Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επενδυτές προσοχή με μέτρο ο ενθουσιασμός – Η συμφωνία δίνει μόνο χρόνο - Αβέβαιη η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων

Επενδυτές προσοχή με μέτρο ο ενθουσιασμός – Η συμφωνία δίνει μόνο χρόνο - Αβέβαιη η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων
Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για την συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ θα κυριαρχήσει ο προβληματισμός
Η περίφημη συμφωνία Ελλάδος με την ΕΕ στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου τελεί υπό την έγκριση των προτάσεων για μεταρρυθμίσεις που σήμερα Τρίτη 24 Φεβρουαρίου  θα στείλει στους θεσμούς (Τρόικα) η ελληνική κυβέρνηση.
Το πλάνο μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι σαφές, τεχνικά άρτιο, κοστολογημένο και να θέτει και χρονοδιαγράμματα απόδοσης.
1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
- Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
- Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
- Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
Συγκεκριμένα στον πρώτο πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης (plus) περιλαμβάνονται το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, το πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, η δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
Επιπλέον, από τον πρώτο πυλώνα, στη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει και η ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικής μέσα μεταφοράς καθώς και η κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Από τον δεύτερο πυλώνα στη λίστα που απέστειλε το Μαξίμου στους θεσμούς περιλαμβάνονται μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία, η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Μετατίθενται για αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού, η επαναφορά του κατώτατου μισθού.
Από τον τρίτο πυλώνα στις προτάσεις τις κυβέρνησης βρίσκεται η άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη λίστα προτάσεων θα υπάρχει και η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε μια μάχη αλλά η τελική διαπραγμάτευση είναι περίπου υποχώρηση σχεδόν από το 85% με 90% των προεκλογικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση προσπάθησε σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που απέτυχε.
Η νέα κυβέρνηση τουλάχιστον προσπάθησε αλλά το αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι πολύ φτωχό, μα πάρα πολύ φτωχό.
Η μετονομασία λέξεων και ορολογιών και φράσεων κόστισε στην Ελλάδα 25 δισεκ κυρίως λόγω εκροών καταθέσεων.
Ταυτόχρονα όλα τα ανοικτά θέματα που αποτελούσαν τα επίμαχα σημεία της προεκλογικής περιόδου δεν έχουν κλείσει.
Η Ελλάδα κέρδισε κάτι κέρδισε 4 μήνες – αν βεβαίως δεν υπάρξει καμία επιπλοκή με την αξιολόγηση των νέων μεταρρυθμίσεων -.
Το βασικό σενάριο πάντως θέλει να οριστικοποιείται η συμφωνία.
Σε όλα τα άλλα επίπεδα η Ελλάδα έχασε και έχασε πολλά.
Τι έχασε η Ελλάδα;
1)Στην συμφωνία δεν υπάρχει καμία ρητή δέσμευση για το είδος της λύσης που θα προταθεί για το χρέος.
Πέραν μιας γενικόλογης ερμηνείας, λύση για το χρέος δεν υπάρχει.
2)Η Ελλάδα κέρδισε 4 μήνες παράτασης του μνημονίου, που όπως έχουμε εξηγήσει απλά μετονομάστηκε.
Το μνημόνιο μετονομάστηκε σε σύμβαση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη, η Τρόικα μετονομάστηκε σε θεσμοί, τα νέα μέτρα μετονομάστηκαν δομικές μεταρρυθμίσεις και γενικώς υπήρξε πολύ μετονομασία.
Παράλληλα το υφιστάμενο πρόγραμμα μετονομάστηκε….υφιστάμενη διευθέτηση.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση άπαξ και αποδέχθηκε την κύρια σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA) de facto αναγνώρισε το μνημόνιο.
Επί της ουσίας σε σχέση με ότι γνωρίζαμε έως τώρα δεν έχουν αλλάξει πολλά πλην του ότι
1)Κερδίσαμε 4 μήνες παράτασης στο μνημόνιο
2)Η Γερμανία ακολουθεί μια πολύ πιο σκληροπυρηνική στάση
3)Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρέος
4)Η μετονομασία του μνημονίου κόστισε στην Ελλάδα 25 δισεκ. ευρώ.
Αποτιμώντας την συμφωνία με πολιτικούς και οικονομικούς όρους εξάγονται τα εξής συμπεράσματα

Πολιτική αποτίμηση

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε σχεδόν 85% με 90% να υιοθετήσει τις θέσεις της Γερμανίας καμουφλαρισμένες πίσω από μετονομασίες λέξεων.
Η Ελλάδα κέρδισε χρόνο 4 μήνες αλλά δεν κατάφερε να παγώσει το μνημόνιο.
Αντ΄ αυτού υπεγράφη μια συμφωνία όπου οι ρήτρες του μνημονίου παραμένουν ενώ το ακόμη χειρότερο η Ελλάδα χρειάστηκε να υποβάλει δέσμη μεταρρυθμίσεων ώστε να πάρει την επόμενη δόση των 1,8 δισεκ.
Δεν υπάρχει δέσμευση για το χρέος πέραν της αναφοράς ότι θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Με όρους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε πολύ χαμηλή απόδοση σε σχέση με τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
Ήδη το άρθρο Γλέζου και οι αναφορές για κόκκινες γραμμές του Λαφαζάνη καταδεικνύουν ότι στο εσωτερικό μέτωπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρόβλημα.
Το πρόβλημα αυτό θα ενταθεί καθώς η Γερμανία θα θελήσει να διασύρει την νέα ελληνική κυβέρνηση από εκδίκηση ή αλαζονεία.

Οικονομική αποτίμηση

Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για να αποτιμηθεί με οικονομικούς όρους απαιτείται έγκριση του πλάνου μεταρρυθμίσεων που υποβάλλει η κυβέρνηση.
Αν δεχθούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις εγκρίνονται η Ελλάδα κέρδισε λίγο χρόνο 4 μήνες, χωρίς να έχει επιλύσει τα δομικά της προβλήματα.
Για τις τράπεζες η συμφωνία – εφόσον επικυρωθεί και με τις μεταρρυθμίσεις – αποτελεί σοβαρότατη θετική εξέλιξη.
Οι εκροές καταθέσεων που έφθασαν τα 21 δισεκ. θα ανακοπούν και το κυριότερο η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει τα collaterals των ελληνικών τραπεζών ώστε να δανείζονται από την ΕΚΤ και όχι μόνο από το ELA.
Για τις τράπεζες οι επιδράσεις της συμφωνίας θα είναι άμεσες και θετικές.
Επίσης οι επενδυτές βραχυχρόνια θα κερδίσουν καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν σημαντικά και θα σημειωθεί βραχυχρόνια ράλι στο χρηματιστήριο.
Ωστόσο οι επενδυτές να μην παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό.
Αν υποχωρήσουν π.χ. το 3ετές στο 9-10% και το 5ετές στο 8% και το cds στην 5ετία στις 1000 από 1599 μονάδες και το χρηματιστήριο κινηθεί προς τις 950 ή το πολύ έως τις 1050 μονάδες (βασικό σενάριο 950 μονάδες, αισιόδοξο 1050 μονάδες) η εικόνα της αγοράς θα έχει βελτιωθεί αλλά η Ελλάδα ακόμη δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές….ούτε θα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα με οικονομικούς όρους.
Με επενδυτικούς όρους οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ενθουσιαστούν υπερβολικά με την συμφωνία.
Αν οι μεταρρυθμίσεις εγκριθούν είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξει ράλι στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα αλλά για βραχυχρόνιο διάστημα.
Τα προβλήματα της οικονομίας ακόμη είναι εμπρός δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η έγκριση των μεταρρυθμίσεων αλλά η εφαρμογή και απόδοση τους.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι μεταρρυθμίσεις να μην αποδώσουν π.χ. το κυνήγι της φοροδιαφυγής θέλει χρόνο όπως και του λαθρεμπορίου, απαιτούν χρόνο και άρτιους μηχανισμούς.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε χρόνο ούτε μηχανισμούς.

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό θα κυριαρχήσει ο προβληματισμός

Είναι περίπου βέβαιο ότι βραχυχρόνια με όρους αγοράς θα υπάρξει ενθουσιασμός.
Ράλι στο χρηματιστήριο, μεγάλη άνοδο στις τιμές των ομολόγων, εντυπωσιακή πτώση στα CDS γενικώς πολύ καλό κλίμα σε χρηματιστήριο και ομόλογα.
Αυτά θα συμβούν.
Μετά από τα ράλι και το κλίμα ευφορίας θα επανέλθει ο προβληματισμός και αυτός ο νέος προβληματισμός θα φέρει πάλι ισχυρότατες αναταράξεις στην ελληνική πολύπαθη αγορά.

Το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδος με ΕΕ…

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα.
Το Eurogroup  σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων.
Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Eurogroup, τους θεσμούς και την Ελλάδα.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, ως το τέλος της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου (2015).
Οι θεσμοί θα εκφέρουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου.
Μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP.
Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Eurogroup.
Ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς η Ευρωομάδα συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία είναι ως τώρα διαθέσιμα στο ΤΧΣ, θα πρέπει να διακρατηθούν από τον ΕΤΧΣ, άνευ δικαιώματος τρίτων, για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA.
 Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση και εκκαθάριση τραπεζών.
Θα μπορούν να εκταμιευθούν κατόπιν αιτήματος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
Υπό αυτό το φως καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και εταίρους.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
 Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.
 Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Οι θεσμοί, σε ότι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015.
Με δεδομένες αυτές τις δεσμεύσεις καλωσορίζουμε το ότι σε έναν αριθμό πεδίων, οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της τρέχουσας διευθέτησης.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς.
Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, των γνωμοδοτήσεων των θεσμών και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του ΕΤΧΣ για έως και τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ.
 Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξαναρχίσουν αμέσως το έργο τους που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα ωσότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης