Οι επιδιωκόμενες αλλαγές στις τράπεζες, όπου το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος θα ασκεί πλήρως τα δικαιώματα του είναι εύλογες και λογικές και κακώς που δεν είχαν υλοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.
Σημαντικές αλλαγές θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τις τράπεζες που θα διέπει την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η κυριότερη αλλαγή έγκειται στο γεγονός ότι το κράτος θα ελέγχει άμεσα τις τράπεζες κοινώς θα αποκτήσει ενεργά τον έλεγχο των τραπεζών εξέλιξη καταλυτική σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς που διέπεται από χαλαρούς ελέγχους.
Οι τράπεζες κρατικοποιούνται με αυτό τον τρόπο κατά μια προσέγγιση, ωστόσο τα σχέδια για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ειδικά της Πειραιώς, Alpha και Eurobank θα συνεχιστούν με προοπτική το ΤΧΣ να ελέγχει ποσοστά μειοψηφίας.
Στην Εθνική θα συνεχιστεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης αλλά το κράτος θα έχει πιο ενεργό ρόλο.
Η έννοια της κρατικοποίησης είναι δόκιμη καθώς οι τράπεζες θα ελέγχονται άμεσα, ωστόσο το κράτος θα συνεχίσει να πουλάει πακέτα μετοχών.
Ο νόμος προφανώς ακόμη δεν έχει συνταχθεί, καθώς η κυβέρνηση τώρα ξεκινάει το νομοθετικό της έργο.
Ωστόσο με βάση πρώτες ενδείξεις και σποραδικές προτάσεις και ιδέες που έχουν εξεταστεί σε πρωτόλεια μορφή, προκύπτουν τα εξής.

Ποιες θα είναι οι βασικότερες αλλαγές;

1)Το ΤΧΣ που ελέγχει το 55,4% των μετοχών των τραπεζών με το μεγαλύτερο ποσοστό κοντά στο 66% σε Alpha και Πειραιώς θα αποκτήσει δικαιώματα ψήφου.
Μέχρι τώρα το ΤΧΣ δεν είναι δικαιώματα ψήφου γιατί «έχανε» το δικαίωμα αυτό λόγω των warrants.
Με τον νέο νόμο το ΤΧΣ θα μπορεί όχι απλά να συγκαλεί μια γενική συνέλευση αλλά και να ψηφίζει ή και να αλλάζει διοικήσεις εν μια νυκτί.

2)Το ΤΧΣ άπαξ και θα αποκτήσει δικαιώματα ψήφου θα διορίζει μέλη στο ΔΣ των τραπεζών που θα είναι εκτελεστικά.
Κοινώς το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος μέσω των προνομιούχων μετοχών σε Εθνική και Eurobank από τις συστημικές θα διορίζει εκτελεστικά μέλη.
Εκτελεστικά μέλη σημαίνει πλήρης έλεγχος στις τράπεζες από το κράτος.
Τα εκτελεστικά μέλη θα έχουν πρόσβαση σε όλες τα στοιχεία των τραπεζών και θα συνδιοικούν μαζί με τα managements.

3)Τα warrants ως μηχανισμός ιδιωτικοποίησης θα παραμείνουν, ωστόσο θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία δημοσίων προτάσεων από το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants έναντι κοινών μετοχών.
Δηλαδή το ΤΧΣ θα υποβάλλει δημόσιες προτάσεις με premium στους κατόχους των warrants και θα τους προσφέρει όχι μετρητά αλλά κοινές μετοχές τραπεζών.

4)Η δομή του ΤΧΣ αλλάζει.
Δεν μπορεί ένα Ταμείο που αλλάζει χαρακτήρα και ρόλο να διαθέτει δαιδαλώδες διοικητικό σχήμα και ξένα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Μεταξύ εκτελεστικής επιτροπής που ελέγχει η CEO του ΤΧΣ και του Γενικού Συμβουλίου ενίοτε υπάρχει σύγχυση, όπως και τα πολλά ξένα μέλη στο ΔΣ του Ταμείου.
Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου αποκτά καίριες και στρατηγικές αρμοδιότητες ενώ…ελληνοποιείται το διοικητικό συμβούλιο.

5)Τα χρονοδιαγράμματα εξάσκησης των warrants και οι όροι ανακεφαλαιοποίησης που υπάρχουν στον παρόντα νόμο θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές ως έχουν.

6)Στο ΤΧΣ φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων για το αν το Ταμείο θα πρέπει να έχει δικαίωμα στην διαχείριση των NPLs.
Υπάρχουν σκέψεις, το ΤΧΣ να ζητήσει τον κεντρικό έλεγχο της διαχείρισης των NPLs, όχι της καθημερινής διαχείρισης που ούτως ή άλλως είναι θέμα τραπεζών αλλά των κεντρικών αποφάσεων ή τουλάχιστον να συμμετέχει και το ΤΧΣ στις τελικές επιλογές.
Το θέμα αυτό είναι μείζον σε κάθε περίπτωση γιατί αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά συμφέροντα.

Το συμπέρασμα

Οι επιδιωκόμενες αλλαγές στις τράπεζες, όπου το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος θα ασκεί πλήρως τα δικαιώματα του είναι εύλογες και λογικές και κακώς που δεν είχαν υλοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης