Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μια πρόταση – Να συγχωνευθούν όλες οι bad bank στην Ελλάδα και το νέο σχήμα να αναλάβει το πρόβλημα των NPLs

Μια πρόταση – Να συγχωνευθούν όλες οι bad bank στην Ελλάδα και το νέο σχήμα να αναλάβει το πρόβλημα των NPLs
Οι τράπεζες από ενεργά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στήριξης της οικονομίας έχουν μετατραπεί σε παθητικούς διαχειριστές προβληματικών δανείων.
Η κυβέρνηση έχει λάβει πρωτοβουλίες και προτείνει στους θεσμούς εναλλακτικά σενάρια για την σύσταση bad bank που θα διαχειριστεί τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών, που καθηλώνουν τον κλάδο και την οικονομία.
Με ένα βάρος 100 δισεκ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε μόνιμη ομηρία για πολλά χρόνια αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα.
Οι ιδέες είναι πολλές.
Να μετατραπεί σε bad bank το ΤΧΣ – Απορρίφθηκε
Να δημιουργηθεί μια bad bank τύπου ΝΑΜΑ Ιρλανδίας για τα προβληματικά δάνεια – Απορρίφθηκε.
Όμως πριν δημιουργηθεί μια bad bank απαιτούνται άλλα βήματα και στρατηγικές.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι υπό την ομπρέλα της bad bank ATE bank να συγχωνευθούν όλες οι bad bank ΤΤ, Proton, συνεταιριστικών.
Με την συγχώνευση τους θα δημιουργηθεί μια νέα bad bank που θα διαχειρίζεται μεγαλύτερο όγκο εργασιών περίπου 14 δισεκ. ευρώ.
Εν συνεχεία αυτή η bad bank που θα έχει προκύψει από την συγχώνευση των πολλών bad bank που διαθέτει η Ελλάδα θα πρέπει να θωρακιστεί με άκρως εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά που να γνωρίζουν από καθυστερήσεις, risk management και γενικά διαχείριση δανείων.
Εφόσον σχηματιστεί μια άρτια, οργανωμένη και επαρκώς στελεχωμένη νέα bad bank θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα μεικτό σχήμα επενδυτών στην bad bank που θα είχε ως βάση την bad bank της ΑΤΕ, του ΤΤ κ.α.
Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η bad bank της ΑΤΕ έχει κριθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς εμφανίζει έσοδα περίπου 700 εκατ, ενώ έχει επιστρέψει στο ΤΧΣ 330 εκατ. κεφάλαιο.
Η bad bank της ΑΤΕ διαθέτει περίπου 100 εξειδικευμένου προσωπικού, διαχειρίζεται κοντά στα 8,5 δισ. assets, ενώ αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις με θυγατρικές και έλαβε κι άλλες κρίσιμες αποφάσεις.
Με βάση τη bad bank της ΑΤΕ Bank και εφόσον συγχωνευτούν και οι άλλες bad bank, ΤΤ και Proton, θα μπορούσε αυτό το νέο σχήμα να αποτελέσει τη βάση της δημιουργίας της μεγάλης bad bank για το τραπεζικό σύστημα.
Αυτή η νέα κακή τράπεζα (μετά την συγχώνευση όλων των bad bank) θα μπορούσε να στραφεί στο ΤΧΣ και στους ιδιώτες επενδυτές ζητώντας αύξηση κεφαλαίου ώστε με κεφάλαια του Ταμείου και με κεφάλαια των ιδιωτών να αγοράσει έως 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Αν υποθέσουμε ότι οι τράπεζες θα πουλήσουν με discount 70% επί της αρχικής τιμής σημαίνει ότι για τα 50 δισεκ προβληματικά δάνεια απαιτούνται 15 δισεκ. ευρώ.
Αν τα προβληματικά δάνεια που θα αγοράσει η bad bank είναι 30 δισεκ. θα χρειαστούν με discount 70% περίπου 9 δισεκ. κ.ο.κ.
Η DGCom απέρριψε πρόταση της Ιταλίας για σύσταση bad bank γιατί είναι ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί state aid περί κρατικών ενισχύσεων.
Όμως αν η Ελλάδα έχει δημιουργήσει την βάση της bad bank με την συγχώνευση όλων των σημερινών bad bank (ΑΤΕ, ΤΤ, Proton bank, συνεταιριστικών) και ζητήσει και στήριξη από ιδιωτικά κεφάλαια (οι αμερικανοί θα δελεαστούν) τότε η ΕΕ θα εξετάσει με προσοχή την ελληνική πρόταση γιατί η bad bank θα υπάρχει και θα στηριχθεί και με ιδιωτικά κεφάλαια.
Η πρόταση αυτή δίνει λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης, δίνει λύση στα νομικά ζητήματα περί κρατικών ενισχύσεων και κυρίως επιλύει το βασικότερο πρόβλημα των τραπεζών που λέγεται διαχείριση 100 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων.
Οι τράπεζες από ενεργά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στήριξης της οικονομίας έχουν μετατραπεί σε παθητικούς διαχειριστές προβληματικών δανείων.
Αυτό δεν φέρνει ανάπτυξη αλλά προκαλεί κατάθλιψη.
Σκεφθείτε ότι από τα 214 δισεκ. δάνεια τα 100 δισεκ. είναι προβληματικά αυτό σημαίνει ότι τα υγιή δάνεια είναι μόλις 114 δισεκ. ευρώ.
Αυτό ονομάζεται αποτυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης