Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμη ημερομηνία για συμφωνία η 7η Μαΐου – Στηρίζει η ΕΚΤ χωρίς νέο haircut τα collaterals, θα αυξηθούν στα 20 δισ τα έντοκα

Κρίσιμη ημερομηνία για συμφωνία η 7η Μαΐου – Στηρίζει η ΕΚΤ χωρίς νέο haircut τα collaterals, θα αυξηθούν στα 20 δισ τα έντοκα
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ παρεμβαίνει στην διαδικασία διαπραγμάτευσης Ελλάδος με ΕΕ και θέτει το δέλεαρ της αύξησης των εντόκων, ενώ δεν θα επιβάλλει νέο haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Η αίσθηση του κατεπείγοντος… που κυριαρχεί εσχάτως στην Ελλάδα με διαρροές ότι μπορεί εντός των επόμενων ελάχιστων  ημερών να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ δεν είναι εξωπραγματική.
Παρ΄ ότι υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές ειδικά ως προς την δομή και την κοστολόγηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές πιθανή ημερομηνία για συμφωνία είναι η 7η Μαΐου μια ημέρα μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα collaterals των ελληνικών τραπεζών στις 6 Μαΐου.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή «οι διαρροές που έχουν υπάρξει για συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου είναι πολύ  αισιόδοξη αλλά το σίγουρο είναι ότι η συμφωνία είναι 100% βέβαιη.
Ωστόσο την νέα εβδομάδα θα έδινα πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες για συμφωνία».
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κρισιμότερη ημερομηνία είναι στις 7 Μαΐου μια ημέρα μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα επαναξιολογήσει αν θα επιβάλλει ή όχι νέο haircut στα ελληνικά ομόλογα.
Με βάση ορισμένες πηγές είναι πολύ πιθανό να μην επιβάλλει νέο haircut 35% στα collaterals των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της διαφαινόμενης συμφωνίας.
Η ΕΚΤ εξετάζει ακόμη και να αυξήσει τα όρια στα έντοκα αν βεβαίως υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, τότε η ΕΚΤ μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, δήλωσε ο B. Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ αν υπάρξει συμφωνία θα αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα και να αγοραστούν από τις τράπεζες από τα 15 στα 20 δισεκ. ευρώ.
Με βάση την σημερινή δομή των εντόκων γραμματίων της Ελλάδος από τα 14,9 δισεκ. τα 11,5 δισεκ. κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και 4,4 δισεκ. ασφαλιστικά ταμεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ οι ξένοι μηδένισαν την συμμετοχή τους βρίσκεται κάτω των 100 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ παρεμβαίνει στην διαδικασία διαπραγμάτευσης Ελλάδος με ΕΕ και θέτει το δέλεαρ της αύξησης των εντόκων, ενώ δεν θα επιβάλλει haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 47 δισ. απόθεμα εγγυήσεων μπορούν να αφομοιώσουν μόνο ένα μεγάλο  haircut από την ΕΚΤ.
Στις 6 Μαΐου και εφόσον έχουν διανυθεί βήματα προς την συμφωνία η ΕΚΤ δεν θα επιβάλλει haircut στις εγγυήσεις αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε σε μια υποθετική περίπτωση, τότε οι τράπεζες έχουν απόθεμα εγγυήσεων για να καλύψουν ένα τελευταίο μεγάλο haircut.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ότι στην αύξηση των haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals προσανατολίζεται η ΕΚΤ λόγω της επιδείνωσης ειδικά των ομολόγων τόσο του πυλώνα 1 και 2 που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου όσο και των κρατικών ομολόγων.
Με βάση ενδείξεις στον πυλώνα 1 και 2 το haircut θα μπορούσε να φθάσει έως το 40%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα 112 δισεκ. ευρώ ρευστότητα εκ των οποίων 75 δισεκ. μέσω ELA με κόστος 1,55% και 37 δισεκ. απευθείας ρευστότητα από την ΕΚΤ με κόστος 0,05%...
Για τα 112 δισεκ. που έχουν δανειστεί έχουν καταβάλλει εγγυήσεις – collaterals 144 δισεκ. για το ELA και 40 δισεκ. για την ΕΚΤ και περίπου 21 δισεκ. πρόσθετες εγγυήσεις δηλαδή συνολικά 205 δισεκ. ευρώ.
Τα 205 δισεκ. εγγυήσεις είναι περίπου 42 δισεκ. Pilar 1 και Pilar 2 δηλαδή πυλώνας 1 και 2 από τον νόμο Αλογοσκούφη ομολογιακά που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Περίπου 35 -40 δισεκ. δάνεια, ομόλογα του EFSF περίπου 38 δισεκ. που δεν θα υποστούν haircut καθώς και ομόλογα, τιτλοποιήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης