Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενισχύονται τα σενάρια πως η ΕΚΤ εξετάζει αύξηση του haircut για τα ελληνικά collaterals - Στις 6/5 οι αποφάσεις

tags :
Ενισχύονται τα σενάρια πως η ΕΚΤ εξετάζει αύξηση του haircut για τα ελληνικά collaterals - Στις 6/5 οι αποφάσεις
H στάση της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals θα εξαρτηθεί άμεσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών
(upd2)Ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ να εξετάζει αύξηση του haircut για τα ελληνικά collaterals, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έχει ήδη αποκαλύψει από τις 21 Απριλίου το www.bankingnews.gr.
Nωρίτερα το ενδεχόμενο αύξησης του haircut για τα ελληνικά collaterals προανήγγειλε με δηλώσεις του και ο ίδιος ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Μετά τις δηλώσεις του Draghi, τα σενάρια ενισχύονται.
"Η στάση της ΕΚΤ απέναντι στα ελληνικά collaterals αναμένεται να επανεξεταστεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου", αποκαλύπτουν τώρα αξιωματούχοι της ΕΚΤ.
Μάλιστα αναφέρουν πως η στάση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί άμεσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Οι δηλώσεις Draghi νωρίτερα:

Την θέση ότι η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει την αύξηση του ποσοστού του haircut στα εχέγγυα (collaterals) που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για τη χρήση του ELA επανέλαβε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Ο Draghi υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα παρέχει τη στήριξη της στις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες, υπογραμμίζοντας πάντως πως ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα.
«Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί.
Πρέπει να επιταχύνουμε» τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, ο οποίος ζήτησε να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα και να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Τι ανέφερε από τις 21/4 το www.bankingnews.gr

Στην αύξηση των haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals προσανατολίζεται η ΕΚΤ λόγω της επιδείνωσης ειδικά των ομολόγων τόσο του πυλώνα 1 και 2 που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου όσο και των κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr.
Με βάση ενδείξεις στον πυλώνα 1 και 2 το haircut θα μπορούσε να φθάσει έως το 40%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα 110 δισεκ. ευρώ ρευστότητα εκ των οποίων 74 δισεκ. μέσω ELA με κόστος 1,55% και 36 δισεκ. απευθείας ρευστότητα από την ΕΚΤ με κόστος 0,05%...
Για τα 110 δισεκ. που έχουν δανειστεί έχουν καταβάλλει εγγυήσεις – collaterals 144 δισεκ. για το ELA και 40 δισεκ. για την ΕΚΤ και περίπου 20 δισεκ. πρόσθετες εγγυήσεις δηλαδή συνολικά 204 δισεκ. ευρώ.
Τα 204 δισεκ. εγγυήσεις είναι περίπου 42 δισεκ. Pilar 1 και Pilar 2 δηλαδή πυλώνας 1 και 2 από τον νόμο Αλογοσκούφη ομολογιακά που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Περίπου 35 -40 δισεκ. δάνεια, ομόλογα του EFSF περίπου 38 δισεκ. που δεν θα υποστούν haircut καθώς και ομόλογα, τιτλοποιήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία....
Η δραματική επιδείνωση του ελληνικού χρέους έχει ως αποτέλεσμα νομικά η ΕΚΤ να υποχρεούται να αυξήσει τα haircut στα ελληνικά assets που χρησιμοποιούνται ως εγγύηση στο ευρωσύστημα.
Το haircut αφορά κυρίως τον πυλώνα 1 και 2, τα ελληνικά ομόλογα περίπου assets 55-70 δισεκ. ευρώ ενώ η επίδραση από τα έντοκα 3,5 δισεκ. θα είναι οριακή και ασαφές για το ύψος της επίδρασης από το σκέλος των δανείων.
(Από τα 11 δισεκ. έντοκα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες μόνο τα 3,5 δισεκ. χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας στην ΕΚΤ)
Με βάση ενδείξεις το πρόσθετο haircut μπορεί να φθάσει στο 35% κατά μέσο όρο.
Να σημειωθεί ότι ήδη τα ελληνικά assets φέρουν ήδη haircut και το οποίο θα αυξηθεί επιπλέον 35%.
Με βάση ορισμένους γενικούς υπολογισμούς η αρνητική επίδραση στα collaterals θα είναι 20 δισεκ. ευρώ ίσως φθάσει και στα 25 δισεκ.
Αν οι τράπεζες δεν είχαν collateral buffer αν δεν είχαν απόθεμα εγγυήσεων προφανώς θα είχαν μεγάλο πρόβλημα...ή κατά το ορθότερο θα χρεοκοπούσαν.
Ωστόσο οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 45 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων κυρίως δανείων που δίνουν σε cash σε πραγματική ρευστότητα περίπου 30-32 δισεκ.
Άρα εφόσον επιβληθούν νέα haircut στα ελληνικά collaterals των τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα καλύψουν την διαφορά αυξάνοντας τις εγγυήσεις τους.
Τα 110 δισεκ. συνολικής ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι τράπεζες δεν θα μειωθούν, η ΕΚΤ δεν θα μειώσει την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η δομή της εξάρτησης των τραπεζών και οι εγγυήσεις

Η Εθνική έχει δανειστεί 23-25 δισεκ. από την ΕΚΤ έχοντας καταβάλλει 37,7 με 40 δισεκ. collaterals εκ των οποίων 12,2 δισεκ. από τον πυλώνα 1+2 περίπου 3,8 δισεκ. τιτλοποιήσεις και 3,3 δισεκ. ομόλογα.
Η Alpha bank έχει δανειστεί περίπου 30-31 δισεκ. εκ των οποίων 27-29 δισεκ. ELA.
Οι εγγυήσεις είναι κατά βάση 10,3 δισεκ. δάνεια, 8,7 δισεκ. pilar 1 +2, περίπου 3,2 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 2,6 δισεκ. καλυμμένα ομόλογα.
Η Πειραιώς έχει δανειστεί 30-32 δισεκ. από το ευρωσύστημα έχοντας καταθέσει ως collaterals 30 δισεκ. εκ των οποίων 14 δισεκ. από τον EFSF και 9,4 δισεκ. από το πυλώνα 1 και 2.
Η Eurobank έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 29-32 δισεκ. και έναντι αυτών έχει καταβάλλει εγγυήσεις 32-35 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank διαθέτει liquidity buffer 10,8 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά οι τράπεζες διαθέτουν 45 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων με την Εθνική στα 15 δισεκ. ενώ Πειραιώς και Alpha διαθέτουν άλλα 20 δισεκ. ευρώ συνολικά.

Υποσημείωση

Εφόσον προχωρήσει το haircut στην κλίμακα του 35% οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξαντλήσει - ή σχεδόν εξαντλήσει - τα αποθέματα εγγυήσεων που αυτό σημαίνει....ότι αν υπάρξει και άλλο haircut στο μέλλον....οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης