Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η διαπραγμάτευση της Ελλάδος κινδυνεύει με φιάσκο – Το Eurogroup απαιτεί μνημόνιο και η απειλή του ELA

Η διαπραγμάτευση της Ελλάδος κινδυνεύει με φιάσκο  – Το Eurogroup απαιτεί μνημόνιο και η απειλή του ELA
H τελική στάση της ΕΚΤ θα κρίνει την κατάληξη της προσπάθειας της Ελλάδος να αλλάξει το μνημόνιο....
Η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι έχει εκτιμηθεί, καθώς μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε χθες, όταν επήλθε συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ στο έκτακτο Eurogroup αλλά την ύστατη στιγμή…διαφώνησαν στην ερμηνεία.
Ποια είναι η πραγματικότητα για τις σκληρές διαπραγματεύσεις;
Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο που το ονομάζει σχέδιο γέφυρα που περιλαμβάνει προφανώς και λογικές και υλοποιήσιμες προτάσεις.
Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παράλογη, δεν είναι ακραία για τα ελληνικά δεδομένα.
Όμως χθες στο έκτακτο Eurogroup υπήρξαν δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση όπου παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις και είχαν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο όπου θα περιλαμβανόταν ουσιαστικά η παράταση του μνημονίου για να εξεταστεί εν συνεχεία η πρόταση – σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια τέτοια λύση θα εκτόνωνε βραχυχρόνια την τεράστια πίεση που ασκείται στην ρευστότητα των τραπεζών.
Τα 4 τηλεφώνημα της ελληνικής αντιπροσωπείας (του Δραγασάκη) στον Τσίπρα λίγο πριν το κοινό ανακοινωθέν άλλαξε τα δεδομένα.
Δραγασάκης και Βαρουφάκης ενημέρωσαν τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό και συμφώνησαν, να αναιρέσουν την αρχική συμφωνία.
Η αρχική συμφωνία περιλάμβανε προσωρινά προφανώς αποδοχή του μνημονίου και κατά ορισμένες πηγές σε ποσοστό 85%.
Η κυβέρνηση ίσως πόνταρε στην Σύνοδο Κορυφής, ίσως χρησιμοποιεί απλά τακτικές διαπραγματευτικές και μέσω τεχνητού αδιεξόδου να κερδίσει τελικώς περισσότερα στο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.
Αν αυτό συμβαίνει, καλώς που συμβαίνει, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει περισσότερα.
Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα να αποδεχθεί το μνημόνιο, όπως διάφορα στελέχη του αναφέρουν μετά το θρίλερ του Eurogroup και δεν υπάρξει συμφωνία στις 16 Φεβρουαρίου…..η πρόσκρουση της Ελλάδος θα είναι βίαιη.
Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για το ELA στις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση την λογική η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, ήδη αύξησηε το ELA από τα 59,5 στα 65 δισε ευρώ. 
Η γραμμή ELA ήταν 59,5 δισεκ. ευρώ και πήγσε στα 65 δισεκ. και θεωρητικά μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς το 2013 θυμίζουμε το ELA είχε φθάσει έως τα 126 δισεκ.
Όμως τραπεζίτες ανησυχούν.
Θεωρούν ότι αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα ή δεν υπάρξει συμφωνία, τότε υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να βάλει όριο στην παροχή ELA που αυτό σημαίνει…πιστωτική ασφυξία.
Αν υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ ανανεώνει κάθε 14 ημέρες (επόμενη ανανέωση 18 Φεβρουαρίου) τα 65 δισεκ. αλλά δεν εγκρίνει περαιτέρω αύξηση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας είναι 100% βέβαιο ότι θα προκύψει έλλειμμα ρευστότητας που μόνο με ένα τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων και όρια στην ανάληψη μετρητών.
Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει χάος και συστημικό σοκ που δεν μπορούν να προβλεφθούν οι συνέπειες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διαπραγματεύεται, έχει πατριωτικό καθήκον και το εκτελεί.
Όμως όπως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις επιλογές
1)Να δεχθεί το μνημόνιο ως προσωρινή λύση μέχρι να υπάρξει συμφωνία
2)Να πάει σε ρήξη που αυτό σημαίνει χάος και καταστροφή
3)Να προκηρύξει δημοψήφισμα ή ακόμη και να εξετάσει νέα προσφυγή στις κάλπες, σενάριο που επίσης θα οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο.
Το σενάριο της νέας προσφυγής στις κάλπες συζητείται πολύ έντονα τις τελευταίες ώρες...ωστόσο δεν οδηγεί σε πολιτική λύση αλλά πολιτικό αδιέξοδο.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαίωμα να διαπραγματευτεί αλλά δεν έχει δικαίωμα να προκαλέσει πιστωτική ασφυξία και χάος

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγη πρόσφατα και τυγχάνει μεγάλης αποδοχής στην κοινωνία έχει ηθικό δικαίωμα να διαπραγματεύεται ώστε να αλλάξει τους όρους του μνημονίου που έβλαψαν την εθνική οικονομία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα δικαίωμα να προκαλέσει πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα, στην οικονομία και στις τράπεζες, δημιουργώντας σκηνικό χάους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την στήριξη της κοινωνίας σε ποσοστό μεγαλύτερο των εκλογικών επιδόσεων έχει αναλάβει την κρισιμότερη φάση των διαπραγματεύσεων Ελλάδος με ΕΕ.
Το επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει πάρει εντολή από την κοινωνία και δεν μπορεί να κάνει πίσω είναι θεωρητικά σωστό αλλά εντολή από την κοινωνία έχει και η Γαλλική κυβέρνηση, η Ιρλανδική, η Γερμανική ή η Ιταλική.
Η εντολή της κοινωνίας δεν είναι μόνο ελληνικό προτέρημα και προνόμιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης παίζει με τις λέξεις εσχάτως και παρουσιάζει μια εικόνα θολή και δυσδιάκριτη.
Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει για το καλό της Ελλάδος, της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας και στο θέμα αυτό δεν χωρούν μικροπολιτικές.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρατήσει σταθερή γραμμή;
1)Προεκλογικώς προωθούσε την λύση του haircut στο χρέος και μετεκλογικά αναίρεσε την λύση αυτή προτείνοντας ανταλλάξιμα ομόλογα για τα δάνεια του EFSF και perpetual bond για το υπόλοιπο χρέος πλην ιδιωτών.
Είναι πλήρης ανατροπή θέσης, αν και πρέπει να αναφερθεί ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση αυτή πρότεινε μια εναλλακτική λύση σε σχέση με την προηγούμενη που είχε παταγωδώς αποτύχει.
2)Προεκλογικά το μνημόνιο είναι η καταστροφή της Ελλάδος και μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ανακάλυψε ότι το 70% του μνημονίου είναι θετικό καθώς περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις.
Αρχικά μίλησαν για 60% μετά 65%, ακολούθησε το 70% και στο τέλος καταλήξαμε στο 0% του επαίσχυντου μέρους του μνημονίου της λιτότητας.
3)Κατά τον έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη η A. Merkel είναι η πιο έξυπνη πολιτικός στην Ευρώπη, ο B. Σόιμπλε είναι ο μόνος με πνευματική υπόσταση και οι Γερμανοί είναι καλύτεροι Ευρωπαίοι από τους Έλληνες.
Ως αιτιολογία αναφέρθηκε η θεωρία των παιγνίων και ότι οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται σε μια στρατηγική παραπλάνησης του αντιπάλου λες και ο αντίπαλος είναι κάποιος ανόητος πολιτικός ή κάποια ανίσχυρη χώρα.
4)Η Ελλάδα διαπραγματεύεται και για την αποτυχία του έκτακτου Eurogroup δεν μπορεί να ασκηθεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση.
Ακολουθεί μια στρατηγική άπαξ και υπάρχει Σύνοδος Κορυφής σήμερα  12 Φεβρουαρίου και τακτικό Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.
Όμως αν στις 16 Φεβρουαρίου η Ελλάδα δεν καταφέρει να πείσει την Ευρώπη ώστε να υπάρξει συμφωνία ο κίνδυνος πιστωτικής ασφυξίας μπορεί να προκαλέσει χάος στην οικονομία, τις τράπεζες και τις καταθέσεις.
Ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων και ο περιορισμός ανάληψης μετρητών από τα ATMs π.χ. 200 ευρώ ημερησίως θα προκαλέσει χάος στην κοινωνία που θα έχει τεράστιο – δραματικό κόστος σε οικονομία, τράπεζες και κοινωνία.
H Ελλάδα δικαιούται να διαπραγματευτεί και κυρίως πρέπει να πετύχει.
Η κυβέρνηση εκφράζει και εκπροσωπεί την Ελλάδα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαίωμα να διαπραγματευτεί αλλά δεν έχει δικαίωμα να προκαλέσει πιστωτική ασφυξία και χάος.
Αν προκληθεί χάος και πιστωτική ασφυξία ευθύνη θα φέρει η ελληνική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης