Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κωστόπουλος ( Alpha): Είμαστε κατά της αναδιάρθρωσης χρέους - Στις 15/7 οι αποφάσεις για αμκ και ομολογιακό... που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον

tags :
Κωστόπουλος ( Alpha): Είμαστε κατά της αναδιάρθρωσης χρέους - Στις 15/7 οι αποφάσεις για αμκ και ομολογιακό...  που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον
(upd4)Η Alpha Bank και οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γ. Κωστόπουλος στην ομιλία του κατά τη σημερινή τακτική Γενική Συνέλευση, στην οποία όμως δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνει στο μέλλον, ελλείψει απαρτίας. Με δεδομένη την έλλειψη απαρτίας καθώς χρειάζεται το 67% των μετόχων θα συνέλθει η πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση την 4η  Ιουλίου 2011, ημέρα Δευτέρα και αν δεν υπάρξει απαρτία καθώς χρειάζεται το 51% των μετόχων θα πραγματοποιηθεί δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση στις  15 Ιουλίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00.
Άρα οι αποφάσεις θα παρθούν στις 15 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Alpha Bank τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ΑΜΚ που πραγματοποιήθηκε το 2009 ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς εάν δεν είχε υλοποιηθεί η τράπεζα πιθανόν να μην υπήρχε σήμερα.
Ο κ. Κωστόπουλος ζήτησε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία και την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, επισημαίνοντας ότι η συμβολή των ελληνικών τραπεζών στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η Alpha Bank θα στηρίξει την οικονομία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη από τα τέλη του 2011 ή στις αρχές του 2012.
Αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο πρόεδρος της Alpha Bank, διευκρύνισε ότι δεν ζητά να γίνει άμεσα αλλά αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό. Μάλιστα τόνισε ότι η ΑΜΚ του 2009 ήταν σημαντική για την ενίσχυση της τράπεζας, καθώς όπως επισήμανε εάν δεν είχε υλοποιηθεί η τράπεζα θα είχε σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας.
Η ελληνική οικονομία, αν και έχει πετύχει πρόοδο, απαιτείται μεγαλύτερη εξυγίανση. Μάλιστα, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι μοχλοί ανάπτυξης της είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ο πρόεδρος της Alpha Bank εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός σε όσους συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, επισημαίνοντας ότι στέκονται εμπόδιο στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και η σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας θα επιφέρουν βελτίωση της αποδοτικότητας των τραπεζών, τόνισε.
"Στην πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση αποτελούν σήμερα εμπόδιο οι μη ρεαλιστικές προβλέψεις και οι παραινέσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", είπε ο πρόεδρος της Alpha Bank.
"Οι προσεγγίσεις αυτές θέτουν στο περιθώριο τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη υλοποιηθεί και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους. Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτήν την τακτική είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης στην οικονομία και η τοποθέτηση εμποδίων στην ανάκαμψή της", πρόσθεσε ο κ. Κωστόπουλος.
Από τη μεριά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Δ. Ματζούνης, ανέφερε ότι αν και το 2010 ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες, οι ίδιες κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία. Το ίδιο θα επιρατήσει όπως φαίνεται και το 2011. Οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν σημαντική μείωση των καταθέσεων και σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού, ενώ υποχρεώθηκαν να καταγράψουν υψηλές προβλέψεις για επισφάλειες. Όσον αφορά στη μείωση των καταθέσεων, ο όμιλος της Alpha Bank υπέστη μείωση της τάξης του 10,8% το 2010, με τις καταθέσεις να ανέρχονται στα 38,3 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολό του το τραπεζικό σύστημα έχασε 30 δισ. ευρώ σε καταθέσεις  (μείωση 12,3%).
Και ο κ. Ματζούνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, την οποία και χαρακτήρισε αργή και επίπονη διαδικασία η οποία όμως μπορεί να επιτευχθεί. Η δυνατότητά των ελληνικών τραπεζών όμως να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την οικονομία, θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, που είναι συνάρτηση της προόδου στο πρόγραμμα προσαρμογής και της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών.
Πέραν του περιορισμού του λειτουργικού κόστους, στόχοι της τράπεζας θα είναι η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας, και η συνετή διαχείριση των κινδύνων.
Κατά το 2010, διαχειρισθήκαμε ενεργά τον ισολογισμό, προκειμένου να αντισταθμισθούν οι εκροές καταθέσεων και να μειωθεί η ανάγκη χρηματοτοδοτήσεως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο τέλος του έτους, οι χορηγήσεις και το ενεργητικό του Ομίλου ενεφάνισαν μείωση εν σχέσει με το 2009, κατά Ευρώ 1,5 δισ. και Ευρώ 2,8 δισ., αντιστοίχως, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ρευστότητος και της κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου.
Ο δείκτης Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως αυξήθηκε στο 11,9% από 11,7% το 2009, ενώ ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε στο 13,6% από 13,2% το 2009. Ιδιαιτέρως ικανοποιητική ήταν και η επίδοσή μας στις ευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοιώσεως καταστάσεων κρίσεως (Stress Tests), στις οποίες η Alpha Bank σημείωσε την καλύτερη επίδοση σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της, αναδεικνύοντας την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση.
Η στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα και το κλίμα αβεβαιότητος που επεκράτησε, προκάλεσαν εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, η οποία προσέγγισε τα Ευρώ 30 δισ., ήτοι μείωση 12,3% σε ετήσια βάση. Αντιστοίχως, σημειώθηκε εκροή και στη δική μας καταθετική βάση, με τις καταθέσεις του Ομίλου να διαμορφώνονται στο τέλος του 2010 σε Ευρώ 38,3 δισ., ήτοι μείωση 10,8% σε ετήσια βάση. Οι καταθέσεις παρουσίασαν μείωση υπολοίπων στην Ελλάδα και αύξηση στις Mονάδες του εξωτερικού. Παρά τις αντίξοες επιχειρηματικές συνθήκες που επεκράτησαν το 2010, η Τράπεζα σημείωσε σταθερές επιδόσεις. Τα καθαρά κέρδη μας, εξαιρουμένης της εκτάκτου εισφοράς ύψους Ευρώ 61,8 εκατ. επί των κερδών της χρήσεως 2009, ανήλθαν σε Ευρώ 147,8 εκατ. Τα έσοδα από κύριες τραπεζικές εργασίες ανήλθαν σε Ευρώ 2.214,4 εκατ., ουσιαστικά αμετάβλητα σε σύγκριση με το 2009 και το 2008. Η επίδοση αυτή ενισχύθηκε, αφενός, από την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου κατά 10 πόντους, εν σχέσει με το 2009 και, αφετέρου, από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος περικοπής δαπανών.
Η εφαρμογή της πολιτικής περικοπής δαπανών σε όλο τον Όμιλο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά Ευρώ 53,4 εκατ. ή 4,4% σε ετήσια βάση. Τα Γενικά και Διοικητικά έξοδα περιορίσθηκαν κατά 9,2%, ενώ τα έξοδα Προσωπικού κατά 3% σε ετήσια βάση, με την αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεως Προσωπικού στην Ελλάδα. Το 2011 ξεκινήσαμε δύο νέες σημαντικές ενέργειες για τον λειτουργικό ανασχεδιασμό και την περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητος του Προσωπικού αποσκοπώντας σε εξοικονόμηση δαπανών ύψους άνω των Ευρώ 50 εκατ. ετησίως.
Παράλληλα, συνεχίζουμε την υλοποίηση δύο προγραμμάτων περιορισμού του κόστους που ξεκίνησαν το 2010, για τη μείωση των αμοιβών τρίτων και τον περιορισμό του Δικτύου κατά 100 περίπου Καταστήματα. Το συνολικό όφελος των δύο αυτών προγραμμάτων θα ανέλθει σε Ευρώ 75 εκατ.
Η ύφεση στην ελληνική οικονομία έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν το 2010 κατά 31% σε ετήσια βάση, και ανήλθαν σε Ευρώ 885 εκατ. Στο τέλος του 2010, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων διαμορφώθηκε σε Ευρώ 2,2 δισ. και ο δείκτης καλύψεως των δανείων σε καθυστέρηση σε 51%, μία ιδιαιτέρως ικανοποιητική επίδοση εν σχέσει με αυτήν του ανταγωνισμού.
Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητος και κατ’ επέκτασιν του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, προκάλεσαν μείωση της ζητήσεως νέων δανείων και αποκλιμάκωση της πιστωτικής επεκτάσεως στην Ελλάδα. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, η Τράπεζα εξακολούθησε να στηρίζει τους πελάτες της και να παραμένει αρωγός στην προσπάθεια αποκαταστάσεως της σταθερότητος στην ελληνική οικονομία. Με την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων και την αναζήτηση των πλέον πρόσφορων λύσεων για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των δανείων αξιόχρεων πελατών, γίνεται μία συνεχής προσπάθεια για τη στήριξη της πελατειακής βάσεως.
Οι χρηματοδοτήσεις ιδιωτών ανήλθαν σε Ευρώ 20,7 δισ., σημειώνοντας μικρή αύξηση 1% σε ετήσια βάση. Στη στεγαστική πίστη, τα υπόλοιπά μας στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2010 σε Ευρώ 11,3 δισ., με τις νέες εκταμιεύσεις του έτους να ανέρχονται σε Ευρώ 1,2 δισ. Στον τομέα της καταναλωτικής πίστεως, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες αποπληρωμές, υπήρξε μείωση υπολοίπων και η έμφαση δόθηκε στη βελτίωση της διαχειρίσεως του πιστωτικού κινδύνου με πολύ καλά αποτελέσματα.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Σήμερα 21 Ιουνίου συγκαλείται η  τακτική γενική συνέλευση της Alpha bank στην οποία θα τεθεί ο σχεδιασμός προς έγκριση από τους μετόχους για αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό.  
Με δεδομένη την έλλειψη απαρτίας καθώς χρειάζεται το 67% των μετόχων θα συνέλθει η πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση την 4η  Ιουλίου 2011, ημέρα Δευτέρα και αν δεν υπάρξει απαρτία καθώς χρειάζεται το 51% των μετόχων θα πραγματοποιηθεί δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση στις  15 Ιουλίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00.
Άρα οι αποφάσεις θα παρθούν στις 15 Ιουλίου.
Η διοίκηση της Alpha bank λαμβάνει προκαταβολικά την απόφαση και όταν κρίνει δηλαδή όταν το ευνοήσουν οι χρηματιστηριακές συνθήκες θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό της.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση πραγματοποιείται και για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ ευρώ.
Ακολουθώντας μια ευέλικτη στρατηγική η διοίκηση της Alpha bank σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους περίπου 1,4 δις ευρώ χωρίς να έχει προσδιορίσει τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.
Η στρατηγική είναι απλή εφόσον ο χρόνος υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί και προφανώς δεν θα είναι άμεσα από Φθινόπωρο θα αξιολογηθούν οι παράμετροι και θα οριστικοποιηθεί ο χρόνος αλλά και οι όροι η διοίκηση θα επιδιώξει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή χρηματιστηριακή συγκυρία και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια.
Η Alpha bank με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,3% και core tier 1 9,3% διαθέτει καλή κεφαλαιακή διάρθρωση ωστόσο σε μια περίοδο όπου θα καταστούν αναγκαίες οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις η στρατηγική κίνηση της Alpha bank για νέα αύξηση κεφαλαίου ήταν απαραίτητη.
Η Alpha bank ακολούθησε ένα διαφορετικό δρόμο στην προσπάθεια διατήρησης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σε υψηλά επίπεδα.
Μείωσε το ενεργητικό της κατά 4 δις στα 64 δις ευρώ και έτσι βελτίωσε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας καθώς μειώθηκε αναλογικά και το σταθμισμένο ενεργητικό.
Το μείζον ερώτημα είναι πως θα συμπεριφερθούν οι 131,4 χιλ μέτοχοι το 45% ιδιώτες επενδυτές και το 36% των ξένων στην προσπάθεια της Alpha να συγκεντρώσει κεφάλαια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha bank έχει πραγματοποιήσει μια καλή προεργασία και ήδη η Morgan Stanley που είναι θεματοφύλακας με ποσοστό 4,5% θα συμμετάσχει στην διαδικασία, παρά την παρελθούσα κόντρα….
Παρ΄ ότι ακόμη η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης βρίσκεται σε πρωτόλεια μορφή ο αντίκτυπος στους μετόχους είναι θετικός.
Η οικογένεια Κωστόπουλου με 9% θα επιδιώξει ακόμη και να αυξήσει το ποσοστό της στην επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ποιοι θα μπορούσε να ήταν οι όροι;
Προφανώς υποθέσεις μπορεί να υπάρξουν καθώς δεν είναι γνωστή η σημαντικότερη παράμετρος η τιμή της μετοχής η οποία μπορεί να κινηθεί υψηλότερα ή και χαμηλότερα.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα η τιμή θα μπορούσε να προσδιοριστεί στα 1,8 με 1,9 ευρώ ανά μετοχή και η ονομαστική αξία από τα 4,7 ευρώ θα αναπροσαρμοζόταν στο 1 με 1,5  ευρώ.
Πρόσφατα ανέκυψε και θέμα με το αν και ποιες τράπεζες υποχρεούνται να πληρώσουν μέρισμα για τις προνομιούχες μετοχές με βάση τον νόμο 2190 παράγραφος 44 α.
Στην Alpha bank αναφέρουν ότι «είναι αδιανόητο να παίρνεις χρήματα από το δημόσιο και να μην πληρώσεις». Η Alpha bank έχει λάβει οικονομική βοήθεια υπό την μορφή προνομιούχων μετοχών 950 εκατ ευρώ άρα θα καταβάλλει για το 2010 περί τα 95 εκατ ευρώ το 10% του κεφαλαίου ετησίως.
Στην Alpha bank θεωρούν ότι άπαξ οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος από τον φορολογούμενο πολίτη είναι αδιανόητο να μην είναι συνεπείς οι τράπεζες προς τις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνεται ότι η Alpha bank διαθέτει επαρκή αποθεματικά και ως εκ τούτου δεν θα ενταχθεί στον νόμο 2190.

Το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης

Με βάση πρώτες πληροφορίες το ύψος της αύξησης κεφαλαίου εκτιμάται στο  1 δις ευρώ και το ομολογιακό περίπου 300 με 400 εκατ ευρώ.
Μάλιστα όπως αναφέρεται η γενική συνέλευση θα εγκρίνει την λήψη απόφασης περί δυνατότητος αντλήσεως κεφαλαίων, συνεπεία αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου, έως του ποσού του νυν καταβεβλημένου κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης, και παροχή εξουσιοδοτήσεως στο Διοικητικό Συμβούλιο για την, εντός δωδεκαμήνου, υλοποίηση της αποφάσεως αυτής και ορισμό της τιμής διαθέσεως των νέων μετοχών. Κάλυψη της αυξήσεως διά καταβολής μετρητών, μετά δικαιώματος προτιμήσεως υπέρ των κοινών.
Έκδοση και διανομή νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών.
Έκδοση υπό της Τραπέζης, και διάθεση διά ιδιωτικής τοποθετήσεως, ομολογιακού δανείου, ποσού κεφαλαίου έως ποσοστού 10% επί του νυν καταβεβλημένου συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, μετατρέψιμου σε κοινές μετά ψήφου μετοχές, με κατάργηση του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων.
Η κατάργηση του δικαιώματος υπέρ των παλαιών μετόχων μπορεί να μεταφραστεί ότι νέος ή νέοι μέτοχοι θα συμμετάσχουν και θα καλύψουν το ομολογιακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης