Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο της τμηματικής συμφωνίας – Η ΕΕ θα χρηματοδοτεί μόνο τις αποπληρωμές σε ΔΝΤ- ΕΚΤ - Θα αργήσει το τελικό deal

Το σχέδιο της τμηματικής συμφωνίας – Η  ΕΕ θα χρηματοδοτεί μόνο τις αποπληρωμές σε ΔΝΤ- ΕΚΤ - Θα αργήσει το τελικό deal
Το νέο σχέδιο που εξετάζεται είναι συμφωνία η οποία όμως θα διασφαλίζει όχι την χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού αλλά τις αποπληρωμές σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Νέα τροπή φαίνεται ότι λαμβάνει η τμηματοποίηση – σαλαμοποίηση της συμφωνίας Ελλάδος με ΕΕ που θα επιτευχθεί όπως διαφαίνεται την άλλη εβδομάδα μεταξύ 25 με 29 Μαΐου.
Συμφωνία θα υπάρξει αυτό είναι 10000% βέβαιο αλλά αυτό που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί είναι η τελική μορφή της αρχικής τμηματικής συμφωνίας.
Όπως έγκαιρα είχαμε αναφέρει η λύση που προκρίνεται είναι να υπάρξει «μηνιαία» χρηματοδότηση ενώ η τελική συμφωνία να οριστικοποιηθεί όχι άμεσα αλλά προς το Οκτώβριο του 2015.
Το νέο σχέδιο που εξετάζεται είναι να υπάρξει συμφωνία η οποία όμως θα διασφαλίζει όχι την χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού αλλά τις αποπληρωμές των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ.
Μόνο τον Ιούνιο η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 1,5 δισεκ. σε δόσεις στο ΔΝΤ και 3,49 δισεκ. λήγει ομόλογο του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ.
Επίσης στις 20 Αυγούστου λήγει νέο ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 3,18 δισεκ. ευρώ.
Ποια θα είναι η αρχική φάση της τμηματικής συμφωνίας;
Η Ελλάδα υποχρεούται να φέρει μια δέσμη μέτρων που θα ψηφιστούν άμεσα από την Βουλή και θα ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή τους.
Το ύψος των μέτρων αυτών είναι περίπου 5,25 δισεκ. ευρώ.
Έναντι αυτών η ΕΕ και συνολικά οι θεσμοί θα αρχίσουν να ξεμπλοκάρουν μέρος της χρηματοδότησης με στόχο η Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις στην ΕΚΤ.
Ουσιαστικά η συμφωνία θα έχει στόχο να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε στάση πληρωμών.
Η ΕΕ δεν θέλει να στιγματιστεί ότι ενώ μπορούσε δεν βοήθησε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών και η χρεοκοπία της Ελλάδος.
Με το σχέδιο αυτό η ΕΕ και το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσουν τους εαυτούς τους για να το γράψουμε απλά καθώς τα χρήματα που θα δίδονται στην Ελλάδα θα έχουν μόνο ένα στόχο αποπληρωμές υποχρεώσεων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Η Ελλάδα θα εφαρμόσει μέτρα από την μια πλευρά αλλά από την άλλη η χρηματοδότηση που θα λάβει δεν θα στραφεί στην οικονομία και τον προϋπολογισμό αλλά οι ευρωπαίοι θα δώσουν λεφτά για να αποπληρωθούν τα δάνεια και οι υποχρεώσεις της Ελλάδος.
Πως θα χρηματοδοτηθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός άπαξ και οι θεσμοί θα δίνουν λεφτά μόνο για να αποπληρωθούν χρέη και για να μην κηρύξει στάση πληρωμών η Ελλάδα;
Η Ελλάδα μέχρι να επιτευχθεί η τελική συμφωνία θα στηρίζεται σε ίδια μέσα, θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις με τα έσοδα που συγκεντρώνει σε μηνιαία βάση, χωρίς να έχει στήριξη από την ΕΕ.
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις μήπως και η ΕΚΤ αποδεχόταν να αυξήσει το όριο των εντόκων από 14,9 στα 18 με 18,5 δισεκ. μετά την αρχική - τμηματική συμφωνία.
Όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν και πότε θα αυξηθεί το όριο των εντόκων.
Με βάση το μοντέλο – σχέδιο της ΕΕ η ελληνική οικονομία δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών αλλά άπαξ και δεν θα υπάρχει εξωτερική χρηματοδότηση, θα μετατραπεί σε μια οικονομία zombie που θα στηρίζεται στην ανακυκλούμενη εσωτερική ρευστότητα.
Ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση είναι ιδιαίτερα αυξημένος, η οικονομία θα υπάρχει αλλά θα σέρνεται όπως γλαφυρά αναφέρει πολιτικός παράγοντας.
Αν και εφόσον υπάρξει αυτή η τμηματική συμφωνία μηνιαίας βάσεως, πότε θα υπάρξει τελική συμφωνία και νέα χρηματοδότηση;
Η τελική συμφωνία θα καθυστερήσει ίσως να απαιτηθούν ακόμη 4-5 μήνες μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία δηλαδή περί τον Οκτώβριο του 2015.
Αυτά τα νέα στοιχεία μας οδηγούν στα εξής συμπεράσματα
1)Η τμηματική συμφωνία - σαλαμοποίηση αποτρέπει την στάση πληρωμών αλλά δεν διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της εθνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα θα παίρνει λεφτά για να πληρώνει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αλλά δεν θα υπάρχουν λεφτά για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό.
2)Η εθνική οικονομία θα μετατραπεί σε zombie καθώς ότι παράγει θα καταλήγει σε πληρωμές μισθών και συντάξεων.
Το 2015 η Ελλάδα θα παγιδευτεί σε νέα ύφεση και το 2015 θα είναι μια ξεκάθαρα χαμένη χρονιά.
3)Η τελική συμφωνία θα καθυστερήσει ίσως φθάσουμε στον Οκτώβριο ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκέψεις να αυξηθεί η συμμετοχή του πακέτου Juncker δεν ευδοκιμεί.
Το πακέτο Juncker στηρίζεται σε μια βάση 30 δισεκ. που στόχος είναι να υπάρξει μόχλευση επί 10 δηλαδή 300 δισεκ..
Από το πακέτο Juncker δεν μπορούν να δοθούν 10 δισεκ. όταν το αρχικό κεφάλαιο εκκίνησης είναι 30 δισεκ. προ μόχλευσης.

Τι σημαίνει η συμφωνία αυτή για την αγορά;

Κάθε συμφωνία εμπεριέχει την θετική προοπτική και προφανώς η αγορά θα αντιδράσει θετικά αλλά όχι με τον ενθουσιασμό που θα προκαλούσε μια τελική συμφωνία.
Η αγορά είναι για πάνω αλλά όχι για πολύ πάνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης