Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο κίνδυνος bail in και απώλειας καταθέσεων δεν είναι υποθετικός – Εξετάζεται νέο haircuts 20% από την ΕΚΤ – Παγωμένο το ELA

Ο κίνδυνος bail in και απώλειας καταθέσεων δεν είναι υποθετικός – Εξετάζεται νέο haircuts 20% από την ΕΚΤ – Παγωμένο το ELA
Για να ανοίξουν οι τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει ειδική στρατηγική από την ΕΚΤ όχι μόνο με όρους ρευστότητας αλλά και με όρους κεφαλαίων.
O κίνδυνος bail in και ο κίνδυνος απώλειας καταθέσεων δεν είναι υποθετικός, αν η Ελλάδα πάει σε ρήξη με την ΕΕ τότε είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και ουσιαστικά θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί κεφαλαιακής διάσωσης με ίδια μέσα.
Η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.
 Η Οδηγία (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) ουσιαστικά προβλέπει πως από το 2016 η διάσωση των τραπεζών γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out).
Η οδηγία προβλέπει ότι το bail in αφορά στους μετόχους ΤΧΣ και ιδιώτες και στους πιστωτές της τράπεζας οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου ή ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης και προστατεύει μόνο τις εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η Ελλάδα πάει σε ρήξη με την ΕΕ ή αποφασίσει η ΕΚΤ να αποσύρει το ELA (θα το κάνει αν η Ελλάδα έρθει σε ρήξη και όχι σε συμφωνία) τότε οι τράπεζες χρεοκοπούν και δεν θα ισχύει ούτε καν το bail in γιατί θα χρειαστούν και οι καταθέσεις και κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ για να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.
Καταστροφή ολοκληρωτική ενώ ο έλεγχος των τραπεζών θα περάσει στον ESM.
Η ρήξη θα φέρει bail in και θα φέρει και απώλειες στις καταθέσεις.
Μόνο η επάνοδος της Ελλάδος σε πρόγραμμα θα αποτρέψει το χάος.
Όμως η Ελλάδα όσο δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους άμεσης χρεοκοπίας, βίαιης χρεοκοπίας.
Οι τράπεζες, με την Ελλάδα εκτός προγράμματος και με capital controls είναι προφανές ότι αν άμεσα δεν βρεθεί λύση έχουν χρεοκοπήσει.
Για να ανοίξουν οι τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει ειδική στρατηγική από την ΕΚΤ όχι μόνο με όρους ρευστότητας αλλά και με όρους κεφαλαίων.
Ίσως οι τράπεζες χρειαστούν κάποιας μορφής ανακεφαλαιοποίηση.

Περίπου 20% haircuts στα collaterals από την ΕΚΤ

Σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου του 2015 η ΕΚΤ θα εξετάσει την αύξηση των haircuts στις ελληνικές τράπεζες κατά 20% με βάση τραπεζικές πηγές.
Είχαν υπάρξει διαρροές ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε καμία άλλη ενέργεια, θα ανέμενε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και εν συνεχεία θα προέβαινε σε ανάλογες κινήσεις.
Ωστόσο πάνω από 5 μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ζητούν άπαξ και η Ελλάδα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ που σημαίνει καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμο το ποσό των 1,53 δισεκ και έχει λήξει το πρόγραμμα, να επιβληθούν νέα haircuts κατά μέσο όρο 20% από αρχική εκτίμηση 30% στις collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περίπου 18-20 δισεκ. απόθεμα collaterals που σημαίνει ότι μετά βίας φθάνει για να καλυφθεί το έλλειμμα που ανακύπτει.
Η ΕΚΤ έχει χορηγήσει μέσω του ευρωσυστήματος 125 δισεκ. 89 δισεκ. ELA και 36 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση.
Γι΄ αυτά τα 125 δισεκ. οι τράπεζες έχουν καταβάλει σε ΕΚΤ και ΤτΕ εγγυήσεις 225 δισεκ.
Εφόσον επιβάλλει νέα haircuts 20% στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ σημαίνει ότι χρειάζονται 16 δισεκ. πρόσθετα collaterals (για κάθε 10% haircut απαιτούνται 8 δισεκ. νέες εγγυήσεις).
Οι τράπεζες σε αυτή την περίπτωση εξαντλούν και το τελευταίο ευρώ αποθέματος εγγυήσεων που διαθέτουν και από εκεί και πέρα δεν….υπάρχει μέλλον, υπάρχει μόνο χρεοκοπία

Τι θα συμβεί με το ELA

Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το ELA και δεν θα προβεί σε κινήσεις ακραίες αυτή την εβδομάδα.
Οι ιστορικές αποφάσεις θα παρθούν στις 8 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης