Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θρίλερ έως 25/5 – Η συμφωνία έρχεται με τμηματική χρηματοδότηση, μπλόφα η εσωκομματική αντιπολίτευση

Θρίλερ έως 25/5 – Η συμφωνία έρχεται με τμηματική χρηματοδότηση, μπλόφα η εσωκομματική αντιπολίτευση
Είτε ονομαστεί μνημόνιο, είτε θετική αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων, είτε πρόγραμμα μεταβατικής μεταμνημονιακής περιόδου το βέβαιο είναι ότι η συμφωνία έχει κλειδώσει
(upd) Οι επόμενες 8 ημέρες - έως τις 25 Μαίου - μπορούν να χαρακτηριστούν θρίλερ για την Ελλάδα κυρίως γιατί βρίσκονται στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Στις 25 Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup που θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσει…αν υπάρχει συμφωνία.
Οι επόμενες 8 ημέρες είναι άκρως καθοριστικές για την Ελλάδα γιατί
1)Θα αποκαλυφθεί η 5η αναθεώρηση του πλάνου μεταρρυθμίσεων όπου θα περιλαμβάνονται ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα ώστε να μην υπάρξει μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων και μισθών.
Αναφέρεται ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια νέα δέσμη 22 μέτρων που το άθροισμα τους θα ισούται με τα έσοδα που θα αντλούσε η Ελλάδα αν προέβαινε σε μειώσεις συντάξεων κύριων και επικουρικών.
2)Είναι πολύ πιθανό το προσεχές διάστημα να υπάρξει ένας τελευταίος γύρος πολιτικών επαφών και παρασκηνιακών διεργασιών ώστε να αρθούν οι ενστάσεις και τα εμπόδια που παραμένουν ακόμη και σήμερα.
3)Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει συμφωνία με μνημονιακά χαρακτηριστικά καθώς στρατηγικά έχει αποφασίσει ότι θέλει την παραμονή στο ευρώ και έχει εγκαταλείψει το δημοψήφισμα που πολύ ευέλικτά έκαψε ως εναλλακτικό σενάριο ο Schaeuble o Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
4)Η Ελλάδα αντιπροτείνει οι μεταρρυθμίσεις και τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα της τρίτης χρηματοδότησης της Ελλάδος.
Η ΕΕ φαίνεται ότι προκρίνει την τμηματική χρηματοδότηση μέσω των 7,2 δισεκ. και της αύξησης των εντόκων.
Η Ελλάδα θα ζητήσει χρηματοδότηση 30 δισεκ. χωρίς δάνειο ή πολύ μικρή συμμετοχή τρίτου δανείου
Η Ελλάδα έχει να λαμβάνει 7,2 δισεκ. από την τελευταία δόση του τρέχοντος δεύτερου προγράμματος, περίπου 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες, περίπου 2 δισεκ. από το πακέτο Juncker και περίπου 3 ή 3,5 δισεκ. από την αύξηση των εντόκων από την ΕΚΤ.
Δηλαδή η Ελλάδα από το υφιστάμενο πρόγραμμα δυνητικά μπορεί να λάβει περίπου 14 δισεκ. ευρώ αλλά πρακτικά θα περιοριστούν στα 10 δισεκ. της τελευταίας δόσης και της αύξησης των εντόκων.
Μια πρόταση που έχει εξεταστεί είναι να αυξηθεί σημαντικά το επενδυτικό – αναπτυξιακό πρόγραμμα Juncker από 2 δισεκ. σε 10-15 δισεκ. ευρώ ώστε να καλύψει σχεδόν το 50% της ανάγκης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης εξετάζεται τρόπος να δοθούν άλλα 10-15 δισεκ. με εναλλακτικούς τρόπους με Γερμανική συμμετοχή ή αν δεν ευδοκιμήσει το σχέδιο αυτό το νέο δάνειο να είναι μόλις 10 ή 15 δισεκ. ευρώ.
Με βάση αυτό το σχεδιασμό η Ελλάδα θα διαθέτει 10-12 δισεκ. από τα υφιστάμενα προγράμματα και έντοκα (πλην του προγράμματος Juncker)……..ενώ τα 30 δισεκ. νέα κεφάλαια που θα ενισχύσουν την Ελλάδα μόνο τα μισά στο κακό σενάριο θα είναι νέο δάνειο.
Συνολικά η χρηματοδοτική δύναμη πυρός της Ελλάδος μπορεί να φθάσει δυνητικά έως 40-42 δισεκ. ευρώ.
Στα κεφάλαια δεν συμπεριλαμβάνεται το δυνητικό όφελος της Ελλάδος από την συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ που είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει η Ελλάδα ίσως προς το τέλος του καλοκαιριού του 2015.
Στόχος είναι η Ελλάδα να μην εγκλωβιστεί σε μια διελκυστίνδα αέναων δανείων, αέναων μνημονίων και αέναων μέτρων αλλά να βρεθεί μια φόρμουλα και τις μεταρρυθμίσεις – που είναι ομολογουμένως απαραίτητες – να υλοποιήσει και το κυριότερο να λάβει νέα κεφάλαια που δεν θα έχουν την κλασσική μορφή δανείων – μνημονίων.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να μιλάει στο εσωτερικό της Ελλάδος για επιτυχία καθώς σπάνε τα δεσμά της ελληνικής οικονομίας με τα μνημόνια.
Το ερώτημα είναι το σχέδιο αυτό φαίνεται ωραίο, η Γερμανία θα το δεχθεί;
Η Γερμανία δέχεται μόνο ορισμένες παραμέτρους του σχεδίου αυτού αλλά προφανώς όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
Το σχέδιο αυτό υπάρχει, το κατά πόσο τελικώς θα εφαρμοστεί θα κριθεί στις προσεχείς δύο εβδομάδες, το βέβαιο όμως είναι ότι συμφωνία θα υπάρξει 100%.
Η ΕΕ θα συμφωνήσει στις αλλαγές που προτείνει η ελληνική πλευρά – παρά τις ενστάσεις της τρέχουσας περιόδου - ενώ η τελική συμφωνία θα περάσει από την Βουλή την οποία και θα υπογράψει και η αριστερή πλατφόρμα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα.
Η ελληνική κυβέρνηση με την 5η αναθεώρηση του πλάνου μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά συγκλίνει με τους γενικούς στόχους της ΕΕ και αυτή η κίνηση θα κλειδώσει την συμφωνία.
Είτε ονομαστεί μνημόνιο, είτε θετική αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων, είτε πρόγραμμα μεταβατικής μεταμνημονιακής περιόδου το βέβαιο είναι ότι η συμφωνία έχει κλειδώσει και αυτή την συμφωνία θα την υπογράψει και η δήθεν εσωκομματική αντιπολίτευση που αποτελεί την νέα μπλόφα της οπισθοχώρησης ΣΥΡΙΖΑ.

(Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 15 Απριλίου ώρα 23:29)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης