Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κάτι δεν πάει καλά με την ΕΚΤ – Ή προετοιμάζεται για στάση πληρωμών της Ελλάδος ή πιέζει για μεταρρυθμίσεις

Κάτι δεν πάει καλά με την ΕΚΤ – Ή προετοιμάζεται για στάση πληρωμών της Ελλάδος ή πιέζει για μεταρρυθμίσεις
Η στάση πληρωμών της Ελλάδος θα ήταν καταστροφική, παραγματική καταστροφική εξέλιξη θα οδηγούσε άμεσα σε capital controls στις τράπεζες
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια περίεργη συμπεριφορά από την ΕΚΤ και άλλους θεσμούς προς την Ελλάδα.
Είναι καταφανές και ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει 2 ή 3 εβδομάδες ρευστότητα, ποτέ η χώρα δεν βρέθηκε σε τόσο ισχυρό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας, η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών.
Η ΕΚΤ εμμένει στην απόφαση της να μην δέχεται την αύξηση των εντόκων από τα 15 στα 20 δισεκ. ενώ η στρατηγική που ακολουθεί με το ELA είναι τουλάχιστον απαράδεκτη για τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ έχει έκθεση στην Ελλάδα 155 δισεκ. ή το 7,2 % του συνολικού ενεργητικού της ΕΚΤ στα 2,15 τρισεκ. ευρώ.
Τα 155 δισεκ. (105-107 παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, 15 δισεκ ρευστότητα μέσω εντόκων και 35 δισεκ ελληνικά ομόλογα) αποτελούν 1,6 φορές μόχλευση των κεφαλαίων της ΕΚΤ.
Στο σενάριο που χρεοκοπούσε σήμερα η Ελλάδα η ζημία για την ΕΚΤ θα ήταν από τα ομόλογα,  μόνο 3,5 δισεκ. εντόκων και  ελάχιστο κεφάλαιο για τα 33-34 δισεκ. που χορηγεί ως ρευστότητα απευθείας στις ελληνικές τράπεζες.
Το παράδοξο είναι ότι η ΕΚΤ ενώ έχει αποδεχθεί 15 δισεκ. εντόκων γραμματίων της Ελλάδος που σημαίνει ότι δέχεται να χρηματοδοτήσει το ελληνικό κράτος με 15 δισεκ. αρνείται να αυξήσει τα έντοκα στα 20 δισεκ..
Έχει η ΕΚΤ έκθεση 155 δισεκ. και το πρόβλημα είναι τα 5 δισεκ. της αύξησης στα 160 δισεκ;
Κάτι δεν πάει καλά προφανώς.
Η στάση της ΕΚΤ επίσης προβληματίζει όσον αφορά το ELA την έκτακτη παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες έχουν καταβάλλει στο ευρωσύστημα 210 δισεκ. collaterals για να πάρουν 105 δισεκ. ρευστότητα εκ των οποίων 71,8 δισεκ. ELA (αυξήθηκε κατά 2 δισεκ) και 33 δισεκ. που χορηγεί απευθείας στις ελληνικές τράπεζες.
Ενέκρινε και ανανέωνε το ELA η ΕΚΤ κάθε 2 εβδομάδες και ξαφνικά αποφάσισε η ανανέωση να γίνεται κάθε μια εβδομάδα.
Όλη αυτή η στρατηγική αποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Δεν μπορεί να είναι μόνο άσκηση πίεσης ή παρακολούθηση της Ελλάδος μήπως και οι τράπεζες αγοράσουν περισσότερα έντοκα.
Κάτι δεν πάει καλά όπως αποδεικνύεται και με το ELA.
Η στάση του EuroWorking Group επίσης είναι περίεργη.
Τα 11,4 δισεκ. που μετέφερε το ΤΧΣ στον ESM εμπεριείχαν ένα λάθος.
Από τα 11,4 δισεκ. τα 1,2 δισεκ. είναι ρευστό που το ΤΧΣ κέρδισε μέσω εκκαθάρισης τραπεζών και άλλων δραστηριοτήτων και όχι τα ομόλογα του EFSF που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 49,7 δισεκ. ευρώ.
Το EuroWorking Group λοιπόν μετέθεσε το θέμα των 1,2 δισεκ. που η Ελλάδα μέσω του ΤΧΣ έχουν υποβάλλει αίτημα επιστροφής, στον ESM και στο Eurogroup αντί να το εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες.
Όλα αυτά κάτι μας δείχνουν.
Το καλό σενάριο καλό σενάριο σε εισαγωγικά προφανώς, ασκούν πίεση στην Ελληνική κυβέρνηση ώστε να δεχθεί όχι απλά μεταρρυθμίσεις αλλά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να ικανοποιούν την ΕΕ.
Το κακό σενάριο είναι η ΕΚΤ και οι άλλοι θεσμοί να προετοιμάζονται για στάση πληρωμών από το ελληνικό κράτος μη μπορώντας να αποπληρώσει π.χ. δάνεια στο ΔΝΤ και capital controls στις ελληνικές τράπεζες για να αποφευχθεί η μαζική εκροή καταθέσεων.
Δύο σενάρια υπάρχουν.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο παρά ένα της ασφυξίας, της κατάρρευσης της χρεοκοπίας και η Ευρώπη είτε πιέζει ώστε η Ελλάδα να αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις ή προετοιμάζονται όλοι για στάση πληρωμών για χρεοκοπία της Ελλάδος.
Η στάση της ΕΚΤ πάντως είναι πολύ ύποπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης