Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ στις 13 Μαΐου – μετά το Eurogroup - θα επαναξιολογήσει τα haircuts στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών

Η ΕΚΤ στις 13 Μαΐου – μετά το Eurogroup - θα επαναξιολογήσει τα haircuts στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών
H EKT κρατάει και ορθά ουδέτερη στάση στηρίζοντας την Ελλάδα....
Η ΕΚΤ στην συνεδρίαση στις 6 Μαΐου επέλεξε την ουδετερότητα και δεν αύξησε τα collaterals των ελληνικών τραπεζών αλλά θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα στις 13 Μαΐου.
Η ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ στο τακτικό Eurogroup στις 11 Μαΐου και εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει να αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει υπάρξει ούτε στις 13 Μαΐου θα αυξήσει τα haircuts στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αναφερθεί ότι αξιολογηθεί τα collaterals κυρίως ομόλογα του πυλώνα 1 και 2, δάνεια, κρατικά ομόλογα και άλλα των ελληνικών τραπεζών με κριτήρια τεχνικά, ωστόσο η επιλογή της κεντρικής τράπεζας να κρατήσει ουδετερότητα είναι εύλογη και ορθή ενώ δίνει τον χρόνο στην Ελλάδα και στην ΕΕ να διανύσουν βήματα προόδου.
Το βασικό σενάριο θέλει η ΕΚΤ να μην αυξήσει το κούρεμα σε διάφορα assets που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ως collaterals ούτε στις 13 Μαΐου καθώς στο τακτικό Eurogroup υπάρχει προσδοκία όχι για συμφωνία αλλά για επιβεβαίωση προόδου.
Η ΕΚΤ αύξησε όπως αναμενόταν το ELA από 76,9 στα 78,9 δισεκ.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα haircut στα collaterals

H EKT δεν επέβαλλε νέα haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών και αυτό αποτέλεσε απόδειξη ότι η ΕΚΤ θέλει να στηρίξει την Ελλάδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 47 δισ. απόθεμα εγγυήσεων μπορούν να αφομοιώσουν μόνο ένα μεγάλο  και τελευταίο haircut από την ΕΚΤ, οπότε ακόμη και η ΕΚΤ επέβαλλε νέο haircut δεν θα ήταν η καταστροφή.
Η ΕΚΤ δεν θα επιβάλλει haircut στις εγγυήσεις αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε σε μια υποθετική περίπτωση, τότε οι τράπεζες έχουν απόθεμα εγγυήσεων για να καλύψουν ένα τελευταίο μεγάλο haircut.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε εξετάσει πρόσφατα να αυξήσει τα  haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals λόγω της επιδείνωσης ειδικά των ομολόγων τόσο του πυλώνα 1 και 2 που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου όσο και των κρατικών ομολόγων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα 115 δισεκ. ευρώ ρευστότητα εκ των οποίων 78,9 δισεκ. μέσω ELA με κόστος 1,55% και 36 δισεκ. απευθείας ρευστότητα από την ΕΚΤ με κόστος 0,05%...
Για τα 115 δισεκ. που έχουν δανειστεί έχουν καταβάλλει εγγυήσεις – collaterals 146 δισεκ. για το ELA και 41 δισεκ. για την ΕΚΤ και περίπου 22 δισεκ. πρόσθετες εγγυήσεις δηλαδή συνολικά 205 δισεκ. ευρώ.
Τα 208 δισεκ. εγγυήσεις είναι περίπου 42 δισεκ. Pilar 1 και Pilar 2 δηλαδή πυλώνας 1 και 2 από τον νόμο Αλογοσκούφη ομολογιακά που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Περίπου 35 -40 δισεκ. δάνεια, ομόλογα του EFSF περίπου 38 δισεκ. που δεν θα υποστούν haircut καθώς και ομόλογα, τιτλοποιήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία....

Η δομή της εξάρτησης των τραπεζών και οι εγγυήσεις

Η Εθνική έχει δανειστεί 23-25 δισεκ. από την ΕΚΤ έχοντας καταβάλλει 37,7 με 40 δισεκ. collaterals εκ των οποίων 12,2 δισεκ. από τον πυλώνα 1+2 περίπου 3,8 δισεκ. τιτλοποιήσεις και 3,3 δισεκ. ομόλογα.
Η Alpha bank έχει δανειστεί περίπου 30-31 δισεκ. εκ των οποίων 27-29 δισεκ. ELA.
Οι εγγυήσεις είναι κατά βάση 10,3 δισεκ. δάνεια, 8,7 δισεκ. pilar 1 +2, περίπου 3,2 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 2,6 δισεκ. καλυμμένα ομόλογα.
Η Πειραιώς έχει δανειστεί 30-32 δισεκ. από το ευρωσύστημα έχοντας καταθέσει ως collaterals 30 δισεκ. εκ των οποίων 14 δισεκ. από τον EFSF και 9,4 δισεκ. από το πυλώνα 1 και 2.
Η Eurobank έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 29-32 δισεκ. και έναντι αυτών έχει καταβάλλει εγγυήσεις 32-35 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank διαθέτει liquidity buffer 10,8 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά οι τράπεζες διαθέτουν 47 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων με την Εθνική στα 15 δισεκ. ενώ Πειραιώς και Alpha διαθέτουν άλλα 20 δισεκ. ευρώ συνολικά…

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 7 Μαΐου 2015, ώρα 00:07)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης