Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανανέωσαν μέρος των short θέσεων που έληγε τα hedge funds και ποντάρουν στο τεχνικό default της Ελλάδος

 Ανανέωσαν  μέρος των short θέσεων που έληγε τα hedge funds και ποντάρουν στο τεχνικό default της Ελλάδος
Οι συνολικές ανοικτές short θέσεις στα CDS στο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει μειωθεί στην Ελλάδα αλλά δεν παύουν να υπερβαίνουν ακόμη τα 6,5 με 7 διςΜε βάση έγκυρες πληροφορίες οι short θέσεις που έληγαν την προηγούμενη εβδομάδα και την τρέχουσα μεγάλο μέρους τους ανανεώθηκε , κάποιες προφανώς δεν ανανεώθηκαν αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι παραμονές της κρίσιμης συνόδου στις 25 και 26 Μαρτίου hedge funds ανανεώνουν τις short θέσεις.
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι που ποντάρουν και τι ρίσκα αναλαμβάνουν.
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την δίνει στέλεχος της Barclays το οποίο τονίζει ότι «όσοι επενδυτές κυρίως hedge funds ανανεώνουν short θέσεις ή διατηρούν short θέσεις στα ελληνικά CDS και στα ομόλογα ποντάρουν στο τεχνικό default δηλαδή στην στάση πληρωμών»
Την ίδια άποψη εκθέτει και στέλεχος hedge funds το οποίο ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του «οι περισσότεροι  επενδυτές απλά ποντάρουν πλέον στην χρεοκοπία της χώρας. Η διατήρηση των CDS σε υψηλά επίπεδα και των spread στα ομόλογα είναι αποτέλεσμα κυρίως της συστηματοποιημένης τακτικής των hedge funds τα οποία θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην χρεοκοπία.
Να ληφθεί υπόψη ότι τα CDS στην χρεοκοπία μιας χώρας μέσω στάσης πληρωμών πληρώνονται στην αγορά. Σε ένα  επενδυτή με short θέση στα CDS ή η θέση του θα του βγει και θα εγγράψει ένα μεγάλο κέρδος ή δεν θα του βγει και θα εγγράψει μια μικρή απώλεια.
Άρα το δυνητικό όφελος είναι μεγαλύτερο από το αναλαμβανόμενο ρίσκο και έτσι εξηγείται η εμμονή ορισμένων hedge funds να μην κλείνουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα και CDS.
Πάντως στις 25-26 Μαρτίου το πιθανότερο σενάριο είναι να αντιμετωπισθεί το θέμα των naked CDS των γυμνών CDS δηλαδή θέσεις που δεν έχουν αγορασμένα ομόλογα.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης