Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ζημία που έχει προκληθεί αυξάνει δραματικά τις απαιτήσεις σε πρόσθετα μέτρα του νέου μνημονίου - Θα στηρίξει η ΕΚΤ

Η  ζημία που έχει προκληθεί αυξάνει δραματικά τις απαιτήσεις σε πρόσθετα μέτρα του νέου μνημονίου - Θα στηρίξει η ΕΚΤ
Η λογική πάντως λέει ότι η ΕΚΤ δεν θα ρίξει λάδι στην φωτιά και θα δώσει ακόμη μια ευκαιρία στις ελληνικές τράπεζες και στην Ελλάδα και δεν θα επιβάλλει νέο haircut στα collaterals
Η  ζημία που έχει προκληθεί στην Ελλάδα αυξάνει τις απαιτήσεις του νέου μνημονίου που έρχεται τον Ιούνιο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί το νέο μνημόνιο καθώς η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί άρα και το νέο δάνειο είναι απαραίτητο όπως και οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις.
Για να ισοσκελιστεί η ζημία που έχει υποστεί η οικονομία η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο και για το νέο δάνειο θα απαιτηθούν μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που θα αποδεχθεί και υλοποιήσει η Ελλάδα.
Εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα χρονοτριβεί καθώς ήθελε να ενοποιήσει της 4μηνη παράταση του μνημονίου που λήγει τέλη Ιουνίου με το νέο δάνειο – μνημόνιο που υποχρεωτικά θα ζητήσει και εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η λογική της ενοποίησης είχε ένα στόχο να αποφύγει η Ελλάδα να εφαρμόσει διπλό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εξέλιξη που θα ήταν μεγάλη πολιτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως το ουσιαστικό της υποθέσεως είναι ότι τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει νέο μνημόνιο και λόγω της ζημίας που έχει υποστεί η εθνική οικονομία, τόσο το νέο δάνειο θα είναι υψηλό όσο και οι απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Οι χρονοτριβές λοιπόν και η μετάθεση της συμφωνίας για τον Ιούνιο έχουν λογική εξήγηση αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δικαιολογήσει τόσο το ύψος του νέου δανείου όσο και τα νέα μέτρα – μεταρρυθμίσεις που υποχρεωτικά θα λάβει η κυβέρνηση.
Η πιθανότητα ρήξης είναι μηδενική.
Δεν έχει νόημα να γίνεται συζήτηση για το αν θα υπάρξει συμφωνία αλλά ποιες θα είναι οι παράμετροι της νέας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει νέο δάνειο και νέο μνημόνιο.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα;

1)Στις 6 Μαΐου συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αποφασίσει αν θα επιβάλλει νέο haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Μέχρι τώρα θεωρείτο δεδομένο ότι η ΕΚΤ δεν θα επιβάλλει νέο haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals καθώς αναμενόταν συμφωνία άμεσα.
Η νέα εξέλιξη είναι ότι συμφωνία άμεσα δεν μπορεί να υπάρξει άρα είναι 50% προς 50% το ενδεχόμενο επιβολής νέου haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Η λογική πάντως λέει ότι η ΕΚΤ δεν θα ρίξει λάδι στην φωτιά και θα δώσει ακόμη μια ευκαιρία στις ελληνικές τράπεζες και στην Ελλάδα και ΔΕΝ θα αυξήσει τα haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.

2)Καταβάλλεται παρασκηνιακώς προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει από την ΕΚΤ ότι δεν θα υπάρξει haircut στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών και ταυτόχρονα να αυξηθούν τα έντοκα από 14.9 σε 20 δισεκ.
Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι θα εξέταζε αύξηση του ορίου των εντόκων αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ και κατά πληροφορίες το όριο των ελληνικών εντόκων θα μπορούσε να αυξηθεί από 14,9 δισεκ. σε 18 δισεκ.
Όμως προσοχή ακόμη και αν η ΕΚΤ αύξανε το όριο των εντόκων από 14,9 δισεκ. σε 18 δισεκ. δεν είναι βέβαιο ότι ο SSM ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών θα έδινε στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την συμμετοχή τους στα έντοκα.

3)Στις 11 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup θα εξεταστεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και αυτό που θα διαπιστωθεί είναι ότι έχει υπάρξει πρόοδος αλλά όχι συμφωνία.
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση προσδιορίζει χρονικά την συμφωνία αρχές Ιουνίου καθώς ενοποιεί την 4μηνη παράτασης της δεύτερης δανειακής σύμβασης που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο με το νέο δάνειο που υποχρεωτικά θα λάβει η Ελλάδα και εκτιμάται σε 26 δισεκ. + 12 δισεκ. από παλαιές πηγές (7,2 δισεκ. της τελευταίας δόσης, 3 δισεκ. αύξηση των εντόκων και 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες)

4)Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα θα καταβάλλει κανονικά τα 764 εκατ ευρώ της δόσης στο ΔΝΤ.
Με βάση ενδείξεις τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους επαρκούν έως και τον Ιούνιο και εκτιμώνται πάνω από 2,75 δισεκ. ευρώ ίσως φθάνουν τα 3 δισεκ. ευρώ.

5)Η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει την στρατηγική της.
Από ενδιάμεση συμφωνία και συμβιβασμό έως τις 7 Μαΐου, εξετάζει την ενοποίηση της 4μηνης παράτασης του δευτέρου δανείου με το νέο δάνειο – νέο μνημόνιο που υποχρεωτικά θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.
Η στρατηγική ενοποίησης δεν είναι λάθος, ωστόσο επειδή το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί είναι βέβαιο ότι και νέο δάνειο θα χρειαστεί η Ελλάδα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα ζητήσει η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν για το τρίτο μνημόνιο αυτό είναι 100% βέβαιο ότι θα έρθει.

6)Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι βασικό και δομικό πρόβλημα της Ελλάδος.
Το ΔΝΤ απείλησε ότι αν δεν υπάρξει ένα γενναίο haircut στο ελληνικό χρέος θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ είχε επαναλάβει αυτή την απειλή και πριν 2 χρόνια αλλά γεγονός είναι ότι απαιτείται γενναίο haircut περίπου 50%.
Haircut 50% στο χρέος πλην του ιδιωτικού τομέα και πλην του ΔΝΤ σημαίνει 145 δισεκ. τα ομόλογα του EFSF και 52-55 δισεκ. τα διακρατικά δάνεια.
Περίπου 200 δισεκ. και με haircut 50% σημαίνει 100 δισεκ. όφελος για την Ελλάδα εξέλιξη που θα μείωνε το χρέος αυτόματα από 321 δισεκ. σε 221 δισεκ. ή 118% του ΑΕΠ της Ελλάδος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 145 δισεκ. του EFSF είναι ομόλογα που προήλθαν από ιδιωτικά κεφάλαια.
Αυτά θα μπορούσαν να κουρευτούν και εν συνεχεία με το κεφαλαιακό απόθεμα 550 δισεκ. που διαθέτει ο EFSF – πλέον ESM – θα μπορούσαν να καλυφθούν πλήρως οι ιδιώτες επενδυτές χωρίς να υποστούν καμία ζημία.
Τα κράτη έχουν εγγυηθεί 550 δισεκ. και τα 100 δισεκ. θα είναι η συνεισφορά της Ευρώπης στην διάσωση της Ελλάδος.
Αυτό το σχέδιο δυστυχώς έχει απορριφθεί πολλές φορές ειδικά από την Γερμανία.
Το ΔΝΤ έχει τις σκοπιμότητες του και επιμένει για haircut στο ελληνικό χρέος, ενώ η ΕΕ πολλές φορές έχει απορρίψει την ιδέα του haircut.
Όμως ο μόνος τρόπος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος είναι το haircut.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης