Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες να κλείσουν μεταξύ 29/6-3/7 και να λειτουργούν μόνο τα ATΜs με όριο – Μην υποτιμήσουμε το κίνδυνο του bail in

Οι τράπεζες να κλείσουν μεταξύ 29/6-3/7 και να λειτουργούν μόνο τα ATΜs με όριο – Μην υποτιμήσουμε το κίνδυνο του bail in
O κίνδυνος του bail in δεν είναι υποθετικός ή απλή κινδυνολογία....είναι ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Σήμερα 28 Ιουνίου θα επιβληθούν capital contorls, οι τράπεζες και η ΤτΕ με το ΥΠΟΙΚ θα συναποφασίσουν αργά το απόγευμα σήμερα την επιβολή capital controls και τους όρους των περιοριστικών μέτρων.
Η ΕΚΤ αφήνοντας αμετάβλητο το όριο του ELA δηλαδή στα 89 δισεκ που είναι το ύψος της έκτακτης παροχής ρευστότητας παρά τις σημαντικές εκροές καταθέσεων σημαίνει ότι η ΕΚΤ πάγωσε το ELA.
Στην επιλογή αυτή η ΕΚΤ παγώνει το ELA δηλαδή σταματάει να παρέχει έκτακτη ρευστότητα πέραν από αυτή που ήδη έχει χορηγήσει στα 89 δισεκ. εξέλιξη που ξεκάθαρα απαιτεί κλείσιμο καταστημάτων και κλείσιμο του χρηματιστηρίου αύριο Δευτέρα 29 Ιουνίου.
Η ΕΚΤ χορηγεί 125 δισεκ. ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες εκ των οποίων 89 δισεκ. ELA και 36 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση.
Η άποψη μας είναι να μην υπάρξει τραπεζική αργία μόνο στις 29 Ιουνίου αλλά όλη την εβδομάδα μεταξύ 29 Ιουνίου και 3 ιουλίου του 2015 αν και εφόσον χρεστεί.
Τακτικά η ΕΚΤ αύξανε το όριο του ELA για να καλύψει το έλλειμμα ρευστότητας που παρατηρείται στις τράπεζες λόγω των εκροών καταθέσεων.
Η ΕΚΤ παγώνει το ΕLA που απλά σημαίνει ότι παραμένουν τα 89 δισεκ. αλλά δεν θα αυξήσει περαιτέρω το όριο.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ για το ELA

Αμετάβλητο το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «παγώνοντας» το όριο, μετά μάλιστα από τις τεράστιες εκροές καταθέσεων που υπάρχουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την Παρασκευή τα ξημερώματα.
Ειδικότερα, για πρώτη φορά υπήρξε άμεσα επίσημη ανακοίνωση από την ΕΚΤ, στην οποία αναφέρεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της Ευρωζώνης και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που είχε αποφασιστεί την Παρασκευή (26 Ιουνίου, 2015).
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε:
"Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των οικονομιών της ζώνης του ευρώ."
Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Αυτό σημαίνει ότι την Δευτέρα 29 Ιουνίου δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες, θα θεωρηθεί τραπεζική αργία και θα παραμείνει κλειστό και το χρηματιστήριο, θα επιβληθούν capital controls ή κάποιας μορφής capital controls ή κάποιας μορφής έλεγχοι.
Οι τραπεζίτες εξετάζουν το σενάριο να υπάρξει τραπεζική αργία στις 29 Ιουνίου με τα ATMs να λειτουργούν κανονικά και αν το bank run, οι μαζικές αναλήψεις συνεχιστούν τότε να επιβάλλουν όριο ανάληψης μετρητών 200 ευρώ την ημέρα από τα ATMs.
Για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει ειδική μέριμνα με συναλλαγές στα καταστήματα που εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις.

Το ELA ως έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανάγκη ρευστότητας 245 δισεκ.
Αυτά τα 245 δισεκ. τα καλύπτουν με 121 δισεκ. καταθέσεις και 125 δισεκ. ρευστότητα από το ευρωσύστημα δηλαδή από την ΕΚΤ.
Τα 125 δισεκ. του ευρωσυστήματος κατανέμονται ως εξής 89 δισεκ. ELA έκτακτη παροχή ρευστότητα με κόστος 1,55% και 36 δισεκ. απευθείας παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ με κόστος 0,05%.
Γι΄ αυτά τα  125 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες δίνουν στην ΕΚΤ και την ΤτΕ συνολικά εγγυήσεις 225 δισεκ ευρώ.
Οι τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων 18 δισεκ. και πραγματικό μαξιλάρι ρευστότητας δηλαδή πόση ρευστότητα έχουν πριν ξεπεράσουν τα κόκκινα δηλαδή μείνουν ακάλυπτες και χρεοκοπήσουν είναι περίπου στα 2 δισεκ.

Στρατηγικά είναι απόλυτα επιβεβλημένο να κλείσουν οι τράπεζες

Η εξέλιξη αυτή είναι εύλογη μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup, μετά την απόφαση να διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση της Ελλάδος και μετά τις προειδοποιήσεις του Eurogroup, η Ελλάδα να λάβει μέτρα προστασίας των τραπεζών.
Η ΕΕ και το Eurogroup πήραν μια μεγάλη πολιτική απόφαση, να τιμωρήσουν την Ελλάδα και κυρίως να αποδεκατίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι το Eurorgoup προέβη σε δεύτερο ανακοινωθέν με επίκεντρο τις τράπεζες προειδοποιώντας την Ελλάδα να λάβει μέτρα προστασίας των τραπεζών αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να χτυπήσουν πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλουν ένα μέτρο με προφανείς κοινωνικές επιπτώσεις.
Με κλειστές τράπεζες, με κλειστό το χρηματιστήριο και γενικά capital controls η κοινωνία θα ξεσηκωθεί κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι το σχέδιο τιμωρίας των ευρωπαίων προς την ελληνική κυβέρνηση.

Οι επιλογές….με κλειστές τράπεζες σε όλα τα πιθανά σενάρια

Οι τράπεζες πρέπει να κλείσουν αυτό είναι επιβεβλημένο.
Καμία διστακτικότητα στο θέμα να κλείσουν οι τράπεζες.
Δεν πρέπει να είναι τραπεζική αργία μόνο η Δευτέρα αλλά και όλη η εβδομάδα μεταξύ 29 Ιουνίου και 3 Ιουλίου αν και εφόσον χρειαστεί.
Οι επιλογές είναι δύο και στις δύο επιλογές οι τράπεζες είναι κλειστές.

Επιλογή 1
Οι τράπεζες κλείνουν, επιβάλλονται capital controls με όρια ανάληψης μετρητών στα ATMs 200 ευρώ και το καθεστώς αυτό συντηρείται όσο καιρό χρειαστεί για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Επιλογή 2
Οι τράπεζες κλείνουν αλλά να αποφασιστεί το εξής σενάριο.
Τα ATMs να συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στους πολίτες και με βάση την μαζικότητα της εκροής καταθέσεων να κριθεί αν θα επιβληθούν όρια ανάληψης μετρητών.
Οι επιχειρήσεις θα εξυπηρετούνται από τα καταστήματα που εξυπηρετούν επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες πρέπει να κλείσουν, αυτό είναι 1000% επιβεβλημένο.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να κλείσουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών αλλά είναι προτιμότερο να κλείσουν από το να ανοίξουν και να κλείσουν εν συνεχεία ελλείψει μετρητών.
Πρέπει να κλείσουν για να προστατέψουν την συνολική περιουσία των ελλήνων, να κλείσουν για να προστατευθούν από το bank run, να κλείσουν για να περιορίσουν τις δραματικές κοινωνικές εξελίξεις

Οι πολίτες να μείνουν ψύχραιμοι και να συνειδητοποιήσουν ότι ο πανικός δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Ψυχραιμία ώστε να βρεθεί μια λύση, που δεν είναι ορατή αλλά δεν μπορεί και να καθυστερήσει.

Το ένα τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα είναι οι καταθέτες.
Οι τράπεζες πρέπει να προστατέψουν τις καταθέσεις από το bank run από την μαζική εκροή καταθέσεων.
Οι τράπεζες πρέπει να διαφυλάξουν την σταθερότητα στο βαθμό του εφικτού.
Όμως υπάρχουν δύο σοβαρότατοι κίνδυνοι που δεν πρέπει να υποτιμηθούν

Bail in και απώλεια θυγατρικών στο εξωτερικό

Ο κίνδυνος να υπάρξει bail in στην Ελλάδα και στις τράπεζες είναι όχι απλά υποθετικός αλλά ρεαλιστικότατος.
Αν καταρρεύσουν οι τράπεζες τότε θα καταρρεύσουν και κεφαλαιακά και τότε, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in όπου οι ιδιώτες μέτοχοι αν δεν ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες καταστρέφονται.
Το ΤΧΣ θα υποστεί dilution τεράστιας κλίμακας άρα θα χάσει σημαντικά κεφάλαια ενώ κινδυνεύουν και οι καταθέτες να κληθούν δηλαδή να καλύψουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Ο κίνδυνος του bail in θα ήταν η απόλυτη καταστροφή των τραπεζών, των ιδιωτών μετόχων και των καταθετών.

Υπάρχει και ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος.
Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών των Βαλκανίων της Τουρκίας ή της Κύπρου να αποφασίσουν να υφαρπάξουν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών με στόχο να αποτρέψουν την μετάδοση της ελληνικής χρεοκοπίας στις χώρες τους.
Θα επαναληφθεί το κυπριακό προηγούμενο, που η Πειραιώς αγόρασε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Όμως άλλο υποκαταστήματα και άλλο θυγατρικές.
(Η Επενδυτική τράπεζα ήταν θυγατρική της Marfin Poluar bank και όχι υποκατάστημα και δεν πουλήθηκε στην Πειραιώς...επειδή ήταν θυγατρική και κεφαλαιακά αυτόνομη)
Οι θυγατρικές έχουν αυτόνομη νομική μορφή και κεφαλαιακή επάρκεια και υπόκεινται στους εθνικούς κανόνες εποπτείας των χωρών που δραστηριοποιούνται.
Δεν είναι εύκολο να χαθούν θυγατρικές αλλά δεν είναι και αδύνατο, π.χ. να υποχρεώσουν τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τις θυγατρικές τους.

Προσοχή

O κίνδυνος του bail in δεν είναι υποθετικός ή απλή κινδυνολογία....είναι ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης