Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μαζικότατη προσέλευση των τραπεζών στην δημοπρασία της ΕΚΤ σήμερα και αύριο – Θα αντλήσουν πάνω από 15 δισ ευρώ

   Μαζικότατη  προσέλευση των τραπεζών στην δημοπρασία της ΕΚΤ σήμερα και αύριο  – Θα αντλήσουν πάνω από 15 δισ ευρώ
Μηχανισμοί στήριξης των τραπεζών σε επίπεδο ρευστότητας με πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από την ΕΚΤ,  την ΤτΕ και την κυβέρνηση βρίσκονται σε εξέλιξη.  
Με τους μηχανισμούς αυτούς οι τράπεζες θα λάβουν από 15 έως 25 δισ ευρώ ρευστότητας.
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες η ΤτΕ η οποία έχει διαδραματίσει  πολύ σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα των τραπεζών έχει εντείνει τους ελέγχους στις τράπεζες τσεκάροντας την πορεία της ρευστότητας και των καταθέσεων.
Κατά βάση πραγματοποιεί 2 ελέγχους την εβδομάδα και σε ορισμένες έως 4 φορές την εβδομάδα.
Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι η πυκνότητα αυτών των ελέγχων εκπλήσσει καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχε τέτοια περιοδικότητα και επισημαίνουν ότι είναι εύλογη η ανησυχία της ΤτΕ η οποία θέλει να προστατεύσει το σύστημα.
Παρά την διαχέουσα τρομολαγνεία είναι ενθαρρυντικό ότι ανακόπηκε την  τελευταία εβδομάδα η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από την Εθνική και την Alpha bank.
Η εκροή καταθέσεων εκτιμάται στο σύστημα συνολικά στα 10-11 δις ευρώ σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη ωστόσο είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν ανακοπεί οι εκροές.
Πάντως εξελικτικά οι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί.
Στο τέλος του 2008 υπήρχαν 227 δις καταθέσεις και στο τέλος του 2009  περί τα 238 δις ευρώ.
Από αυτές οι προθεσμίας είναι 135 δις το ταμιευτήριο 76 δις και οι όψεως 26 δις ευρώ.
Στο διάστημα Ιανουαρίου και κυρίως Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου υπήρξε εκ νέου εκροή η οποία όμως έχει ήδη ανακοπεί σε συντριπτικό βαθμό αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.
Άρα η αγορά δεν πιστεύει το χειρότερο. Αν το πίστευε οι εκροές θα συνεχίζονταν.

Πως θα στηριχθούν οι τράπεζες


Οι τράπεζες θα στηριχθούν με τους εξής μηχανισμούς.
Στην δημοπρασία  σήμερα και αύριο οι τράπεζες έχουν λάβει το πράσινο φως να συμμετάσχουν ώστε να λάβουν ρευστότητα 15-20 δις ευρώ από την ΕΚΤ για διάστημα 6 μηνών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ 55 δις ευρώ και με τα 15-20 δις ευρώ που θα δανεισθούν θα φθάσουν στα 65 δις ευρώ τουλάχιστον.
Θα ανανεώσουν μέρος της πολύ βραχυχρόνιας ρευστότητας σε μακροχρόνιες και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να προστεθούν στην υφιστάμενη δανεική ρευστότητα τα 15-20 δις ευρώ που θα λάβουν.
Παράλληλα οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση του νόμου Αλογοσκούφη των 28 δις ευρώ τα οποία μέρος αυτών δεν αξιοποιήθηκαν.
Συνολικά οι τράπεζες μέσω των ομολόγων και των εγγυήσεων μπορούν να λάβουν έως 10 δις ευρώ.
Παράλληλα οι τράπεζες έχουν πλέον το πλεονέκτημα να στηρίζονται στην ΕΚΤ η οποία παρέτεινε τα ελαστικά κριτήρια για τις εγγυήσεις έως και τα τέλη του 2011.


news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης