Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η ΕΚΤ έπραξε το αυτονόητο, δεν αύξησε το haircut στα collaterals και αύξησε το ELA;

Γιατί η ΕΚΤ έπραξε το αυτονόητο, δεν αύξησε το haircut στα collaterals και αύξησε το ELA;
Η ΕΚΤ μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι δεν θα είναι η αιτία για ένα ατύχημα της Ελλάδος και ενόψει της Συνόδου Κορυφής – όπου κάτι θετικό αναμένεται – αποφάσισε να διατηρήσει το υφιστάμενο status quo...
Η ΕΚΤ έπραξε το αυτονόητο, παραμονές της Συνόδου Κορυφής αποφάσισε – όπως απόλυτα αναμενόταν – να μην αυξήσει τα haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών ενώ αύξησε οριακά κατά 200 εκατ στα 80,2 από 80 δισεκ. το ELA.
Η ΤτΕ είχε ζητήσει αύξηση 1,1 δισεκ. και έλαβε στήριξη επιπλέον 200 εκατ ευρώ.
Η ΕΚΤ έστειλε όπως όλο το τελευταίο διάστημα μήνυμα ανοχής και στήριξης των ελληνικών τραπεζών.
Η ΕΚΤ δεν θα είναι αυτή που θα τραβήξει την πρίζα από την ελληνική οικονομία αλλά θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να βρεθεί μια λύση, συμφωνία ή νέα 4μηνη παράταση του μνημονίου.
Η ΕΚΤ μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι δεν θα είναι η αιτία για ένα ατύχημα της Ελλάδος και ενόψει της Συνόδου Κορυφής – όπου κάτι θετικό αναμένεται – αποφάσισε να διατηρήσει το υφιστάμενο status quo, να διατηρήσει τις υφιστάμενες ισορροπίες.
Το bankingnews.gr ήταν από τα ελάχιστα μέσα που σταθερά υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε κινήσεις που θα επιβαρύνουν τις τράπεζες και σίγουρα δεν θα αύξανε τα haircut, κόντρα στις φήμες που ήθελαν…νέα haircut.
Η ΕΚΤ εφόσον υπάρξει συμφωνία θα αυξήσει κατά 3 δισεκ. το όριο των εντόκων μετά τις 10 Ιουνίου και θα αποδείξει ότι συνδράμει και συμβάλλει θετικά στην εξεύρεση μιας λογικής λύσης για την Ελλάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται στήριξη και αυτό πράττει η ΕΚΤ, στηρίζει τις τράπεζες.
Έχει δανείσει 116 με 117 δισεκ. εκ των οποίων 80,2 δισεκ. είναι το ELA.
Τις τελευταίες ημέρες κυρίως μεταξύ 11 και 20 Μαΐου σημειώνεται αισθητή μείωση των εκροών καταθέσεων εξέλιξη ενθαρρυντική αν ληφθεί υπόψη τι προηγήθηκε.
Τον Απρίλιο η σωρευτική εκροή καταθέσεων έφθασε τα 7 δισεκ. από 138,55 δισεκ. καταθέσεις τον Μάρτιο υποχώρησαν στα 131,55 δισεκ. τον Απρίλιο και με βάση πρώτες ενδείξεις ο Μάιος θα κλείσει περίπου στα 128,5 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για το 2015 η μεγαλύτερη μηνιαία εκροή καταθέσεων σημειώθηκε τον Ιανουάριο και δεύτερος χειρότερος μήνας ήταν ο Απρίλιος του 2015.
Το τραπεζικό σύστημα είναι 100% εξαρτημένο από το ευρωσύστημα, το ELA βρίσκεται στα 80,2 δισεκ και απευθείας από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί περίπου 36 με 37 δισεκ. συνολικά δηλαδή 116 με 117 δισεκ. και έναντι αυτών έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις περίπου 210 δισεκ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον στοιχείο προφανώς είναι οι εκροές καταθέσεων αλλά και οι τάσεις αισθητής μείωσης τους εσχάτως.
Όμως η συνεχής εκροή καταθέσεων είναι γενεσιουργός αιτία σοβαρών προβλημάτων.

Κρίσιμη παράμετρος

Με βάση την δομή των τελευταίων εγγυήσεων που διαθέτουν οι τράπεζες και χωρίς να περιλαμβάνεται ένα σενάριο haircut στα collaterals από την ΕΚΤ, αν οι ελληνικές τράπεζες χάσουν άλλα 30 δισεκ. καταθέσεων φθάσουν στα 100 δισεκ. το σύστημα τελείωσε.
Θα οδηγηθούν οι τράπεζες βίαια σε capital controls.
Βέβαια με βάση την λογική αν υπάρξει εκροή καταθέσεων 28 με 30 δισεκ. αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα έχει υπάρξει συμφωνία, αυτό θα σημαίνει ότι επιβλήθηκαν haircut στα collaterals και αυτό θα σημαίνει ότι είτε κάποια δόση δεν πλήρωσε η Ελλάδα είτε ότι οδηγείται σε δημοψήφισμα.
Προφανώς το σενάριο που αναφέρουμε είναι και ακραίο και σκληρό για το σύστημα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα υπάρξει συμφωνία έστω και ημιτελής.

Η δομή της εξάρτησης των τραπεζών και οι εγγυήσεις

Η Εθνική έχει δανειστεί 23-25 δισεκ. από την ΕΚΤ έχοντας καταβάλλει 37,7 με 40 δισεκ. collaterals εκ των οποίων 12,2 δισεκ. από τον πυλώνα 1+2 περίπου 3,8 δισεκ. τιτλοποιήσεις και 3,3 δισεκ. ομόλογα.
Η Alpha bank έχει δανειστεί περίπου 30-31 δισεκ. εκ των οποίων 27-29 δισεκ. ELA.
Οι εγγυήσεις είναι κατά βάση 10,3 δισεκ. δάνεια, 8,7 δισεκ. pilar 1 +2, περίπου 3,2 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 2,6 δισεκ. καλυμμένα ομόλογα.
Η Πειραιώς έχει δανειστεί 30-32 δισεκ. από το ευρωσύστημα έχοντας καταθέσει ως collaterals 30 δισεκ. εκ των οποίων 14 δισεκ. από τον EFSF και 9,4 δισεκ. από το πυλώνα 1 και 2.
Η Eurobank έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 30-32 δισεκ. και έναντι αυτών έχει καταβάλλει εγγυήσεις 32-35 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank διαθέτει liquidity buffer 12,4 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά οι τράπεζες διαθέτουν 45 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων με την Εθνική στα 15 δισεκ. ενώ Πειραιώς και Alpha διαθέτουν άλλα 20 δισεκ. ευρώ συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης