Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιοι παράγοντες επιδρούν σήμερα στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά μετοχών και ομολόγων;

Ποιοι παράγοντες επιδρούν σήμερα στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά μετοχών και ομολόγων;
Το ελληνικό δημόσιο διαθέτει ένα απόθεμα ρευστότητας περίπου 2,8 με 3 δισεκ.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που επιδρούν σήμερα καίρια στο χρηματιστήριο, στις μετοχές και στα ομόλογα;
1)Το πρωτογενές πλεόνασμα στο α΄ τρίμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στα 1,73 δισεκ. ευρώ αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό δημόσιο διαθέτει ένα απόθεμα ρευστότητας περίπου 2,8 με 3 δισεκ. αν  συμπεριληφθούν και τα διαθέσιμα από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει.
2) Οι δηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος δείχνουν ρήξη, ωστόσο ενώ όλοι βλέπουν ρήξη υπάρχει ακόμη προσδοκία ότι στην ύστατη στιγμή θα υπάρξει συμφωνία.
Όπως αναφέρουμε σε ρεπορτάζ χρεοκοπία σημαίνει ζημία 100 δισ. για την Ελλάδα και συμφωνία κέρδος 55 δισ. ευρώ.
Ποιος θέλει να υποστεί ζημία 100 δισ. ευρώ;
3) Κυκλοφόρησαν φήμες – που διαψεύστηκαν – ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδος.
Η φήμη αυτή άλλαξε μερικώς το κλίμα στο χρηματιστήριο αρχικά αλλά γρήγορα διαψεύστηκε και η αγορά κρέμασε υπό το βάρος των τραπεζικών πιέσεων. Πως θα δοθούν χρήματα στην Ελλάδα όταν δεν έχει υπάρξει συμφωνία;
4) Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την βιωσιμότητα των τραπεζών συνολικά και με βάση σοβαρές ενδείξεις επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια συγχωνεύσεων μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών που προωθεί η εξετάζει η κυβέρνηση σκόπιμα. Συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο δύσκολα μπορούν να υπάρξουν, είναι επικίνδυνα σχέδια που θα απορριφθούν.
5) Στα ομόλογα σημειώνεται κραχ στην κυριολεξία, καθώς το2ετές έχει καταρρεύσει στο 28% η απόδοση ενώ το CDS εκτοξεύθηκε στις 3010 μονάδες βάσης.
Τα ομόλογα προεξοφλούν χρεοκοπία και το χρηματιστήριο άγεται εν μέσω φημών.
6) Όλα αυτά συμβαίνουν στην σκιά πληροφοριών ότι η Ελλάδα ζήτησε αναβολή πληρωμής δόσεων από το ΔΝΤ και το Ταμείο αρνήθηκε δικαιολογημένα γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πιστωτικό γεγονός.
7) Οι Έλληνες τραπεζίτες είναι ενοχλημένοι από την στάση της κυβέρνησης, καθώςθεωρούν ότι κινείται στα όρια όπου ένα ατύχημα θα προκαλέσει χάος.
Οι τραπεζίτες είναι στην κυριολεξία ενοχλημένοι με την στάση της κυβέρνησης, την προειδοποιούν ότι οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομική αυτοκτονία.
8) Η αποτυχία της Πανελλήνιας Τράπεζας για να ανακεφαλαιοποιηθεί ενεργοποιεί το σχέδιο άμεσης πώλησης της στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στον τραπεζικό κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης