Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To δημοψήφισμα είναι πολιτική απάτη και μπλόφα – Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΟΧΙ, θέλει καλύτερο μνημόνιο – Ορατά τα capital controls

To δημοψήφισμα είναι πολιτική απάτη και μπλόφα – Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΟΧΙ, θέλει καλύτερο μνημόνιο – Ορατά τα capital controls
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδιάζει την ρήξη, ούτε θέλει να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά η στρατηγική των εντυπώσεων, της προπαγάνδας είναι να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά.
Το δημοψήφισμα αν γίνει στις 5 Ιουλίου καθώς υπάρχουν, μείζονος σημασίας νομικά εμπόδια είναι πολιτική ΑΠΑΤΗ.
 Η κυβέρνηση δηλώνει με κάθε μέσο και τρόπο ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το δημοψήφισμα μπορεί να παραταθεί ή να μην υλοποιηθεί λόγω τεράστιων τεχνικών και νομικών προβλημάτων.
Όμως ακόμη και αν υλοποιηθεί και πάνω σε αυτό τα σενάριο θα στηρίξουμε την ανάλυση μας το δημοψήφισμα είναι πολιτική ΑΠΑΤΗ
Είναι απάτη γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποποιείται τις ευθύνες της και αντί  να λάβει ως κυβέρνηση τις δύσκολες αποφάσεις μεταφέρει στον ελληνικό λαό το βάρος του προβλήματος ζητώντας λύση.
Είναι απάτη γιατί αν κυριαρχήσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, δηλαδή η πλειοψηφία της κοινωνίας ταχθεί κατά του μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΟΧΙ ανα χείρας θα πάει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο μνημόνιο.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ των 7,9 δισεκ. είναι μνημόνιο και η πρόταση της ΕΕ των δανειστών τα 11 δισεκ. είναι επίσης μνημόνιο με διαφορά περίπου 3 δισεκ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδιάζει την ρήξη, ούτε θέλει να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά η στρατηγική των εντυπώσεων, της προπαγάνδας είναι να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την ρήξη, δεν θέλει το Grexit, δεν θέλει την έξοδο από το ευρώ.
Πολλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το ΟΧΙ θα είναι ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης να ξεκινήσει εκ νέου νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και τους θεσμούς ώστε να πετύχουν καλύτερους όρους μνημονίου.
Η Ελλάδα, η κοινωνία μπήκε σε μια μεγάλη περιπέτεια για να πάει να διαπραγματευτεί ένα νέο μνημόνιο.
Είναι απάτη το δημοψήφισμα γιατί η κυβέρνηση θέτει ένα ερώτημα αν ο λαός θέλει τα μνημόνιο και δεν θέτει το ποιο βασικό ερώτημα αν ο λαός θέλει, αποδέχεται την πρόταση που υπέβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές με κόστος 7,9 δισεκ. ευρώ.
Το μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι κόστους 7,9 δισεκ. και το μνημόνιο των δανειστών φθάνει τα 11 δισεκ.
Άρα το δημοψήφισμα και εφόσον καταλήξει στο ΟΧΙ στο μνημόνιο των δανειστών, δεν θα έχει απαντήσει…στο αν αποδέχεται ή όχι το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ;
Αν το δημοψήφισμα καταλήξει σε ΝΑΙ υπέρ του μνημονίου ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός ή θα πει ότι αποδέχεται την λαϊκή εντολή και θα συνεχίσει αποδεχόμενος την πρόταση των δανειστών ή θα πάει σε εκλογές γιατί πολιτικά το ΟΧΙ που υποστήριξε θα έχει απορριφθεί.
Το βασικό σενάριο είναι ότι η κοινωνία θα πει ΟΧΙ στο μνημόνιο των δανειστών.
Θα πει ΟΧΙ γιατί πάντα σε ένα ερώτημα….ο κρίσιμος καταλύτης είναι το είδος και ο τρόπος της ερώτησης.
Αν στο δημοψήφισμα υπήρχε το ερώτημα ευρώ ή δραχμή η απάντηση θα ήταν ευρώ.
Αν στο δημοψήφισμα το ερώτημα ήταν το μνημόνιο των δανειστών ή το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση θα ήταν το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα όπως τίθεται σχεδόν πάντα καθορίζει ή προκαθορίζει την απάντηση, είναι η κλασσική συνταγή των εταιριών δημοσκοπήσεων.
Το ίδιο ερώτημα παρουσιαζόμενο με διαφορετικό τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές απαντήσεις από τους ίδιους ερωτώμενους.

Οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν;

Οι εκροές, η πίεση που ασκείται στα ATMs και η συμπεριφορά των πολιτών που στήνουν ουρές για να τροφοδοτηθούν με μετρητά δείχνει ότι ο κίνδυνος bank run η μαζικής φυγής καταθέσεων είναι πολύ μεγάλος.
Η ΕΚΤ στην συνάντηση με Δραγασάκη και Τσακαλώτο 27 Ιουνίου και στην έκτακτη συνεδρίαση στις 28 Ιουνίου του ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες με ELA.
Όμως το βασικό ζήτημα είναι
1)Οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν μαζικές εκροές καταθέσεων;
Όχι.
Θα ήταν σκόπιμο όλη την εβδομάδα να υπάρξει τραπεζική αργία ή κάποιες ημέρες της εβδομάδας;
2)Η ΕΚΤ θα στηρίζει την Ελλάδα και τις τράπεζες αν δεν υπάρξει ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος;
Αν δεν αυξήσει το ELA μπορεί να αντέξουν οι τράπεζες;
Όχι, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αντέξουν. 
3)Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών ή θα επιλέξει να διευρύνει την γκάμα των εγγυήσεων για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες παραβιάζοντας το καταστατικό της;
4)Η ΕΚΤ θα δρομολογήσει capital controls στις ελληνικές τράπεζες και τι θα κάνει ο Γ. Βαρουφάκης ο έλληνας ΥΠΟΙΚ θα υπογράψει για την επιβολή capital controls όταν η κυβέρνηση….θέλει ανοικτές τις τράπεζες;

(Πρώτη Ενημέρωση: Σάββατο 27 Ιουνίου, 17:00)

www.bankingnewsgr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης