Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Πως το ΔΣ θα ελέγχει δανειακές συμβάσεις, μέσα ενημέρωσης και τις τρέχουσες εξελίξεις;

Eurobank: Πως το ΔΣ θα ελέγχει δανειακές συμβάσεις, μέσα ενημέρωσης και τις τρέχουσες εξελίξεις;
Στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στη διαμόρφωση της στρατηγικής και της προοπτικής της Eurobank
Σημαντικές πρωτοβουλίες ανέλαβε η Eurobank για την αναβάθμιση του διοικητικού της συμβουλίου και του ρόλου που θα διαδραματίσει στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της τράπεζας.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Νίκος Καραμούζης…
Στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank από εισήγηση της Διοίκησης, ελήφθησαν μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις.
Στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στη διαμόρφωση της στρατηγικής και της προοπτικής της Τράπεζας, η διεύρυνση της ενημέρωσής τους για τις εξελίξεις στον Όμιλο, την αγορά και την οικονομία και η περαιτέρω κατοχύρωση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικής λειτουργίας του Ομίλου μας, στο πλαίσιο εφαρμογής των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και ευθύνης.
Στη βάση αυτή αποφασίστηκαν τα παρακάτω :
1)Σε κάθε τακτική τριμηνιαία συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου, παράλληλα με τα συνήθη θέματα ευθύνης του Διοικητικού Συμβουλίου, θα γίνονται από υψηλόβαθμα  στελέχη της Τράπεζας παρουσιάσεις και συζητήσεις σημαντικών θεμάτων, που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου, τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη των εργασιών και τη βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων.
Για την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις για τις τρέχουσες πολιτικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις τους στη στρατηγική κατεύθυνση, την ανάπτυξη εργασιών και την κερδοφορία του Ομίλου μας, τη στρατηγική, την αποτελεσματικότητα, τους κινδύνους και τις προοπτικές στη διαχείριση των προβληματικών δανείων και τις στρατηγικές επιλογές, προοπτικές και κατευθύνσεις των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου.
2)Σε κάθε τακτική τριμηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός από τις συνήθεις εκθέσεις από τους Προέδρους των Επιτροπών Διαχείρισης Κινδύνων και Ελέγχου, οι επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων της Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κινδύνων θα παρουσιάζουν τις εξελίξεις στα παρακάτω θέματα:  
•    Το επιχειρηματικό περιβάλλον αγοράς, τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
•    Τις 25 μεγαλύτερες επιχειρηματικές δανειακές σχέσεις, καθώς και τις σημαντικότερες υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις μεγάλων εταιρικών σχέσεων, με βάση τους δείκτες χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας.
•    Όλες τις εγκρίσεις εταιρικών δανείων με συνολικό όριο ανάληψης κινδύνων πάνω από 25 εκ.
•    Τα υπόλοιπα δανείων και τις μεταβολές τους σε ευαίσθητους τομείς χρηματοδότησης όπως:
μέσα μαζικής ενημέρωσης, ευρύτερος δημόσιος τομέας, πολιτικά κόμματα, πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα και βασικές υποθέσεις μεγάλων πελατών με σημαντικές ποινικές εμπλοκές σε εκκρεμότητα.
•    Όλες τις σημαντικές μεταβολές στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο.
3)Παράλληλα με τις τακτικές τριμηνιαίες εκθέσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, η επικεφαλής του Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου, θα ενημερώνει αυτοπροσώπως και θα συζητά διεξοδικά με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δύο φορές το χρόνο τα βασικά θέματα και πορίσματα ελέγχου του Ομίλου.
4)Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, καθιερώνεται άτυπη συνάντηση των μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανά τρίμηνο, προκειμένου να συζητούν ειδικά θέματα στρατηγικής, κινδύνων, προσωπικού, εταιρικής διακυβέρνησης, ανάπτυξης και παρακολούθησης εργασιών του Ομίλου.
5)Ενισχύεται ο ρόλος του Νομικού Επιστημονικού Συμβουλίου της Τράπεζας, στο οποίο στη νέα του δομή θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο Γενικός Διευθυντής Risk Management Ομίλου,  ο Νομικός Σύμβουλος, ο Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας και δυο ανεξάρτητες, έμπειρες και καταξιωμένες νομικές προσωπικότητες εκτός Τραπέζης.
 Βασικός στόχος του Συμβουλίου είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας, αξιοπιστίας και διαφάνειας στη λήψη σημαντικών νομικών αποφάσεων από την Τράπεζα.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο θα γνωμοδοτεί για τα σημαντικά θέματα και τις νομικές εκκρεμότητες του Ομίλου και θα παρέχει κατευθύνσεις σε βασικές νομικές και κανονιστικές εξελίξεις.
 Θα συγκαλείται μηνιαίως, υπό την προεδρία του Νομικού Συμβούλου της Τράπεζας.
6)Συστάθηκε Επιτροπή Επικοινωνίας της Τράπεζας, με Πρόεδρο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, με στόχο την αποτελεσματική διαμόρφωση, παρακολούθηση και διαχείριση του ετήσιου προϋπολογισμού στους παραπάνω τομείς καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και του σχεδιασμού στις συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ενημερώνεται σε τριμηνιαία βάση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για τις κατευθυντήριες γραμμές της επικοινωνιακής στρατηγικής του Ομίλου και τις αποφάσεις για την κατανομή των εγκεκριμένων δαπανών.
Αποτελεί βασική επιλογή της Διοίκησης της Τράπεζας η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης του Ομίλου και η βελτίωση της διαφάνειας, αξιοπιστίας, κοινωνικής ευθύνης και λογοδοσίας.
Οι αρχές αυτές, θεμελιώδεις στο σύγχρονο εταιρικό και κοινωνικό περιβάλλον, αποτυπώνουν τις αξίες της Eurobank και ορίζουν το πλαίσιο για την επίτευξη των στόχων μας.
Η σταθερή και πιστή εφαρμογή τους θα συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων, που αποτελεί προτεραιότητα για τη Διοίκηση, και παράλληλα θα ενισχύσει το κύρος της Τράπεζας, την εμπιστοσύνη των πελατών και τα οικονομικά και ποιοτικά αποτελέσματα του Ομίλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης