Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την αύξηση του ELA κατά 600 εκατ στα 69,4 δισ για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η ΕΚΤ – Θα δεχθεί τα ομόλογα ως collaterals;

Την αύξηση του ELA κατά 600 εκατ στα 69,4 δισ για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η ΕΚΤ – Θα δεχθεί τα ομόλογα ως collaterals;
Κάθε 14 ημέρες συνεδριάζει για να ανανεώνει το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας
(upd)Την αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) κατά 600 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η ΕΚΤ.
Μετά και τη σημερινή αύξηση το όριο της χρήσης αυξάνεται στα 69,4 δισ. ευρώ, από 68,8 δισ. ευρώ προηγουμένως.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κάθε 14 ημέρες συνεδριάζει για να ανανεώνει το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Η προηγούμενη απόφαση πάρθηκε στις 5 Μαρτίου άρα στις 18-19 Μαρτίου θα αναμενόταν η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ELA των ελληνικών τραπεζών.
Η διαδικασία πραγματοποιείται ως εξής, η ΤτΕ υποβάλλει αίτημα γραπτώς με πλήθος συνοδευτικών εγγράφων και αναμένει την έγκριση του ΔΣ της ΕΚΤ.
Όμως αποφασίστηκε σήμερα 12 Μαρτίου να συνεδριάσει εκτάκτως η ΕΚΤ ώστε να επαναξιολογήσει το ελληνικό ELA.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Αρχικά είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ELA από τα 68,8 δισεκ. στα 73,8 δισεκ. κατά 5 δισεκ. ευρώ.
Όμως νεότερες πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ELA αλλά ενδέχεται να το μειώσει με τον εξής τρόπο.
Αν η ΕΚΤ κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση τα οποία είναι ύψους 10-14 δισεκ. ευρώ τότε θα μειωθεί το ELA κατά 10-14 δισεκ. ευρώ.
Αυτή την ρευστότητα των 10-14 δισεκ. θα την χορηγεί η ΕΚΤ απευθείας στις ελληνικές τράπεζες με 0,05% και όχι 1,55% που είναι το επιτόκιο του ELA.
Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το ELA από 68,8 δισεκ. στα 58,8 έως 54,8 δισεκ..
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έως στις 11 Μαρτίου του 2015 είχαν δανειστεί 102,5 δισεκ. ευρώ από το ευρωσύστημα εκ των οποίων 68,8 δισεκ. ELA και 33, 7 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Για την ρευστότητα των 102,5 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ και στην ΤτΕ συνολικές εγγυήσεις 158 με 160 δισεκ. ευρώ.
Αν οι πληροφορίες των τραπεζιτών επιβεβαιωθούν δηλαδή δεν αυξηθεί το ELA αλλά γίνουν αποδεκτά πάλι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για τις τράπεζες τότε το όριο του ELA στα 68,8 δισεκ. δεν χρειάζεται να αυξηθεί καθώς το ELA θα μειωθεί και ταυτόχρονα θα μειωθεί μερικώς και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης.

Τι έχει απορρίψει οριστικά η ΕΚΤ;

Τα περίπου 50 δισεκ. ομολογιακά τραπεζών που προέρχονται από τον Νόμο Αλογοσκούφη και φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αυτά δεν είναι επιλέξιμα οριστικά και αμετάκλητα από τις 11 Φεβρουαρίου.
Αυτά θα παραμείνουν στο ELA.
Επίσης παρά τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτό το αίτημα για αύξηση των εντόκων από τα 15 στα 23 ή 25 δισεκ. μάλλον είναι απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

(πρώτη ενημέρωση 12 Μαρτίου 2014, 00:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης