Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με 3 απόψεις οι τραπεζίτες για την λύση σωτηρίας της Ελλάδος

 Με 3 απόψεις οι τραπεζίτες για την λύση σωτηρίας της Ελλάδος
H προσφυγή η μη της Ελλάδος στο ΔΝΤ προκαλεί διχογνωμίες μεταξύ των τραπεζιτών καθώς οι απόψεις διίστανται για το ποια είναι η πλέον συμφέρουσα λύση για την χώρα. Τρεις διαφορετικές τάσεις καταγράφονται μεταξύ των τραπεζιτών όσον αφορά την λύση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα ώστε να αντιμετωπίσει τα δυσθεώρητα ελλείμματα της και το κυριότερο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Μια ομάδα τραπεζιτών θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να καταφύγει σε άλλη λύση πλην του να δανείζεται έστω και με αυτό το κόστος και ταυτόχρονα να επιδιώξει με εσωτερική διαχείριση να λύση τα προβλήματα της.
Μια δεύτερη ομάδα που αριθμεί και τα περισσότερα τραπεζικά στελέχη εκτιμά ότι η λύση θα βρεθεί στους κόλπους της ΕΕ και η Γερμανία παρά τις αντιδράσεις θα στηρίξουν τελικά την Ελλάδα είτε μέσω της παροχής εγγυήσεων είτε μέσω αγοράς ομολόγων.
Μια τρίτη ομάδα τραπεζιτών εκτιμά ότι η προσφυγή προς το ΔΝΤ είναι μονόδρομος καθώς οι αντικρουόμενες  πολιτικές και όχι μόνο διαφορές στην Ευρώπη δεν θα επιτρέψουν στην ΕΕ να χαράξει ενιαία στρατηγική για την Ελλάδα ενώ το κυριότερο όλων το ΔΝΤ θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα αυτά που έχει εξαγγείλει θα υλοποιηθούν.

Η Ελλάδα θα λύσει μόνη τα προβλήματα της

Στην ομάδα αυτή ανήκουν κρατικοί τραπεζίτες και ιδιωτικών τραπεζών θεωρούν ότι η ΕΕ για λόγους πολιτικών ανισορροπιών δεν έχει καταλήξει να στηρίξει την Ελλάδα.
Η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται με ακριβό κόστος αλλά θα δανείζεται και πλέον είναι θέμα διαχείρισης και εφαρμογής των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Τα τραπεζικά στελέχη αυτής της ομάδας υποστηρίζουν  ότι το spread θα υποχωρήσει προς τις 250-280 μονάδες βάσης και θα παραμείνει έως την επόμενη δημοπρασία.

Η Ελλάδα θα στηριχθεί από την ΕΕ και θα λάβει και σκληρότερα μέτρα


Η ομάδα αυτή των τραπεζιτών υποστηρίζει ότι τελικά η Γερμανία θα καμφθεί και τελικά θα υπάρξει στήριξη της Ελλάδος προς τα τέλη Μαρτίου ή μέσα στον Απρίλιο.
Θεωρούν ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει ένα μέλος της απροστάτευτο καθώς θα ανοίξουν οι ασκοί οι Αιόλου με επιπτώσεις στην συνοχή της ΕΕ και του ευρώ.
Η οικονομική στήριξη θα έχει τα χαρακτηριστικά είτε της παροχής εγγυήσεων , είτε των αγορών ομολόγων από τράπεζες της ΕΕ και ειδικά της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η Μέρκελ όπως και στην περίπτωση των Latesbank των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών είχε απειλήσει ότι θα τις αφήσει αβοήθητες ωστόσο στην κυριολεξία στην έσχατη στιγμή τις στήριξε.
Τα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι το κερδοσκοπικό παιχνίδι στην Ελλάδα βαίνει μειούμενο.

Μονόδρομος για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Η ομάδα αυτή των τραπεζιτών έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα αριθμητικά.
Υποστηρίζουν ότι η ΕΕ δεν θα στηρίξει την Ελλάδα και η χώρα θα καταλήξει εξαναγκαστικά στο ΔΝΤ.
Η Ελλάδα θα δανεισθεί 20 δις ευρώ από το ΔΝΤ με επιτόκιο από 1% έως 2% ωστόσο για τα επόμενα 3 χρόνια η οικονομία και η κοινωνία θα βρεθεί υπό καθεστώς απίστευτης λιτότητας.
Το ΔΝΤ έχει ζητήσει π.χ. να μειωθούν κατά 150 χιλ οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και αν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ η πρόταση αυτή θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.
Η Ελληνική κυβέρνηση 1)δεν είναι όμως βέβαιο ότι θέλει να παραδώσει την χώρα στο ΔΝΤ 2)Δεν θέλει να μείνει με το στίγμα ότι κατέφυγε στο ΔΝΤ και 3)Είναι σαφές ότι δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.
Οι τραπεζίτες όμως προειδοποιούν η προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ δεν είναι πανάκεια και η Αργεντινή 2 φορές προσέφυγε στο ΔΝΤ και χρεοκόπησε. Υπάρχει και το θετικό παράδειγμα της Ουγγαρίας που προσέφυγε στο ΔΝΤ αποτελεσματικά.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης