Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την πιο θεαματική κωλοτούμπα και θα είναι καλό για την Ελλάδα

Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την πιο θεαματική κωλοτούμπα και θα είναι καλό για την Ελλάδα
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί την παράταση του μνημονίου και θέλει...διευκρινήσεις στην ευελιξία....
Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα και παρ΄ ότι υπάρχουν αριστερές πτέρυγες και πιο ριζοσπαστικές απόψεις ο ΣΥΡΙΖΑ, παίζει ένα απίστευτο επικοινωνιακό παιχνίδι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως αποδεικνύεται και από το κείμενο αρχών του Moscovici του ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων της ευρωζώνης, αποδεικνύεται ότι δέχεται την ευελιξία στο υφιστάμενο πρόγραμμα και γενικώς δέχεται τις μεταρρυθμίσεις.
Το παράδοξο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται το κείμενο αρχών του Moscovici το οποίο μιλάει για ευελιξία σο υφιστάμενο πρόγραμμα και δεν δέχεται την πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem που αναφέρεται σε υφιστάμενο πρόγραμμα με ρήτρες ευελιξίας.
Δηλαδή και η πρόταση Moscovici και η πρόταση Dijsselbloem είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα αλλά παρ΄ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση και ο Γιάνης Βαρουφάκης την απέρριψαν την πρόταση του Eurogroup.
Είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει μια θεαματική κωλοτούμπα ιστορικών διαστάσεων και όπως θα αποδειχθεί αυτή η κωλοτούμπα θα είναι επωφελής για την Ελλάδα, την οικονομία, τις τράπεζες και τους καταθέτες.

Ας συγκρίνουμε τα 3 κείμενα...και τα συμπεράσματα δικά σας

Το τελικό - ανανεωμένο προσχέδιο του Moscovici για την Ελλάδα

Το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, βασιζόμενο στον εντατικό διάλογο μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ιδρυμάτων (institutions).
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για ένα ευρύτερο, κοινωνικά προσαρμοσμένο και ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με στόχο την ενίσχυση των βιώσιμων προοπτικών ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
(Η ελληνική κυβέρνηση) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει άμεση δράση για τη διασφάλιση ενός δικαιότερου και πιο αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος αλλά και για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.
(Η ελληνική κυβέρνηση) θα διασφαλίζει πως τυχόν νέα μέτρα δεν θα ανατρέπουν τις ισχύουσες δεσμεύσεις και θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα.
(Η ελληνική κυβέρνηση) θα παραιτηθεί από μονομερείς ενέργειες και θα συνεργαστεί στενά για συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.
Η Ελλάδα θα σέβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της, για σταθερή και βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση, μέσω της παραγωγής και στη συνέχεια της διασφάλισης βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η ικανότητα επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.
Μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους έναντι του ΑΕΠ θα πρέπει να εξεταστούν σε εναρμόνιση με τη δέσμευση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους.
Όλα τα ανωτέρω σχηματοποιούν τη βάση για την παράταση της τρέχουσας δανειακής συμφωνίας (extension of the current loan agreement), η οποία θα λάβει τη μορφή ενός τετράμηνου μεταβατικού προγράμματος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου συμβολαίου για την ανάπτυξη της Ελλάδας, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός αυτής της περιόδου.
Εάν καταστεί χρήσιμο, η Κομισιόν θα παράσχει τεχνικής φύσεως βοήθεια στην Ελλάδα, για την ισχυροποίηση και την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup προσκαλεί τα ιδρύματα να συνεχίσουν την τεχνική εργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, το πως αυτές θα καλυφθούν και με ποιους όρους.
Τα ιδρύματα θα πρέπει να παρουσιάσουν αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.



Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, θα υπέγραφε το σχέδιο του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici που... μιλά για ευελιξία του υπάρχοντος προγράμματος!


Ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ δήλωσε μετά το πέρας της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup - η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο - πως θεωρεί ασαφείς τις διατυπώσεις των Ευρωπαίων για τα περί ευελιξίας, εμφανιζόταν έτοιμος να υπογράψει το προσχέδιο του επιτρόπου Οικονομικών, που φαίνεται πως μιλά καθαρά για ευελιξία του υφιστάμενου προγράμματος.
Το προσχέδιο του επιτρόπου Moscovici για την Ελλάδα διέρρευσε στα διεθνή ΜΜΕ και το ακριβές περιεχόμενό του είναι το εξής:

Προσχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για την εντυπωσιακή πρόοδο που έχουν κάνει Ελλάδα και Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, σε όρους προσαρμογής.
Κατά την τελευταία εβδομάδα, το Eurogroup και τα ευρωπαϊκά ιδρύματα δεσμεύθηκαν για τη διεξαγωγή εντατικού διαλόγου με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασα την ισχυρή δέσμευσή τους για ένα ευρύτερο και βαθύτερο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ισχυροποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης στην Ελλάδα, αλλά και με στόχο την ενίσχυση τoυ αισθήματος κοινωνικού δικαίου και τη θωράκιση της σταθερότητας του τραπεζικού κλάδου.
Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν τη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους.
Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνικής φύσεως βοήθεια.
Συζητήσαμε τις προτεραιότητες, σε επίπεδο πολιτικής, της νέας κυβέρνησης, σε επίπεδο εργασίας που πρέπει να γίνει.
Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και να καταστούν η βάση για μια νέα συμφωνία.
Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας του υφιστάμενου προγράμματος, καθώς ξεκινά η εργασία για τη νέα συμφωνία.
Θα εργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, προκειμένου να διασφαλίσουν συμφωνία για τις παραμέτρους των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν να διασφαλίσουν την παραγωγή "κατάλληλων" πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Κάθε νέο μέτρο θα είναι χρηματοδοτούμενο και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου.





Tι έλεγε το κείμενο που απέρριψε η Ελλάδα - Εξάμηνη παράταση μνημονίου - Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας και παραίτηση της χώρας από κάθε μονομερούς φύσεως ενέργεια περιλάμβανε το κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup και το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.
"Το προσχέδιο της λύσης που παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup επέμενε η Ελλάδα να αποδεχθεί εξάμηνη τεχνικής φύσεως παράταση του υφιστάμενου προγράμματος", αναφέρει το Reuters, αποκαλύπτοντας το κείμενο του Eurogroup που περιήλθε στην κατοχή του.
Ταυτόχρονα στο προσχέδιο του Eurogroup γινόταν σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από κάθε μονομερούς φύσης ενέργεια.
Στο ίδιο κείμενο οι Ευρωπαίοι έκαναν λόγο για παροχή ευελιξίας στο υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και για δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης:
- για παραγωγή "κατάλληλων" πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων
- για νέα μέτρα
"Οι Έλληνες δεσμεύονται να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα", ανέφερε επίσης το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup.
Η Ελλάδα το απέρριψε χαρακτηρίζοντάς το παράλογο και τονίζοντας πως ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Το κείμενο του Eurogroup που απέρριψε η Ελλάδα

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης