Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Reuters: Η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο εντόκων για την Ελλάδα, αν ενισχυθούν οι προοπτικές για συμφωνία

Reuters: Η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο εντόκων για την Ελλάδα, αν ενισχυθούν οι προοπτικές για συμφωνία
Εάν η Ελλάδα διασφαλίσει ότι είναι εφικτή μια συμφωνία με τους δανειστές, τότε αυτόματα τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα, ώστε να τα αγοράζει από τον Αύγουστο του 2015 η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του QE που εφαρμόζει
Πρόθυμη να χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς που έχει θέσει στην Ελλάδα εμφανίζεται η ΕΚΤ, εάν αυξηθούν οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
"Η ΕΚΤ πιθανότατα θα προχωρήσει στη χαλάρωση των περιορισμών που έχει θέσει στην Ελλάδα, εάν διαφανεί ότι είναι πιθανή η συμφωνία", αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο κορυφαίες τραπεζικές πηγές.
Όπως επισημαίνουν οι τραπεζικές πηγές, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να αποφασίσει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα, εάν καταστεί σαφές ότι η Ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να ανάψει το πράσινο φως στην εκταμίευση βοήθειας προς την Αθήνα.
Η ΕΚΤ ίσως χαλαρώσει τους περιορισμούς αναφορικά με το ύψος των εντόκων γραμματίων που θα μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, εάν αυξηθούν οι προοπτικές και οι ενδείξεις για την επίτευξη συμφωνίας, τονίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
"Το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για εκταμίευση της δόσης από την πλευρά των Ευρωπαίων", εξηγούν.
"Εάν επιστραφούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. ευρώ (τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που διέθεταν στα χαρτοφυλάκιά τους ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες), τότε ίσως αυτό να αποτελέσει το σήμα για την ΕΚΤ", σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες.
Εάν η Ελλάδα διασφαλίσει ότι είναι εφικτή μια συμφωνία με τους δανειστές, τότε αυτόματα τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα, ώστε να τα αγοράζει από τον Αύγουστο του 2015 η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που εφαρμόζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης