Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψήφος ανοχής από Draghi σε Ελλάδα τράπεζες χωρίς κανένα δώρo – Όχι σε αύξηση εντόκων, υπό όρους στο μέλλον τα collaterals

Ψήφος ανοχής από  Draghi σε Ελλάδα  τράπεζες χωρίς κανένα δώρo – Όχι σε αύξηση εντόκων, υπό όρους στο μέλλον τα collaterals
Η κυβέρνηση πόνταρε στα έντοκα αλλά είναι γεγονός ότι σε καμία περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα έδινε το πράσινο φως ειδικά μάλιστα μια περίοδο όπου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Ως ψήφος ανοχής - χωρίς κανένα δώρο - θα μπορούσε να θεωρηθεί η στάση του M. Draghi του επικεφαλής της ΕΚΤ καθώς μπορεί να μην προσέφερε τίποτε νέο αλλά τουλάχιστον δεν δημιούργησε περαιτέρω πίεση στην υφιστάμενη πιστωτική ασφυξία της Ελλάδος.
Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα από των θέσεων Draghi ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη της αγοράς κρατικών ομολόγων από τις 9 Μαρτίου του 2015;
1)Απέρριψε την πρόταση της Ελλάδος να αυξηθούν τα έντοκα από 15 σε 25 δισεκ. ή εναλλακτικά κατά 2 δισεκ. στα 17 δισεκ.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης επιμένει για την αύξηση των εντόκων γραμματίων.
Η απόφαση ήταν 100% αναμενόμενη η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν θα ενέκρινε αύξηση των εντόκων καθώς θα θεωρείτο άμεση χρηματοδότηση προς ένα κράτος.
Λογικά απορρίφθηκε δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Η κυβέρνηση πόνταρε στα έντοκα αλλά είναι γεγονός ότι σε καμία περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα έδινε το πράσινο φως ειδικά μάλιστα μια περίοδο όπου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
2)Η ΕΚΤ συνεχίζει να χρηματοδοτεί το τραπεζικό σύστημα και όπως έχουμε αναφέρει φθάνει τα 100 δισεκ. ευρώ η παρεχόμενη ρευστότητα μέσω 68,8 δισεκ. το ELA και 32 δισεκ. η άμεση παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ αύξηση μόνο κατά 500 εκατ το ELA στα 68,8 δισεκ. από 38,3 δισεκ. έναντι 2 δισεκ. που ήταν το αίτημα της ΤτΕ.
3)Η ΕΚΤ ξεκινάει την αγορά κρατικών ομολόγων από τις 9 Μαρτίου αλλά δεν θα συμμετέχει η Ελλάδα για τρεις λόγους
Α)Γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του νέου παρατεινόμενου ελληνικού προγράμματος.
Η ΕΚΤ ωστόσο ανέφερε ότι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δηλαδή τέλη Απριλίου θα μπορούσε να αγοράσει νωρίτερα ελληνικά ομόλογα.
Β) Η ΕΚΤ διευκρίνισε ότι πρώτα η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο και εν συνεχεία εφόσον προχωρήσει σε νέες εκδόσεις θα μπορούσε να αγοράσει τα νέα ομόλογα δευτερογενώς.
Γ)Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα μέχρι το 33% των ομολόγων μιας χώρας με κάποιες εξαιρέσεις π.χ. δεν θα αγοράζει ομόλογα με αρνητικές επιδόσεις χαμηλότερες του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ που σήμερα είναι -0,20%.
4)Τα ελληνικά ομόλογα όπως είχαμε ως bankingnews.gr αναφέρει δεν θα ήταν επιλέξιμα για collaterals πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Κάποιοι περίμεναν η ΕΚΤ να κάνει άμεσα αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα αλλά είχε διαρρεύσει πριν μέρες ότι πρώτα η αξιολόγηση και μετά θα καταστούν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
5)Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες ανέφερε ο Draghi, προσθέτοντας ότι διαθέτουν κεφάλαια αλλά αν χρειαστούν έχουν ως απόθεμα το capital buffer του ΤΧΣ που σήμερα διαθέτει ο ESM.

Το συμπέρασμα

Η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτε από την ΕΚΤ στην συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου του 2015.
Δεν κέρδισε την αύξηση των εντόκων
Δεν κέρδισε τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν επιλέξιμα ως collaterals
Δεν κέρδισε άμεση πρόσβαση στις αγορές κρατικών ομολόγων.
Η Ελλάδα πήρε ψήφο ανοχής για τις τράπεζες και πήρε εντολή…να υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε και η Ελλάδα να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο μέλλον από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Πως αντέδρασε η αγορά ομολόγων;

Στα CDS στο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας υπήρξε αύξηση στις 1643 μονάδες βάσης από 1577 μονάδες βάσης αρχικά για να υποχωρήσει στην συνέχεια στις 1583 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο παρέμεινε στην ζώνη του 9,5% δεν επηρεάστηκε ουσιωδώς πλην της αρχικής υποχώρησης από το 9,8% στο 9,5% αλλά με εκ νέου ανοδικές τάσεις.
Το 3ετές (πλέον 2ετές) ομόλογο παρέμεινε στην ζώνη του 14,4% με μικρό εύρος ημερήσιας διακύμανσης.
Αντιθέτως στην Γερμανία τα ομόλογα 5 έως 7 χρόνια  σημείωσαν μεγάλη πτώση στις αποδόσεις λόγω ίσως του ορίου που θεσμοθέτησε η ΕΚΤ…δεν θα δέχεται ομόλογα με αρνητικά επιτόκια κάτω του -0,20%...και τα 5-7 χρόνια είχαν περιθώρια πτώσης στις αποδόσεις....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης