Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα σε δραματική θέση – Η Ρωσία δεν μπορεί να βοηθήσει, ούτε η Αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS – Λύση μόνο από ΕΕ

Η Ελλάδα σε δραματική θέση – Η Ρωσία δεν μπορεί να βοηθήσει, ούτε η Αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS – Λύση μόνο από ΕΕ
H ενοποίηση της 4μηνης παράτασης με το νέο δάνειο είναι μονόδρομος αλλά επίσης είναι μονόδρομος τα νέα υφεσιακά μέτρα.
Μπορεί για λόγους επικοινωνιακούς το ενδιαφέρον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη να εστιάζεται στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Ρωσία και στην συνάντηση του με τον Putin, όμως το πραγματικό ενδιαφέρον της Ελλάδος είναι στραμμένο στις 24 Απριλίου στο τακτικό Eurogroup.
H Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει οικονομική βοήθεια από την Ρωσία κυρίως γιατί η Ρωσία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη οικονομική θέση, ενώ το κυριότερο όλων – ακόμη και αν υπήρχε οικονομική βοήθεια – θα ήταν προσωρινή λύση.
Άρα η οικονομική βοήθεια από την Ρωσία δεν μπορεί να είναι ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδος.
Κάθε ημέρα που περνάει και η Ελλάδα καθυστερεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων χειροτερεύει την θέση της όταν θα βρεθεί τον Ιούνιο σε δραματική κατάσταση με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών και capital controls στις τράπεζες να έχει κατακόρυφα  αυξηθεί.
Η ελληνική κωλυσιεργία θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίων της Ελλάδος και της ελληνικής κυβέρνησης που τον Μάιο θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση, το νέο δάνειο που θα χρειαστεί η Ελλάδα μεταξύ 20 και 30 δισεκ.
Η ελληνική κυβέρνηση εξαντλώντας και τα τελευταία αποθεματικά οργανισμών και ευρύτερων φορέων του δημοσίου τομέα έχει δημιουργήσει ένα liquidity buffer περίπου 3,6 δισεκ. ευρώ.
Με τα 3,6 δισεκ. ευρώ θα αποπληρωθούν τα 448 εκατ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, τα 650 εκατ των ξένων στα έντοκα που δεν θα ανανεώσουν, τα 746 εκατ στις 12 Μάιου στο ΔΝΤ  ενώ μεταξύ 5 και 19 Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ
5 Ιουνίου 298,6 εκατ. ευρώ
12 Ιουνίου 336 εκατ. ευρώ
16 Ιουνίου 560 εκατ. ευρώ
19 Ιουνίου 336 εκατ. ευρώ
Το απόθεμα ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση εξαντλείται και μετά….χρεοκοπία.
Η κυβέρνηση επιχείρησε ανοίγματα σε διάφορές χώρες, από την Κίνα δεν πήρε ουσιαστική βοήθεια.
Το άνοιγμα με το Ιράν δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, ενώ με την Ρωσία θα έχει στρατηγικό ενδιαφέρον η σύμπλευση των δύο χωρών, όταν μάλιστα η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη η οποία έχει επιβάλλει εμπάργκο κατά της Ρωσίας.
Οι Ρώσοι ίσως έχουν να κερδίσουν περισσότερα από την Ελλάδα από ότι η Ελλάδα από την Ρωσία.
Στην κυβέρνηση πάντως εσχάτως έχουν επεξεργαστεί σχέδια ακόμη και προσφυγής – προφανώς με ανταλλάγματα – στις BRICS δηλαδή Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική.
Οι BRICS έχουν δημιουργήσει μια αναπτυξιακή τράπεζα το οποίο διαθέτει αποθεματικό 75 με 100 δισεκ. ευρώ.
Μια χώρα όπως η Ελλάδα που ανήκει στην ευρωζώνη και έχει δανειστεί 245 δισεκ. από δύο μεγάλες δανειακές συμβάσεις με ΕΕ και ΔΝΤ, θα μπορούσε να καταφύγει στις BRICS;
Πολύ δύσκολο έως αδύνατο αφενός γιατί οι ανάγκες σε κεφάλαια της Ελλάδος είναι πολύ μεγάλες αφετέρου γιατί οι BRICS δεν θα ήθελαν να βρεθούν σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για την μικρή Ελλάδα.
Όμως ακόμη και αν οι BRICS αποφάσιζαν να στηρίξουν την Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να την χρηματοδοτήσουν με πάνω από 5-10 δισεκ. όταν το αποθεματικό ταμείο τους είναι μεταξύ 75 και 100 δισεκ.
Ούτε η Κίνα, ούτε η Ρωσία, ούτε το Ιράν, ούτε οι BRICS θα βοηθήσουν στρατηγικά την Ελλάδα.
Η Ελλάδα ούσα ενσωματωμένη στο άρμα της ευρωζώνης δεσμεύεται από την ευρωζώνη και την ΕΚΤ.
Με χρέος 321 δισεκ. δάνεια από την Τρόικα 245 δισεκ. και με παρεχόμενη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες 108 δισεκ. από την ΕΚΤ…. η Ελλάδα είναι πλήρως εξαρτημένη από την ΕΕ.
Το μεγάλο – δραματικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι όσο καθυστερεί στις μεταρρυθμίσεις τόσο πιο επώδυνα μέτρα θα κληθεί να πάρει τον Ιούνιο.
Το Μάιο η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει την ιστορική διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο και το χρέος ενώ ακόμη δεν έχει λύσει τα προβλήματα της 4μηνης παράτασης.
Προφανώς η ενοποίηση της 4μηνης παράτασης με το νέο δάνειο είναι μονόδρομος αλλά επίσης είναι μονόδρομος τα νέα υφεσιακά μέτρα.
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμπρός είναι γκρεμός και πίσω είναι επίσης γκρεμός (παραφράζοντας το εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα).
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαχειριστεί την τύχη της χώρας να αποτρέψει την χρεοκοπία και τα capital controls στις τράπεζες και να πάρει σκληρά μνημονιακά μέτρα.
Οι εκλογές που ορισμένοι επικαλούνται δεν επιλύει το πρόβλημα.
Και πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές αδιέξοδο θα υπάρχει.
Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι να συμφωνήσει στις 24 Απριλίου στο τακτικό Eurogroup ώστε να λάβει τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και ίσως μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ.
Ο δρόμος της Ελλάδος είναι στο ευρώ και η βοήθεια στην Ελλάδα δεν θα έρθει ούτε από την Βραζιλία, ούτε από την Ρωσία ή το Ιράν αλλά την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης