Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με την αγορά κρατικών ομολόγων της Γερμανίας άρχισε σήμερα το QE της ΕΚΤ - Εκτός η Ελλάδα

tags :
Με την αγορά κρατικών ομολόγων της Γερμανίας άρχισε σήμερα το QE της ΕΚΤ - Εκτός η Ελλάδα
Στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι η τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και η αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού
Με την αγορά γερμανικών ομολόγων άρχισε σήμερα το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, με την Ελλάδα να είναι αποκλεισμένη από την ιστορική αυτή κίνηση της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν γερμανικά κρατικά ομόλογα, ανοίγοντας έτσι τον κύκλο του QE, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. 
Επίσης οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ομόλογα Γαλλίας, Ιταλίας και Βελγίου. 
Στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι η τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και η αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού.
Το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων μηνιαίως και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.Ωστόσο οι αναλυτές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την ικανότητα της ΕΚΤ να πετύχει τον στόχο των 1,1 τρισ. ευρώ.
Η κίνηση της ΕΚΤ προέκυψε καθώς οι παραδοσιακές προσπάθειες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη εξαντλήθηκαν, την ώρα που οι συνεχείς μειώσεις επιτοκίων οδήγησαν το κόστος δανεισμού κοντά σε μηδενικά επίπεδα, όπως σχολιάζει το γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης.

Πρώτη ενημέρωση: 09:33, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης