Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H EKT επιλέγει ουδετερότητα - Δεν αύξησε τα haircut στα collaterals - Αύξηση 2 δισ του ELA - Επιβεβαίωση bankingnews

H EKT επιλέγει ουδετερότητα - Δεν αύξησε τα haircut στα collaterals - Αύξηση 2 δισ του ELA - Επιβεβαίωση bankingnews
Η ΕΚΤ δεν άδειασε την Ελλάδα, ούτε έβαλε την ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες
(upd3)Στην αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, κατά 2 δισ. ευρώ, στα 78,9 δισ. ευρώ, προχώρησε η ΕΚΤ, χωρίς να λάβει ωστόσο απόφαση για αύξηση του haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnew.gr που ανέφερε από νωρίς πως η ΕΚΤ θα επιλέξει να τηρήσει ουδέτερη στάση απέναντι στην Ελλάδα μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Ειδικότερα, αρνητική ήταν η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αύξησης του haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Κατά τις πληροφορίες, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συζήτησαν εκτενώς το ενδεχόμενο αύξησης του haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας αρνητική απόφαση.
Ωστόσο, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του haircut στα collaterals, εάν κριθεί απογοητευτική η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 11 Μαΐου.
Για να ληφθεί μια απόφαση που να αφορά ενδεχόμενη αύξηση του haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών απαιτείται η θετική ψήφος των δύο τρίτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Το ΔΣ, ωστόσο, της ΕΚΤ, προχώρησε σε αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ, στα 78,9 δισ. ευρώ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Όπως προβλέπουν οι τραπεζίτες, η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα collaterals των ελληνικών τραπεζών σήμερα 6 Μαΐου ενώ σε επόμενη φάση - ίσως τον Ιούνιο - θα μπορούσε να αυξήσει τα έντοκα από 14,9 δισεκ. σε 18 δισεκ.
Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ που συνεδριάζει σήμερα θα εξετάσει θέμα haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών αλλά κατά το πιθανότερο σενάριο δεν θα λάβει απόφαση.
Πριν εβδομάδες είχε κυριαρχήσει η άποψη ότι η ΕΚΤ θα δώσει την χαριστική βολή στην Ελλάδα αυξάνοντας έως 35% κατά μέσο όρο τα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Οι τράπεζες έχουν απόθεμα collaterals και μπορούν να διαχειριστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά προφανώς θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και τις τράπεζες.
Επίσης εσχάτως το κλίμα επιδεινώθηκε καθώς η συμφωνία μεταφέρεται για το μέλλον…
Η ΕΚΤ δεν θα αδειάσει την Ελλάδα, ούτε θα βάλει την ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ θα δώσει την τελευταία ευκαιρία αλλά για να δώσει την τελευταία ευκαιρία θα πρέπει να διαπιστώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο Δραγασάκης ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης είχε συνάντηση με τον Draghi της ΕΚΤ και εξετάστηκαν τόσο το θέμα των εγγυήσεων των τραπεζών όσο και το ζήτημα των εντόκων.
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις, μπορεί να μην έχουμε φθάσει στην συμφωνία αλλά είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Τι αποφασίζει η ΕΚΤ;

Αν δεν επιβάλλει νέο haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών που είναι και το βασικό σενάριο θα είναι μια πολύ καλή απόδειξη ότι η ΕΚΤ θέλει να στηρίξει την Ελλάδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 47 δισ. απόθεμα εγγυήσεων μπορούν να αφομοιώσουν μόνο ένα μεγάλο  και τελευταίο haircut από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δεν θα επιβάλλει haircut στις εγγυήσεις αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε σε μια υποθετική περίπτωση, τότε οι τράπεζες έχουν απόθεμα εγγυήσεων για να καλύψουν ένα τελευταίο μεγάλο haircut.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε εξετάσει πρόσφατα να αυξήσει τα  haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals λόγω της επιδείνωσης ειδικά των ομολόγων τόσο του πυλώνα 1 και 2 που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου όσο και των κρατικών ομολόγων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα 112 δισεκ. ευρώ ρευστότητα εκ των οποίων 75 δισεκ. μέσω ELA με κόστος 1,55% και 37 δισεκ. απευθείας ρευστότητα από την ΕΚΤ με κόστος 0,05%...
Για τα 112 δισεκ. που έχουν δανειστεί έχουν καταβάλλει εγγυήσεις – collaterals 144 δισεκ. για το ELA και 40 δισεκ. για την ΕΚΤ και περίπου 21 δισεκ. πρόσθετες εγγυήσεις δηλαδή συνολικά 205 δισεκ. ευρώ.
Τα 205 δισεκ. εγγυήσεις είναι περίπου 42 δισεκ. Pilar 1 και Pilar 2 δηλαδή πυλώνας 1 και 2 από τον νόμο Αλογοσκούφη ομολογιακά που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Περίπου 35 -40 δισεκ. δάνεια, ομόλογα του EFSF περίπου 38 δισεκ. που δεν θα υποστούν haircut καθώς και ομόλογα, τιτλοποιήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία....

Η δομή της εξάρτησης των τραπεζών και οι εγγυήσεις

Η Εθνική έχει δανειστεί 23-25 δισεκ. από την ΕΚΤ έχοντας καταβάλλει 37,7 με 40 δισεκ. collaterals εκ των οποίων 12,2 δισεκ. από τον πυλώνα 1+2 περίπου 3,8 δισεκ. τιτλοποιήσεις και 3,3 δισεκ. ομόλογα.
Η Alpha bank έχει δανειστεί περίπου 30-31 δισεκ. εκ των οποίων 27-29 δισεκ. ELA.
Οι εγγυήσεις είναι κατά βάση 10,3 δισεκ. δάνεια, 8,7 δισεκ. pilar 1 +2, περίπου 3,2 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 2,6 δισεκ. καλυμμένα ομόλογα.
Η Πειραιώς έχει δανειστεί 30-32 δισεκ. από το ευρωσύστημα έχοντας καταθέσει ως collaterals 30 δισεκ. εκ των οποίων 14 δισεκ. από τον EFSF και 9,4 δισεκ. από το πυλώνα 1 και 2.
Η Eurobank έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 29-32 δισεκ. και έναντι αυτών έχει καταβάλλει εγγυήσεις 32-35 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank διαθέτει liquidity buffer 10,8 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά οι τράπεζες διαθέτουν 45 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων με την Εθνική στα 15 δισεκ. ενώ Πειραιώς και Alpha διαθέτουν άλλα 20 δισεκ. ευρώ συνολικά…

Με συμφωνία αύξηση των εντόκων στα 18 από 14,9 δισεκ. από την ΕΚΤ

Πολλοί υποστηρίζουν ότι όπως και το 2012 έτσι και το 2015 η ΕΚΤ θα δώσει το πράσινο φως για τα έντοκα γραμμάτια.
Τι ισχύει την τρέχουσα περίοδο και τι μπορεί να συμβεί με τα έντοκα;
Το 2012 η ΕΚΤ αποδέχθηκε το ελληνικό  αίτημα να καλύπτει τις βραχυχρόνιες ανάγκες του προϋπολογισμού με έντοκα γραμμάτια και όριζε ότι το όριο είναι 14,9 με 15 δισεκ. ενώ οι τράπεζες ανεξαρτήτως του ποσού εντόκων γραμματίων που κατέχουν μόνο τα 3,5 δισεκ. θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως ενέχυρο.
Το 2015 η ελληνική κυβέρνηση ζητάει νέα αύξηση του ορίου των εντόκων και όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός, η ΕΚΤ είχε συμφωνήσει να αυξηθούν τα έντοκα.
Η ΕΚΤ στηρίζει την Ελλάδα, παρέχει 112 δισεκ. ρευστότητα μέσω ELA και απευθείας χρηματοδότησης και κατέχει και 32 δισεκ. ελληνικού χρέους συνολικά 144 δισεκ. είναι η στήριξη της ΕΚΤ προς την Ελλάδα που αντιστοιχεί στο 76% του Ελληνικού ΑΕΠ.
Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες  δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των εντόκων από 14,9 στα 18 δισεκ. ευρώ δηλαδή αύξηση 3 δισεκ. ευρώ.
Το πρόβλημα που υπάρχει ονομάζεται SSM ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών που τον Μάρτιο του 2015 είχε στείλει επιστολές στις ελληνικές τράπεζες και απαγόρευε την αγορά νέων εντόκων γραμματίων.
Στο σύνολο των 14,9 δισεκ. τα 11,5 δισεκ. κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και 3,4 δισεκ. το Κοινό Ταμείο της ΤτΕ, ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι οργανισμοί.
Τα έντοκα γραμμάτια αποτελούν ξεκάθαρο εσωτερικό δανεισμό.
Ο SSM πως θα αλλάξει την αιτιολογημένη απόφαση του να απαγορεύσει νέες αγορές εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες;
Αυτό είναι ένα πρόβλημα.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, ώρα 00:07)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης