Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από το τραγικό success story της ΝΔ στο δραματικό story του ΣΥΡΙΖΑ - Ενοποίηση της 4μηνης παράτασης και 3ου δανείου ή default

Από το τραγικό success story της ΝΔ στο δραματικό story του ΣΥΡΙΖΑ - Ενοποίηση της 4μηνης παράτασης και 3ου δανείου ή default
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ή δεν πρέπει να χρεοκοπήσει - Χρεοκοπία σημαίνει αυτοκτονία
Οι ψευδαισθήσεις ότι η Ελλάδα αλλάζει θα καταπέσουν.
Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Από την εποχή του δήθεν success story της ΝΔ, της δήθεν ανάπτυξης, των δήθεν πρωτογενών πλεονασμάτων, της δήθεν βελτίωσης της οικονομίας, βρισκόμαστε στην εποχή της αβεβαιότητας με την Ελλάδα αντικειμενικά αποδυναμωμένη.
Η πλασματική εικόνα που επιχείρησε να διαμορφώσει ο Σαμαράς για την ελληνική οικονομία κατέρρευσε σε ελάχιστες εβδομάδες.
Το success story ήταν το πολιτικό παραμύθι της κυβέρνησης Σαμαρά.
Έγιναν εκλογές, ηττήθηκαν και παραμένουν καθηλωμένοι στο 18% με 20%.
Οι προσδοκίες όμως που καλλιεργήθηκαν από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεθωριάσουν.
Από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η διακυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε να ρίξει την Ελλάδα στα βράχια για να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η Ελλάδα βρίσκεται σε αντικειμενικά χειρότερη θέση.
Όχι απλά χειρότερη αλλά πολύ χειρότερη θέση.
1)Το πρωτογενές πλεόνασμα αποδείχθηκε αέρας.
2)Η Ελλάδα στο β΄ τρίμηνο του 2015 είναι πολύ πιθανό να περάσει σε ύφεση εκ νέου.
3)Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 28 δισεκ και η θέση των ελληνικών τραπεζών αποδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο.
4)Συνολικά αποδυναμώθηκε η οικονομική κατάσταση των ελλήνων.
5)Το κράτος πήρε κατά τρόπο απαράδεκτο τα αποθέματα των δημοσίων φορέων συγκεντρώνοντας 3,6 δισεκ. απόθεμα ρευστότητας για να μπορέσει να καλύψει υποχρεώσεις αυξάνοντας το εσωτερικό ρίσκο της χώρας.
6)Το κράτος συνεχίζει να παραμένει επικίνδυνα ασυνεπές.
Π.χ. όταν το κράτος δεν έχει καταβάλλει τις επιστροφές φόρου που συνταγματικά είναι κατοχυρωμένες όντως το ελληνικό κράτος μπορεί να υποστηρίζει ότι έχει ακόμη διαθέσιμα.
7)Η νέα κυβέρνηση έχει ελάχιστο χρόνο διακυβέρνησης και προφανώς πολλοί και ορθά θα πουν ότι ακόμη χρειάζεται χρόνος για να κριθεί.
8)Πως όμως θα κριθεί μια κυβέρνηση που οδεύει προς την μεγάλη, την ιστορική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για το χρέος και την νέα δανειακή σύμβαση και η διαπραγματευτική της ικανότητα έχει καταρρεύσει;

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αλλά δεν μπορεί να διαπραγματευτεί - Η χώρα ατιμάζεται

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω της προκλητικής και απαράδεκτης εκποίησης των αποθεματικών των δημοσίων οργανισμών κατάφερε να συγκεντρώσει ένα απόθεμα ρευστότητας liquidity buffer περίπου 3,6 δισεκ. ευρώ.
Με αυτά τα 3,6 δισεκ. ευρώ το ελληνικό κράτος μπορεί να πληρώσει
1)Τα 458 εκατ της δόσης του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.
Αυτό είναι οριστικό.
2)Θα καλύψει τα 650 εκατ από τα 1,4 δισεκ. της δημοπρασίας εντόκων 6μηνης διάρκειας που κατέχουν ξένοι και δεν θα ανανεώσουν.
Τα υπόλοιπα 750 εκατ των 1,45 δισεκ. το κατέχουν ελληνικές τράπεζες και θα καλυφθεί μέσω της διαδικασίας του roll over.
Από αυτές τις δύο κινήσεις το ελληνικό κράτος θα καταβάλλει 1,1 με 1,2 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι το liquidity buffer θα μειωθεί από 3,6 στα 2,4 δισεκ. ευρώ.
3)Η Ελλάδα θα αποπληρώσει και την δόση των 762 εκατ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από το άρθρο 9 του EFSF το οποίο έχει υπογράψει και η Ελλάδα και ορίζει τα εξής.
Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει μια δόση στο ΔΝΤ τότε ο EFSF μπορεί να απαιτήσει όλο το δάνειο που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα δηλαδή και τα 145 δισεκ. ευρώ να καταστούν άμεσα καταβλητέα και απαιτητά.
Το ελληνικό δημόσιο πληρώνοντας τα 762 εκατ στις 12 Μαΐου στο ΔΝΤ θα μειώσει ακόμη περισσότερο το απόθεμα ρευστότητας στα 1,6 δισεκ. τα οποία θα καλύψουν προφανώς τις υποχρεώσεις του Μαΐου.
Πρακτικά λοιπόν η Ελλάδα έχει δυνατότητες οικονομικής επιβίωσης έως τα τέλη Μαΐου του 2015.

Το νέο σχέδιο

Με βάση ορισμένες πηγές, η Ελλάδα εξετάζει δύο σενάρια για να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία που θα έρθει αναπόφευκτα αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Α)Θα ζητήσει μερική χρηματοδότηση άπαξ και οι μεταρρυθμίσεις μερικώς γίνονται αποδεκτές
Β)Το κυριότερο όμως θα ζητήσει να ενοποιηθεί η δανειακή σύμβαση γέφυρα με την μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, όπου η Ελλάδα θα χρειαστεί εκ των πραγμάτων τουλάχιστον 15-22 δισεκ. ευρώ και όχι 30 δισεκ. που έχει αρχικώς εκτιμηθεί.
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει παγιδευτεί στην δευτερεύουσα διαπραγμάτευση και αν συνεχίσει έτσι θα φθάσει στον Ιούνιο – αν φθάσει – πλήρως αποδυναμωμένη, χωρίς καμία διαπραγματευτική ικανότητα, με μηδέν ευρώ στα Ταμεία, μια χώρα επαίτης λίγο πριν την χρεοκοπία.
Η Ελλάδα σε μια τέτοια θέση δεν θα μπορεί να διαπραγματευτεί τίποτε και θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε νέα δανειακή σύμβαση δηλαδή νέο μνημόνιο.

Η ελληνική ακροβασία

Η Ελληνική κυβέρνηση χάνει πολύτιμο χρόνο και αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ικανότητα της Ελλάδος να διαπραγματευτεί.
Η Ελλάδα είναι ατιμωτικά αδύναμη, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ενώ ταυτόχρονα εξαντλεί κάθε πηγή ρευστότητας.
Αν φθάσει η χώρα στο σημείο μηδέν, η χρεοκοπία θα είναι άμεση και βίαιη.
Ήδη η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη.
Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει μηδενιστεί.
Ο ρυθμός ΑΕΠ κινδυνεύει να γίνει πάλι αρνητικός, δηλαδή ύφεση.
Οι καταθέσεις σε 4 μήνες στις τράπεζες μειώθηκαν 28 δισεκ.
Η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και το ευρωσύστημα δραματικά αυξάνονται.
Γενικώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν πριν 4 μήνες αυτή είναι μια πικρή αλήθεια.
Αν η ελληνική ακροβασία έχει αποτέλεσμα θα διαπιστωθεί μετά τις 12 Μαΐου οπότε το απόθεμα ρευστότητας σχεδόν θα έχει εξαντληθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης