Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ζημιές -329,7 εκ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank τo 2014 λόγω αναδιάρθρωσης και προβλέψεων - Στα 7,6 δισ. τα κεφάλαια

tags :
Ζημιές -329,7 εκ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank τo 2014 λόγω αναδιάρθρωσης και προβλέψεων - Στα 7,6 δισ. τα κεφάλαια
Το 2014 ήταν συνολικά ένα θετικό έτος για τον Όμιλο, υποστηρίζει ο Δ. Μαντζούνης
Ζημιές -329,7 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank για το 2014 λόγω των δαπανών αναδιάρθρωσης και των αυξημένων προβλέψεων.
Ειδικότερα, η Alpha Bank, για το έτος 2014, κατέγραψε καθαρές ζημιές ύψους 329,7 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 2,922 δισ. ευρώ για το 2013.
Παράλληλα, τα ίδια κεφάλαια για το ίδιο χρονικό διάστημα, διαμορφώθηκαν στα 7,652 δισ. ευρώ.
Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν στα 2,391 δισ. ευρώ έναντι 2,087 δισ. ευρώ το 2013.
Επίσης, ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω σε 62% στο τέλος του 2014 έναντι 54% κατά το προηγούμενο έτος, καλύπτοντας πλήρως το αποτέλεσμα του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (Asset Quality Review - “AQR”) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ακόμη, η Alpha Bank σημείωσε ισχυρή κεφαλαιακή θέση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 13,1% 1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded Basel III).

Βασικά Χαρακτηριστικά
- Μείωση των υπολοίπων δανείων κατά 4,1% ετησίως σε Ευρώ 49,6 δισ., περιλαμβανομένης της επιπτώσεως από την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Λιανικής Τραπεζικής της Citi.
- Μείωση των υπολοίπων καταθέσεων κατά 1,5% το δ΄ τρίμηνο σε Ευρώ 42,9 δισ. Τα υπόλοιπα καταθέσεων Ιδιωτών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2% το δ΄ τρίμηνο έναντι μειώσεως κατά περίπου 3% στην αγορά.
- Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 116% στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 έναντι 122% το προηγούμενο έτος.
- Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανήλθε σε Ευρώ 14,8 δισ., στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.
- Η αύξηση των καθυστερήσεων ανήλθε σε Ευρώ 260 εκατ. το δ΄ τρίμηνο έναντι Ευρώ 116 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Δείκτης Καθυστερήσεων στο 33,0% στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 μετά από διαγραφές ύψους Ευρώ 0,8 δισ. κατά το δ΄ τρίμηνο.
- Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 12,8 δισ. μετά από διαγραφές και αντιστοιχούν στο 21% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Το δ΄ τρίμηνο ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ενισχύθηκε κατά 200 μονάδες βάσεως σε 62% μετά από διαγραφές.
- Η ρευστότητα της Τραπέζης μετά τον Δεκέμβριο 2014 επηρεάσθηκε αρνητικά από επιπρόσθετες εκροές καταθέσεων που οδήγησαν σε αύξηση της εξαρτήσεώς μας από το Ευρωσύστημα. Η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) ανήλθε σε Ευρώ 17,6 δισ. στο τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Περαιτέρω βελτίωση της χρηματοοικονομικής μας επιδόσεως
- Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων1 ανήλθε σε Ευρώ 1.050,7 εκατ., αυξημένο κατά 48,9% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της βελτιώσεως στο Καθαρό Έσοδο Τόκων και της μειώσεως των λειτουργικών εξόδων.
- Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.938,5 εκατ., ενισχυμένο κατά 16,2% ετησίως, ως αποτέλεσμα της μειώσεως του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων και του περιορισμού του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο διαμορφώθηκε σε 2,7% το δ΄ τρίμηνο.
- Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 397,1 εκατ., αυξημένα κατά 5,2% ετησίως, κυρίως λόγω της εξαγοράς των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi και της ενισχύσεως των προμηθειών από επενδυτικές εργασίες και από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.
- Τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα1 ανήλθαν σε Ευρώ 2.391,5 εκατ., αυξημένα κατά 13,6% ετησίως.
- Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και των εκτάκτων εξόδωv, διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 1.340,8 εκατ., μειωμένα κατά 5,8% σε ετήσια βάση, προσαρμοσμένα για την επίπτωση της εξαγοράς των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi Ευρώ 22 εκατ. το δ΄ τρίμηνο του 2014. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων για το 2014 μειώνεται σε 56,1% έναντι 66,5% κατά το 2013.
- Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 1.853,2 εκατ. το 2014 ως αποτέλεσμα της επιπτώσεως των ζημιών απομειώσεως ύψους Ευρώ 772,6 εκατ. στο δ΄ τρίμηνο με στόχο την προσαρμογή στο αποτέλεσμα του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (Asset Quality Review - “AQR”) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και τις επιπτώσεις από την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.
- Ζημίες μετά Φόρων Ευρώ 329,7 εκατ. το 2014.

Δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της Alpha Bank, Δ. Π. Μαντζούνη:
Τα αποτελέσματα της Τραπέζης το 2014 υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητος και της κερδοφορίας κατά τη διάρκεια μίας ιδιαιτέρως απαιτητικής περιόδου.
Το 2014 ήταν συνολικά ένα θετικό έτος για τον Όμιλο, καθώς επιτύχαμε να αντλήσουμε κεφάλαια, να αποπληρώσουμε τις προνομιούχες μετοχές κυριότητος του Ελληνικού Δημοσίου, να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τη Συνολική Αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και να εξαγοράσουμε τις εργασίες Λιανικής Τραπεζικής της Citi στην Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, αυξήσαμε τα κύρια λειτουργικά έσοδα μέσω της μειώσεως του κόστους χρηματοδοτήσεως και του περαιτέρω εξορθολογισμού των λειτουργικών εξόδων.
Το 2015, οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση των κεφαλαίων της Τραπέζης μέσω της περαιτέρω ενισχύσεως της οργανικής κερδοφορίας και της ενεργού διαχειρίσεως της ποιότητος του χαρτοφυλακίου, στη διατήρηση επαρκούς ρευστότητος και στην υποστήριξη των Πελατών μας. Η απομάκρυνση της αβεβαιότητος που επικρατεί στην αγορά αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και για την Ελληνική Οικονομία και εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους εταίρους της. Μετά την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, η Ελλάς θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις προοπτικές ανακάμψεώς της.
Είμεθα έτοιμοι να διαδραματίσουμε ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο στην ανάταση της Ελληνικής Οικονομίας μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων μας.





Κύριες Εξελίξεις και Επισκόπηση Αποτελεσμάτων
Το 2014, η Ελλάδα επέστρεψε σε θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο 0,8% για πρώτη φορά από την αρχή της οικονομικής κρίσεως.
Οι κινητήριες δυνάμεις της ανακάμψεως ήταν η τόνωση της ιδιωτικής καταναλώσεως (+1,3%) και η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (+9,0%), υποστηριζόμενες από ένα έτος εξαιρετικών επιδόσεων στον τουρισμό.
Επιπροσθέτως, επετεύχθη αύξηση των επενδύσεων εξαιρουμένων των επενδύσεων σε κατοικίες.
Η συνεχιζόμενη πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες παραμένει τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Επίσης, η ανεργία σταθεροποιείται, ενώ διαμορφώθηκαν – για δεύτερο κατά σειρά έτος – πλεονάσματα τόσο στον δημοσιονομικό όσο και στον εξωτερικό τομέα (πρωτογενές ισοζύγιο και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), καθώς η Ελληνική Οικονομία ανακτά τις απώλειες των προηγουμένων δεκαετιών όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητά της.
Ο ρυθμός αναπτύξεως αναμένεται να διατηρήσει το θετικό πρόσημο το 2015 και να επιταχυνθεί το 2016. Ο εξωτερικός τομέας και η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι οι κύριοι μοχλοί αναπτύξεως της Ελληνικής Οικονομίας το 2015, ενώ η ταχεία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι αναγκαία για την κινητοποίηση των επενδύσεων.
Η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου που βελτιώνουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Τούτο αντανακλάται εμφανώς στην ανοδική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Αυτή η θετική εξέλιξη θα υποστηριχθεί και από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το γεγονός αυτό με τη σειρά του θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό κλίμα, θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό των καταθέσεων και θα επιταχύνει την επανεκκίνηση των επενδυτικών έργων, με συνέπεια την περαιτέρω ενίσχυση των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2014, τα Κεφάλαια Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Alpha Bank ανήλθαν σε Ευρώ 7,6 δισ., με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να διαμορφωθεί σε 14,4%.
Ο Δείκτης με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ανέρχεται σε 13,1%, λαμβανομένων υπ’ όψιν της επιπτώσεως από την πρόσφατη νομοθεσία σχετικά με τον μετασχηματισμό συγκεκριμένων Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και της σχετικής εντάξεως της Τραπέζης στο ειδικό πλαίσιο διατάξεων, όπως αυτή εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία πραγματοποιήθηκε την 7 Νοεμβρίου 2014.
Υπό την παραδοχή ότι δεν υφίσταται η θετική επίδραση της προαναφερθείσας νομοθεσίας, ο Δείκτης με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ανέρχεται σε 8,9% για το 2024, μετά το τέλος της περιόδου αποσβέσεως.
Τα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 52,6 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2014, μειωμένα κατά 1,3% ή κατά Ευρώ 0,7 δισ. σε τριμηνιαία βάση.
Το 2014, το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.938,5 εκατ., αυξημένο κατά 16,2% ετησίως, λόγω της μειώσεως του κόστους των νέων προθεσμιακών καταθέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, ως αποτέλεσμα του μειωμένου ύψους χρηματοδοτήσεως, του χαμηλότερου βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), αλλά και της απεξαρτήσεως από την υψηλού κόστους χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) από τον Μάιο 2014 και μετά.
Η ανωτέρω επίδοση επηρεάσθηκε αρνητικά από τη μείωση του καθαρού εσόδου τόκων από χορηγήσεις, η οποία συνεχίζεται αλλά με μειούμενο ρυθμό.
Το δ΄ τρίμηνο, το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε σε Ευρώ 495,3 εκατ., ως αποτέλεσμα της διαρκούς ανατιμολογήσεως των νέων προθεσμιακών καταθέσεων παρά τις πιέσεις από εκροές καταθέσεων που παρατηρήθηκαν, ενώ επηρεάσθηκε αρνητικά από τη μειωμένη ζήτηση δανείων λόγω του εύθραυστου οικονομικού περιβάλλοντος.
Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 397,1 εκατ., αυξημένα κατά 5,2% ετησίως, κυρίως λόγω της αυξήσεως των προμηθειών από συναλλαγές και αγοραπωλησίες συναλλάγματος, καθώς και από την ενίσχυση των προμηθειών από χρηματιστηριακές εργασίες, εργασίες διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου και από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.
Το δ΄ τρίμηνο 2014, τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες αυξήθηκαν οριακά κατά 0,4% σε Ευρώ 101,3 εκατ. επηρεασμένα αρνητικά από τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες στο δ΄ τρίμηνο 2014 επωφελήθηκαν από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi, η οποία ενίσχυσε τις προμήθειες από πιστωτικές κάρτες, καθώς και από αναδοχές συμβουλευτικών υπηρεσιών και αγοραπωλησίες χρεογράφων και αναμένεται να συμβάλει θετικά στη συνέχεια.
Το 2014, τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 41,3 εκατ. και τα Λοιπά Έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 55,8 εκατ.
Τα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 5,8% το 2014 σε συγκρίσιμη βάση (εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανομένων δαπανών, καθώς και των εξόδων συγχωνεύσεως) σε Ευρώ 1.340,8 εκατ. προσαρμοσμένα για την επίπτωση της εξαγοράς των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi Ευρώ 22 εκατ. το δ΄ τρίμηνο του 2014. Το 2014, οι Δαπάνες Προσωπικού ανήλθαν σε Ευρώ 655,7 εκατ. μειωμένες κατά 9,2% ετησίως σε συγκρίσιμη βάση1.
Η βελτίωση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αποκόμιση οφέλους από αλλαγές της μισθολογικής πολιτικής, καθώς και στις αυξημένες αποχωρήσεις Προσωπικού.
Ο αριθμός του Προσωπικού μειώθηκε σημαντικά το 2014, κατά 2.460 Υπαλλήλους – χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι 719 Υπάλληλοι από τη Citi – ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκληρώσεως του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme) με ετήσιο όφελος Ευρώ 120 εκατ.
Τα Γενικά και Διοικητικά Έξοδα υποχώρησαν σε Ευρώ 587,1 εκατ., μειωμένα κατά 3,5% ετησίως σε συγκρίσιμη βάση1 , κυρίως ως αποτέλεσμα της επιτεύξεως συνεργειών από τη συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα και του περαιτέρω εξορθολογισμού των δαπανών.
Η αναδιοργάνωση του Δικτύου συνεχίσθηκε το 2014, με τον συνολικό αριθμό Καταστημάτων να ανέρχεται σε 1.012, μειωμένος κατά 73 Καταστήματα σε ετήσια βάση, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα 20 επιπλέον Καταστήματα της Citi.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2014, ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 33,0% ενώ οι νέες καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά 60% σε Ευρώ 762 εκατ. έναντι Ευρώ 1.928 εκατ. το προηγούμενο έτος επιβεβαιώνοντας την τάση των τελευταίων τριμήνων. Το δ΄ τρίμηνο 2014, τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν σε Ευρώ 20,6 δισ. ως αποτέλεσμα διαγραφών ύψους Ευρώ 0,8 δισ., οι οποίες υπερκάλυψαν τις νέες καθυστερήσεις ύψους Ευρώ 260 εκατ. Στην Ελλάδα, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν σε 34,0% στο τέλος Δεκεμβρίου 2014, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 27,8%.
Σε επίπεδο Ομίλου, τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά Ευρώ 44 εκατ. έναντι Ευρώ 162 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.
Τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση, έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μειώσεων αυξήθηκαν σε Ευρώ 247 εκατ. ενώ τα δάνεια καταναλωτικής πίστεως σε καθυστέρηση μειώθηκαν για δεύτερο τρίμηνο κατά Ευρώ 31 εκατ.
Ως εκ τούτου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων μετά από διαγραφές των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 33,1%, 30,6% και 39,4%, ενώ το σχετικό απόθεμα των προβλέψεων ανήλθε σε 71%, 39% και 80%, αντιστοίχως.
Το δ΄ τρίμηνο 2014, η Τράπεζα παρέμεινε προσηλωμένη στην περαιτέρω αύξηση του συνολικού αποθέματος των προβλέψεων, καλύπτοντας τόσο το αποτέλεσμα του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (Asset Quality Review - “AQR”) όσο και τυχόν επιπτώσεις από μελλοντική επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Ως εκ τούτου, το δ΄ τρίμηνο 2014, το απόθεμα των προβλέψεων ενισχύθηκε κατά Ευρώ 773 εκατ. αυξάνοντας έτσι το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον Όμιλο σε Ευρώ 12,8 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.
Κατά συνέπεια, ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ενισχύθηκε σε 62% ή κατά 200 μονάδες βάσεως κατά το δ΄ τρίμηνο 2014.
Ο Δείκτης Αποθέματος Προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 21% στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.
Τo 2014 η χρηματοδότηση από Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 2,4 δισ. σε Ευρώ 14,8 δισ., ως αποτέλεσμα της μειώσεως της διαφοράς χορηγήσεων – καταθέσεων, η οποία ενισχύθηκε από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi, καθώς και από την αύξηση της χρηματοδοτήσεως μέσω της εκδόσεως ομολόγου κύριας εξασφαλίσεως τον Ιούνιο 2014 και της τιτλοποιήσεως ναυτιλιακών δανείων τον Δεκέμβριο 2014.
Πιο συγκεκριμένα, το δ΄ τρίμηνο 2014, η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα αυξήθηκε κατά Ευρώ 2,9 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα των εκροών καταθέσεων ποσού Ευρώ 0,8 δισ. και της μη ανανεώσεως διατραπεζικού δανεισμού ποσού Ευρώ 1,1 δισ. λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Στο τέλος Φεβρουαρίου 2015 η χρηματοδότηση από Κεντρικές Τράπεζες ανήλθε σε Ευρώ 22,4 δισ., ως συνέπεια των περαιτέρω εκροών καταθέσεων ποσού Ευρώ 5,6 δισ. και της μειωμένης δραστηριότητας στη διατραπεζική αγορά.
Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου προ απομειώσεων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 62,3 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 και παρουσίασαν οριακή αύξηση από τον Δεκέμβριο 2013 εξαιρουμένων διαγραφών το δ΄ τρίμηνο 2014, κυρίως ως αποτέλεσμα της εξαγοράς των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi, καθώς και της οριακής αυξήσεως των εκταμιεύσεων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο Ελλάδος κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014.
Τα υπόλοιπα χορηγήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 52,2 δισ. και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε Ευρώ 9,8 δισ. Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου ανήλθαν σε Ευρώ 42,9 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2014, αυξημένες κατά 1% ετησίως ή κατά Ευρώ 0,4 δισ.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 36,9 δισ., επηρεασμένες αρνητικά από τις εκροές που παρατηρήθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι καταθέσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε Ευρώ 5,4 δισ., αυξημένες κατά Ευρώ 0,3 δισ. σε ετήσια βάση.
Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου και στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 116% και 113% αντιστοίχως, στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι ενέργειες αναδιαρθρώσεως εξακολουθούν να παράγουν απτά αποτελέσματα.
Η Λειτουργική Κερδοφορία ανήλθε σε Ευρώ 189,2 εκατ. ενισχυμένη κατά 12,7% σε ετήσια βάση κυρίως λόγω της αυξήσεως στο Καθαρό Έσοδο Τόκων από τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση των καταθέσεων, καθώς και τον περαιτέρω εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων.
Το σύνολο των Καταστημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθε σε 403 στο τέλος του 2014 έναντι 429 στο τέλος του 2013. Οι καταθέσεις του Διεθνούς Δικτύου αυξήθηκαν κατά Ευρώ 0,3 δισ. σε ετήσια βάση συνεισφέροντας θετικά στον Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 142% στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.
Στην Κύπρο, τα υπόλοιπα των δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 5,1 δισ. (-1,0% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 2,3 δισ. (+0,9% σε ετήσια βάση) στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.
Στη Ρουμανία, τα υπόλοιπα των δανείων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 2,9 δισ. (-0,2% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά σε Ευρώ 1,7 δισ. (+19,3% σε ετήσια βάση).
Στην Αλβανία, τα δάνεια ανήλθαν σε Ευρώ 372 εκατ. (-0,6% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,8% ετησίως και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 469 εκατ.
Στη Σερβία, τα υπόλοιπα των δανείων μειώθηκαν σε Ευρώ 721 εκατ. (-1,8% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις μειώθηκαν σε Ευρώ 429 εκατ. (-8,6% σε ετήσια βάση).
Στη Βουλγαρία, τα δάνεια αυξήθηκαν σε Ευρώ 652 εκατ. (+2,8% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε Ευρώ 480 εκατ. (+11,7% σε ετήσια βάση).
Στην Π.Γ.Δ.Μ., τα δάνεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε Ευρώ 70 εκατ. (+2,2% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις μειώθηκαν σε Ευρώ 78 εκατ. (-6,1% σε ετήσια βάση).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης