Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα άκρα τραβάει το σκοινί η ΕΚΤ - Επιμένει στο βέτο αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα

Στα άκρα τραβάει το σκοινί η ΕΚΤ - Επιμένει στο βέτο αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα
Πρόκειται για μια κίνηση που θα αυξήσει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, αφού σηματοδοτεί διακοπή μιας πολύ σημαντικής πηγής χρηματοδότησης για την Ελλάδα
Αμετακίνητη στη θέση της πως δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα παραμένει η ΕΚΤ, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της πιστωτικής ασφυξίας.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστήσει «νομικά δεσμευτική» την πρόσφατη προειδοποίησή της προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν.
Πρόκειται για μια κίνηση που θα αυξήσει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, αφού σηματοδοτεί διακοπή μιας πολύ σημαντικής πηγής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια κίνηση που αναμφίβολα θα επιδεινώσει περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Κατά τις πληροφορίες των Financial Times, το Διοικητικό Συμβούλιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών και των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ εξέτασε το ενδεχόμενο να θωρακίσει νομικά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της περί βέτο στην αύξηση του όγκου των εντόκων γραμματίων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται εδώ πως στα μέσα Φεβρουαρίου η ΕΚΤ είχε απευθύνει συστάσεις προς τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων που κατέχουν.
Σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών στην Ευρωζώνη πως οι ελληνικές τράπεζες θα αγνοήσουν τις συστάσεις της ΕΚΤ και θα αυξήσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων που κατέχουν.
Οριστική απόφαση δεν θα πρέπει να αναμένεται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά τις κρίσιμες επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους του.
Η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων έχει καταστεί πλέον κεντρικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά η ΕΚΤ εξακολουθεί να αρνείται να δώσει την έγκρισή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης