Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αντίδραση των αγορών κρίνει την στάση των ευρωπαίων, που περιμένουν το δημοψήφισμα - Οριακά μπροστά το ΝΑΙ

Η αντίδραση των αγορών κρίνει την στάση των ευρωπαίων, που περιμένουν το δημοψήφισμα - Οριακά μπροστά το ΝΑΙ
Δεν αποκλείεται τελικά το δημοψήφισμα να είναι υπέρ του ΝΑΙ στην πρόταση των δανειστών μετά μάλιστα από την επιβολή των capital controls με 60 ευρώ την ημέρα.
Την ώρα που γράφεται το θέμα αυτό ώρα 2:20 ξημερώματα Δευτέρας 29 Ιουνίου καταγράφεται αρνητικό κλίμα στις αγορές, αλλά όχι πανικός.
Δεν σημειώνεται πανικός, τουλάχιστον αυτή είναι η πρώτη εικόνα της αντίδρασης των αγορών.  
Το ευρώ υποχωρεί σημαντικά έφθασε έως τα 1,0955 δολάρια, ενώ στην μεν grey market αγορά ο DAX υποχωρούσε -4,5% ενώ πιέσεις άνω του -2% κατέγραφε ο Nikkei στην Ιαπωνία.
Είναι αληθές ότι η αντίδραση των αγορών θα κρίνει την στάση των ευρωπαίων.
Αν οι αγορές κατακρημνιστούν προφανώς οι ευρωπαίοι θα σπεύσουν να δουν πως θα κλείσει το ελληνικό πρόβλημα.
Αν οι αγορές αντιδράσουν σχετικά ψύχραιμα και δεν αναφερόμαστε στην πρώτη ημέρα αλλά σε βάθος 2-4 ημερών, οι ευρωπαίοι δεν θα προβούν σε κινήσεις συμφιλίωσης με την Ελλάδα.
Μπορεί η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος να έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό για την Ελλάδα, μπορεί και ο Γάλλος Hollande επίσης να έχει συγκαλέσει υπουργικό για την Ελλάδα αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα περιμένουν το δημοψήφισμα της Ελλάδος.
Την Κυριακή και λίγο πριν την ανακοίνωση για τα capital controls που σόκαρε την ελληνική κοινωνία είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι εντός των επόμενων 48 ωρών η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι αν η ΕΕ φέρει μια βελτιωμένη πρόταση τότε θα την αξιολογήσει και αν είναι όντως θετικό βήμα προς τα εμπρός θα την θέσει στο δημοψήφισμα ώστε να την επικυρώσει η κοινωνία και όλοι να ταχθούν υπέρ της νέας συμφωνίας.
Καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι, μετά το επικοινωνιακό ντεμαράζ των Βρυξελλών που με ανακοινώσεις τους αποκάλυπταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε βελτιωμένη πρόταση, θα επιχειρηθεί επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.
Ωστόσο η επαναπροσέγγιση αυτή θα εξαρτηθεί από τις αγορές και γενικώς.
Όμως πως πρέπει να αποτιμηθεί και να αξιολογηθεί η αντίδραση της αγοράς;
Μια ψύχραιμη αντίδραση του DAX στην Γερμανία θα σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν πανικοβάλλεται εμπρός στις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά μπορεί να σημαίνει ότι οι αγορές προεξοφλούν ότι με κάποιο τρόπο θα βρεθεί λύση και συμφωνία.
Με βάση την λογική και αφού το πρώτο σοκ του δημοψηφίσματος ξεπεράστηκε οι ευρωπαίοι θα αναμένουν το αποτέλεσμα του ελληνικού λαού.
Η μάχη είναι αμφίρροπη.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ξεκίνησε με προοπτική για ΟΧΙ αλλά φαίνεται ότι σταδιακά υπερτερεί το ΝΑΙ στις προτάσεις των δανειστών.
Με βάση ορισμένες πηγές ορισμένες δημοσκοπήσεις μετά τα capital controls....καταγράφουν άνοδο του ΝΑΙ στις προτάσεις των δανειστών με τάση από 60% ΟΧΙ και 40% σε 52% ΝΑΙ και 48% ΟΧΙ.
Τα capotal controls και οι κλειστές τράπεζες κρίνουν την έκβαση του δημοψηφίσματος.
Η ΕΕ θα ήθελε να πετύχει το ΝΑΙ στην πρόταση των δανειστών, ώστε να υποχρεώσουν τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό να υπαναχωρήσει και να συμφωνήσει.
Με όρους πολιτικής προπαγάνδας οι ευρωπαίοι θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ελληνικό λαό, ώστε να τον επηρεάσουν να ψηφίσει υπέρ της πρότασης των δανειστών.
Δεν αποκλείεται τελικά το δημοψήφισμα να είναι υπέρ του ΝΑΙ στην πρόταση των δανειστών μετά μάλιστα από την επιβολή των capital controls με 60 ευρώ την ημέρα.
Πραγματικά τραγικό και απαράδεκτο για την Ελλάδα και την κοινωνία.
Οι ευρωπαίοι ενώ θα αναμενόταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες άμεσα, εξέλιξη απόλυτα αναγκαία για την Ελλάδα ίσως να περιμένουν το δημοψήφισμα για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου λόγω Ελλάδος

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης