Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αφαιρούνται από τον δείκτη Stoxx 600 οι μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank - Στις 23/3 οι αλλαγές

Αφαιρούνται από τον δείκτη Stoxx 600 οι μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank - Στις 23/3 οι αλλαγές
Οι αναλυτές αποδίδουν τις σημερινές πιέσεις των μετοχών στο ΧΑ σε αυτήν την εξέλιξη
Την αφαίρεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank από τον πανευρωπαϊκό STOXX 600, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται τον δείκτη, με τις σχετικές αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από τις 23 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις δύο μετοχές, καθώς ενδέχεται να τους στερήσει σημαντικές επενδυτικές ροές.
Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, οι μετοχές των δύο τραπεζών έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 65% από το Φεβρουάριο του 2014, εξαιτίας των ανησυχιών που κλιμακώθηκαν γύρω από το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Ο αφαίρεση από το δείκτη αναφοράς σημαίνει ότι οι μετοχές θα αφαιρεθούν και από τα exchange-traded funds (ETFs), με αποτέλεσμα την πτώση της ρευστότητας για την διαπραγμάτευση τους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Societe Generale, η διαγραφή θα σήμαινε ότι τα ETFs και τα funds θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στην αλλαγή ρευστοποιώντας περίπου 10,1 εκατ. μετοχές της Πειραιώς, αξίας περίπου 6,2 εκατ. ευρώ, και 47,5 εκατ. μετοχές της Eurobank, αξίας 7,1 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, οι αναλυτές της Societe Generale αποδίδουν τη σημερινή διόρθωση των μετοχών των δύο τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο σε αυτόν τον λόγο.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δύο τράπεζες έχουν αγοραία αξία ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Ο πάροχος του δείκτη Stoxx 600, χρησιμοποιεί ως κριτήρια για την ένταξη των μετοχών την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας και τη διασπορά των μετοχών της.
Εκτός από τη Eurobank και την Πειραιώς, εκτός δείκτη θα βρεθούν και οι Rhoen Klinikum, Premier Oil, Ophir Energy, Hunting και Nutreco
Οι AMS, Faurecia, WH Smith, Beazley, Duerr, Restaurant GRP και Grafton θα ενταχθούν στη θέση τους.
Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank θα παραμείνουν στο STOXX 600.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης