Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων της Πειραιώς για το 2014 – Ποια τα συμπεράσματα;

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων της Πειραιώς  για το 2014 – Ποια τα συμπεράσματα;
Η τράπεζα Πειραιώς έχει δανειστεί  από το ευρωσύστημα  29,2 δισ. εκ των οποίων 14,5 δισεκ. ELA και 14,7 δισεκ. ΕΚΤ.
Η Πειραιώς προσπαθεί να διαχειριστεί τα 89 δισεκ. ενεργητικού που διαθέτει με μεγάλη προσοχή, ώστε να περιορίσει την περαιτέρω μείωση των κεφαλαίων και η τράπεζα να παραμείνει σταθερή κάτω από ιστορικά ακραίες οικονομικές συνθήκες.
Η διοίκηση με πολύ μεγάλη προσοχή λαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσει τον όμιλο κάτι που επιτυγχάνει αν ληφθούν οι τρέχουσες δραματικές συνθήκες στην εθνική οικονομία.
Ποια ήταν τα βασικά συμπεράσματα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2014 της τράπεζας Πειραιώς;
1)Προσπερνάμε τις ζημίες -1.97 δισεκ. λόγω προβλέψεων και θα εστιαστούμε στα κεφάλαια τα οποία από 7,6 δισεκ. που ήταν στο 9μηνο μειώθηκαν στα 6,5 δισεκ. αν προσμετρήσει η πλήρης εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς διέθετε μετά την ΑΜΚ του 2014 περίπου 8,9 δισεκ.
2)Το DTA δηλαδή ο αναβαλλόμενος φόρος διαμορφώνεται στα 3,6 δισεκ. (1,3 δισεκ. από το PSI+ και 2,3 δισεκ. από ζημίες δανείων).
Αν ισχύει μια αυστηρή ερμηνεία περί αναβαλλόμενης φορολογίας ώστε να εξισορροπηθεί  το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας μεταξύ του αυστηρού μοντέλου της Βορείου Ευρώπης και του ελαστικότατου μοντέλου της Νοτίου Ευρώπης τότε είναι προφανές ότι τα κεφάλαια του ομίλου Πειραιώς (όπως και όλων των τραπεζών είναι χαμηλότερα).
3)Οι καταθέσεις ακολούθησαν την πορεία της αγοράς, μειώθηκαν δραστικά τον Φεβρουάριο του 2015 κατά -8,5 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα βάση μεριδίου αγοράς στις καταθέσεις άρα η εκροή καταθέσεων εύλογα την επηρέασε.
Οι καταθέσεις από 54,8 δισεκ. μειώθηκαν στα 47,9 δισεκ. τον Φεβρουάριο ακολουθώντας την κυρίαρχη τάση της αγοράς.
4)Η μεγάλη μείωση των καταθέσεων οδήγησε στην μεγάλη αύξηση της τράπεζας από το ευρωσύστημα στα 29,2 δισεκ. εκ των οποίων 14,5 δισεκ. ELA και 14,7 δισεκ. ΕΚΤ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Πειραιώς έχασε στο διάστημα Δεκεμβρίου του 2014 με Φεβρουάριο του 2015 -7,7 δισεκ. καταθέσεις, -8,3 δισεκ. repos που δεν ανανεώθηκαν (το ίδιο συνέβη στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος).
Η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει εγγυήσεις περίπου 15 δισεκ. τις οποίες δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αντλεί ρευστότητα από το ευρωσύστημα.
5)Τα NPLs διαμορφώνονται στο 38,8% στα 29,5 δισεκ. ή 27,6 δισεκ. σε μια πιο ελαστική ερμηνεία.
Τα NPLs προέρχονται από 19,2 δισεκ. προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, 4,7 δισεκ. στεγαστικά και 3,7 δισεκ. καταναλωτικά δάνεια.
Ένας πυρήνας 32 δισεκ. δανείων σε σύνολο 72,9 δισεκ. θεωρούνται απολύτως υγιή που δεν έχουν ούτε μια ημέρα καθυστέρηση ενώ τα δάνεια που έχουν καθυστέρηση πληρωμής δόσης από 1 έως 89 ημέρες φθάνουν τα 6,7 δισεκ.
Ένα δάνειο χαρακτηρίζεται μη εξυπηρετούμενο NPLs αν παρέλθουν 90 ημέρες και δεν έχει καταβληθεί η δόση.
6)Το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις έφθασε στο 57% (στα επιχειρηματικά βρίσκεται στο 62%, στα καταναλωτικά 74% και στα στεγαστικά 25%).
7)Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι στο εξωτερικό οι ζημίες στο δ΄ τρίμηνο έφθασαν τα -244 εκατ ενώ συνολικά το 2014 τα 504 εκατ σε προ φόρων βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης