Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, το χάος και τα capital controls στις τράπεζες αλλά έχουμε Τρόικα, μνημόνιο και 14-17 νέα μέτρα

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, το χάος και τα capital controls στις τράπεζες αλλά έχουμε Τρόικα, μνημόνιο και 14-17 νέα μέτρα
Η Ελλάδα διασφάλισε χρόνο και το κυριότερο απέτρεψε τα χειρότερα για τις τράπεζες που βρίσκονται σε οριακό σημείο ρευστότητας....
Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν για την Ελλάδα, τις τράπεζες και την οικονομία.
Η ριζική υποχώρηση και υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup άλλαξε ριζικά τα δεδομένα.
Μέσα σε 30 λεπτά του Eurogroup η Ελλάδα αποδέχθηκε πλήρως….το μνημόνιο υποβάλλοντας ωστόσο δέσμη μεταρρυθμίσεων ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα – μεταρρυθμίσεις.
Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε ξεκάθαρα η ΕΚΤ η οποία προειδοποίησε για την τύχη των τραπεζών αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Χωρίς συμφωνία οι ελληνικές  τράπεζες για να αποφύγουν την χρεοκοπία θα υποχρεώνονταν σε capital controls δηλαδή έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και στα ATMs.
Μπορεί να μην υπάρχει ακόμη συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και μπορεί η Ελλάδα να μην πήρε την προκαταβολή 3,6  δισεκ. της τελευταίας δόσης των 7,2 δισεκ. αλλά διασφάλισε χρόνο ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δηλαδή την Τρόικα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια.
Με βάση τον σχεδιασμό η προκαταβολή των 3,6 δισεκ. θα σπάσει σε δύο υποδόσεις 1,8 δισεκ. ευρώ η κάθε μια.
Παράλληλα παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί από τα 15 στα 22-24 δισεκ. τα έντοκα από την ΕΚΤ παρ΄ότι το σενάριο αυτό έχει εξεταστεί και απορριφθεί από την ΕΚΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση επανήλθε στον ενάρετο δρόμο, απέκλεισε το δημοψήφισμα – που επιβεβαιώθηκε ότι ειπώθηκε  στην συνέντευξη Βαρουφάκη στην εφημερίδα Corriere dela Sera – ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υποβάλλει μέτρα μεταρρυθμίσεων.
Ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδος δήλωσε ότι από τη στιγμή που οι Eυρωπαίοι δεν απέρριψαν τις προτάσεις της Ελλάδος, δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το σχέδιο για δημοψήφισμα…και τις δήθεν διαψεύσεις και τις δήθεν αναφορές για κιτρινισμό….
Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 7 προτάσεις, ακολούθησαν εκτάκτως άλλες 3 και έπονται άλλες 7 προτάσεις – μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι έλαβε από την ΕΕ και ειδικά την ΕΚΤ ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Αν δεν υπήρχε κάποιας μορφής συμφωνία, η κατάσταση στην Ελλάδα στην ρευστότητα του κράτους και στην ρευστότητα των τραπεζών θα ήταν μη διαχειρίσιμη.
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία οι τράπεζες βρίσκονται στα όρια τους και θα οδηγηθούν σε capital controls για να διασφαλίσουν επαρκή ρευστότητα.
Είναι προφανές ότι από τις απειλές για δημοψηφίσματα, τις απειλές για εκλογές, τις απειλές ότι δεν συνομιλεί με την Τρόικα – θεσμούς, τις απειλές ότι το μνημόνιο τελείωσε….αποδείχθηκε από το Eurogroup ότι η Ευρώπη έστειλε ένα μήνυμα ή συμφωνία ή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Η συμφωνία του Eurogroup στις 9 Μαρτίου του 2015 σε τι κατέληξε;
1)Η Ελλάδα θα υποβάλλει και νέες λίστες μεταρρυθμίσεων.
Μέχρι τώρα έχει υποβάλλει 7 προτάσεις, ακολούθησαν άλλες 3 και έπονται άλλες 7 προτάσεις.
2)Η Ελλάδα ξεκινάει διαπραγματεύσεις με αυτούς που αποκήρυττε  δηλαδή τους θεσμούς στις Βρυξέλλες ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα έρχονται και στην Αθήνα.
Μάλιστα οι πρώτες επαφές θα ξεκινήσουν στις 11 Μαρτίου του 2015.
Τα τεχνικά κλιμάκια είναι καλοδεχούμενα στην Αθήνα δήλωσε ο Βαρουφάκης.
3)Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που ζητούν οι θεσμοί δηλαδή η Τρόικα.
4)Πρώτα θα εγκριθούν και θα υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και μετά θα εκταμιευθεί μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ.
5)Το μνημόνιο είναι πανταχού παρών υπό την έννοια ότι οι 7+3+7 μεταρρυθμίσεις που υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν μέρος των υποχρεώσεων της Ελλάδος έναντι του μνημονίου.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις και δεν είναι τυχαίο ότι με συνοπτικές διαδικασίες η Ελλάδα – και ορθά – δέχθηκε τις παραμέτρους του μνημονίου προτείνοντας εναλλακτικές μεταρρυθμίσεις.

Τι απέφυγε η Ελλάδα

Με την συμφωνία – επανεπιβεβαίωση της δανειακής σύμβασης άρα και του μνημονίου και της Τρόικα που έχει μετονομαστεί σε θεσμούς η Ελλάδα κέρδισε

Α)Διασφάλισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ότι θα δοθεί μέρος της δόσης περίπου 1,8 δισεκ. ευρώ θα ενισχύσουν την ρευστότητα του κράτους, θα ακολουθήσουν άλλα 1,8 δισεκ. με βάση την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Β)Οι τράπεζες την Πέμπτη στις 12 Μαρτίου που συνεδριάζει η ΕΚΤ για το ELA θα αποδεχθεί το αίτημα περαιτέρω αύξησης περίπου 5 δισεκ. ευρώ και από τα 68,8 δισεκ. θα φθάσει το ELA στα 73,8 δισεκ. ευρώ.
Γ)Στο χρηματιστήριο θα υπάρξει μια ανοδική αντίδραση – εκτόνωση εύλογη αναλαμπή λόγω του γεγονότος ότι τα χειρότερα απετράπησαν.
Δ)Στα ομόλογα θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
Στην 10ετία η απόδοση βρίσκεται  στο 10% για να υποχωρήσει προς το 9%.
Στην 3ετία από 16% θα υποχωρήσει στο 14% με 13%.
Τα CDS εκτινάχθηκαν βέβαια στις 1877 μονάδες βάσης από 1545 μονάδες βάσης αλά λογικά θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Ε)Όταν θα δοθεί το πράσινο φως για την χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους θα υπάρξει πιο ουσιαστική αντίδραση στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα.
Η άνοδος που θα υπάρξει θα είναι βραχυχρόνια και σύντομη σε αυτή την φάση.
Στ)Ο περιορισμός στην κίνηση των καταθέσεων και των ATMs αποτρέπεται εξέλιξη θετική και ενθαρρυντική.
Όμως για όλα αυτά έχουμε μνημόνιο, τρόικα και όλα τα συναφή θέματα.
Ότι είχαμε με τον Σαμαρά τα έχουμε και με τον Τσίπρα με την διαφορά με την διαφορά ότι το επικοινωνιακό σόου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης