Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Ενέκρινε την αύξηση του ELA στα 65 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη

ΕΚΤ: Ενέκρινε την αύξηση του ELA στα 65 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη
Σενάριο καταστροφής αν τεθεί όριο στο ELA που χορηγεί η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες
(upd) Την αύξηση στα 65 δισ. ευρώ από 59,5 δισ. ευρώ προηγουμένως, της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του εκτελεστικού της συμβουλίου, η ΕΚΤ ενέκρινε την αύξηση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες στα 65 δισ. ευρώ από 59,5 δισ. ευρώ προηγουμένως.
Ας σημειωθεί πως από τις 11 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ έχει σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του κινδύνου αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Την επόμενη Τετάρτη, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει επί της ανανέωσης ή μη της χρήσης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες.
Νωρίτερα πάντως, ο Peter Praet, αξιωματούχος της ΕΚΤ κατέστησε σαφές πως οι όροι για την έκτακτη παροχή ρευστότητας μέσω του ELA είναι πολύ ξεκάθαροι και αφορούν πάντα φερέγγυες τράπεζες γι’ αυτό και οι κανόνες θα εφαρμοστούν ως έχουν.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να θέσει όρια στην παροχή ρευστότητας που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, προκαλώντας πιστωτική ασφυξία.


Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε

Η ΕΚΤ θεωρητικά θα μπορούσε να βάλει όρια στο ELA, προκαλώντας ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ θεωρητικά θα μπορούσε να βάλει όρια στο ELA προκαλώντας πιστωτική ασφυξία αλλά όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη εξέλιξη προφανώς δραματική αλλά αυτό δεν θα συμβεί.
Θεωρητικά η ΕΚΤ θα μπορούσε να εγκρίνει μόνο ένα όριο της γραμμής έκτακτης παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες εξέλιξη που θα οδηγούσε σε πιστωτική ασφυξία.
Ορισμένοι κύκλοι θεωρούν ότι αν η ΕΕ θέλει να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό του ELA.
Σημειώνεται ότι από χθες 11 Φεβρουαρίου ενεργοποιείται η υποχρεωτική μετάβαση των ελληνικών τραπεζών στο ELA στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ.
Η αρχική γραμμή φθάνει τα 65 δισεκ από 59,5 δισεκ. ευρώ ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί από την ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2015 περίπου 78 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα το έλλειμμα ρευστότητας δηλαδή το χάσμα μεταξύ δανείων 213 δισεκ. και καταθέσεων 145 δισεκ. (εκτίμηση 10 Φεβρουαρίου 2015) διαμορφώνεται στα 68 δισεκ. ευρώ.
Άρα οι ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν σχεδόν στο 100% την γραμμή ELA και την υπόλοιπη διαφορά θα την καλύψουν μέσω της ΕΚΤ καθώς υπάρχουν εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών που δεν έχουν εκπέσει από τον μηχανισμό collaterals.
Τρία είναι τα βασικά ζητήματα
1)Είναι επαρκής η γραμμή παροχής ρευστότητας μέσω του ELA στα 65 δισεκ. ευρώ;
2)Επαρκούν οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών ώστε να τις καταθέτουν στην ΤτΕ και να παίρνουν ρευστότητα μέσω του ELA;
3)Αν μειωθούν περαιτέρω οι καταθέσεις κάτω από τα 145 δισεκ. το τραπεζικό σύστημα θα κινδυνεύσει;
Οι απαντήσεις
1)Η γραμμή ELA 65 δισεκ. ευρώ ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες και δεν είναι επαρκής προφανώς λόγω της πιστωτικής ασφυξίας των τραπεζών.
Η επόμενη ανανέωση είναι στις 18 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο η γραμμή αυτή μπορεί να αυξηθεί.
Θυμίζουμε ότι αρχές του 2013 είχε φθάσει το ELA στα 126 δισεκ. ευρώ.
Το μόνο σοβαρό πρόβλημα θα προκύψει αν η ΕΚΤ βάλει όριο στην παροχή ρευστότητας στις τράπεζες μέσω ELA, σενάριο προφανώς καταστροφικό.
2)Οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών επαρκούν.
Στην παρούσα φάση χρησιμοποιούν περίπου 115 δισεκ. εγγυήσεις και θεωρητικά με ενεργητικό 340 δισεκ. έχουν να χρησιμοποιήσουν άλλα 100 δισεκ. τουλάχιστον.
Η ΤτΕ δέχεται όλα τα assets των ελληνικών τραπεζών – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
3)Οι καταθέσεις στο διάστημα 1 Δεκεμβρίου του 2014 με 11 Φεβρουαρίου του 2015 έχουν μειωθεί σωρευτικά 18,8 με 19 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς αν υποθετικά μειώνονταν άλλα 10 δισεκ. οι καταθέσεις το πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες θα έφθανε να είναι οριακό.
Η πιστωτική ασφυξία θα ήταν γεγονός.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου - 14:22)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης