Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνη εξέλιξη τα αρνητικά επιτόκια σε 61 ομόλογα της Ευρώπης – Πάνω από 11 ομόλογα εξαιρούνται από την ΕΚΤ

Επικίνδυνη εξέλιξη τα αρνητικά επιτόκια σε 61 ομόλογα της Ευρώπης – Πάνω από 11 ομόλογα εξαιρούνται από την ΕΚΤ
Η Ελλάδα συντηρείται στην μιζέρια της γιατί είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης εμφανίζοντας αποδόσεις στην 2ετία 23,8%
Όλη η Ευρώπη βελτιώνεται, οι αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προφανώς λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ενώ στον αντίποδα η Ελλάδα επιδεινώνεται.
Ποτέ στην ιστορία η Ευρώπη δεν δανειζόταν τόσο φθηνά.
Οι αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα ομόλογα της Ευρώπης και η εξέλιξη αυτή δεν ευνοεί την ΕΚΤ που αγοράζει ομόλογα σε τιμές πέριξ των ονομαστικών τιμών.
Η Ευρώπη όχι απλά βελτιώνεται εμφανίζει κόστος χρηματοδότησης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ενώ 61 ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια.
Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι κάτω του -0,20% δηλαδή κάτω από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων δεν θα αγοράζει ομόλογα.
Λόγω αυτού του κριτηρίου, εκτός έχει τεθεί το 2ετές ομόλογο της Αυστρίας, πλησιάζουν το -0,20% τα 2ετή και 3ετή ομόλογα του Βελγίου, έχουν τεθεί εκτός των 2 με 3 χρόνια της Δανίας, το 2ετές ομόλογο της Φιλανδίας, πλησιάζουν να τεθούν εκτός των 2 χρόνια της Γαλλίας, έχουν τεθεί εκτός αγορών ομολόγων της ΕΚΤ τα 2 έως 4 χρόνια της Γερμανίας.
Εκτός τέθηκαν τα 2ετή ομόλογα της Ολλανδίας δηλαδή 10-12 ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών έχουν επιτόκια χαμηλότερα του -0,20% και εξαιρούνται από τις αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Ειδικά η Γερμανία όμως είναι χαρακτηριστική περίπτωση.
Η Γερμανία  διαθέτει 12 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10ετία δανείζεται με 0,10% - έφθασε έως το 0,06% - ενώ την 2ετία δανείζεται -0,28% όταν η Ελλάδα δανείζεται στο +28%.
Ήδη το 2ετές, το 3ετές και προσεχώς και το 4ετές ομόλογο της Γερμανίας έχει τεθεί ή θα τεθεί εκτός αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ καθώς υποχώρησαν χαμηλότερα του -0,20% του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ επίπεδα στα οποία οριοθετούνται οι αγορές.
Μάλιστα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας από +0,13% να υποχωρήσει σε αρνητικά επίπεδα η απόδοση οδηγώντας σε εξαίρεση τα Γερμανικά ομόλογα από τις αγορές της ΕΚΤ έως και τα 8 χρόνια.
Ποτέ η Ευρώπη δεν είχε αυτή την ευκαιρία σε τόσο μεγάλη και καθολική έκταση να δανείζεται τόσο φθηνά για να χρηματοδοτήσει τους προϋπολογισμούς.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Αυστρία έχει 7 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10ετία δανείζεται στο 0,28%.
Το Βέλγιο διαθέτει 7 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10ετία δανείζεται στο 0,34%.
Η Δανία διαθέτει 9 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10τία δανείζεται με επιτόκιο 0,24%.
Η Φιλανδία διαθέτει 5 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10ετία δανείζεται στο 0,20%.
Η Γαλλία διαθέτει 10 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια ενώ στην 10ετία δανείζεται με 0,35%.
Η Ιρλανδία διαθέτει 3 ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο και 8 ομόλογα με κόστος δανεισμού κάτω από 1% ενώ στην 2ετία δανείζεται με -0,11% όταν η Ελλάδα δανείζεται στην 2ετία +28%.
Η Ιταλία διαθέτει 10 ομόλογα που εμφανίζουν επιτόκια κάτω του 1% ενώ στην 10ετία δανείζεται στο 1,25% και στην 2ετία 0,17%.
Η Ολλανδία διαθέτει 6 ομόλογα που έχουν αρνητικά επιτόκια ενώ στην 2ετία δανείζεται -0,206%.
Η Πορτογαλία που βρέθηκε στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα διαθέτει 6 ομόλογα που έχουν επιτόκια κάτω του 1% ενώ στην 2ετία δανείζεται στο 0,008% όταν η Ελλάδα δανείζεται στο +28%.
Η Ισπανία διαθέτει 9 ομόλογα που έχουν επιτόκια κάτω του 1% ενώ στην 10ετία δανείζεται με επιτόκιο 1,27% και στην 2ετία 0,066%.
Η καλύτερη περίπτωση παγκοσμίως η Ελβετία δεν ανήκει στην ζώνη του ευρώ αλλά διαθέτει τα περισσότερα ομόλογα παγκοσμίως με αρνητικά επιτόκια συνολικά 17 ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς ελβετικού ομολόγου διαμορφώνεται στο -0,16% όταν το 2008 ήταν στο +3,3%.
Το ελβετικό χρέος είναι το πιο ασφαλές παγκοσμίως.

Η Ευρώπη ευημερεί και η Ελλάδα μόνιμα στην ζώνη της χρεοκοπίας

Ιστορικά ποτέ η Ευρώπη δεν είχε αυτή την μοναδική ευκαιρία να δανείζεται τόσο φθηνά.
Ποτέ η Ευρώπη δεν δανείστηκε μέσω ομολόγων τόσο φθηνά όσο η τρέχουσα περίοδος και σε αυτό ρόλο διαδραμάτισαν η ΕΚΤ και η Ελλάδα.
Η ΕΚΤ λόγω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Η ΕΚΤ θα αγοράσει 600-800 δισεκ. κρατικά ομόλογα της Ευρώπης και η απόφαση αυτή στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης έριξε τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών και τις τιμές των ομολόγων τις εκτόξευσε σε ιστορικά υψηλά.
Όμως γιαυτή την μοναδική – άριστη εικόνα των ομολόγων της ευρωζώνης ρόλο διαδραμάτισε και η Ελλάδα.
Μεταφέρθηκαν σημαντικά κεφάλαια σε χώρες που θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια όπως η Γερμανία, περίπου 500-600 δισεκ. ευρώ, ενώ η χρεοκοπία της Ελλάδος υποχρέωσε την Ευρώπη να εφαρμόσει προγράμματα λιτότητας που απέδωσαν και οι οικονομικοί δείκτες – κάποιοι εξ αυτών – βελτιώθηκαν περαιτέρω.
Η Ευρώπη βελτιώθηκε και η Ελλάδα καταστράφηκε.
Έτσι εξηγείται – βλέποντας την μεγάλη εικόνα – γιατί η Ευρώπη θέλει να συντηρείται η ελληνική μιζέρια.
Η Ελλάδα συντηρείται στην μιζέρια της γιατί είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης εμφανίζοντας αποδόσεις στην 2ετία 28% (16 Απριλίου του 2015) και CDS χρεοκοπίας 3010 μονάδες βάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης