Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ και SSM θέλουν 4 συστημικές τράπεζες, προς νέες ΑΜΚ 13-14 δισ. - 6 απαντήσεις σε 6 κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον

ΕΚΤ και SSM θέλουν 4 συστημικές τράπεζες, προς νέες ΑΜΚ 13-14 δισ. - 6 απαντήσεις σε 6 κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον
Συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για 13 με 14 δισεκ. ή σε ποιο διευρυμένο πλαίσιο 10-15 δισεκ....ότι θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες
Σε μια περίοδο ακραίας ασάφειας για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, σε μια περίοδο όπου τώρα αρχίζουν να διαμορφώνονται οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα των τραπεζών στην Ελλάδα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε 6 βασικά ερωτήματα στηριζόμενοι στις εκτιμήσεις 3 κορυφαίων τραπεζιτών καθώς και πηγών στην EKT και SSM υψηλής αξιοπιστίας.
Τα 6 ερωτήματα είναι
1)Θα υπάρξει bail in στις ελληνικές τράπεζες;
2)Θα αλλάξει η αρχιτεκτονική των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή θα παραμείνουν 4 συστημικές ή θα γίνουν 2 τράπεζες;
3)Ποιο θα είναι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;
4)Η οδηγία BRRD Bank Recovery Resolution Directive σημαίνει ότι θα υπάρξει resolution στις ελληνικές τράπεζες;
5)Μπορεί να δημιουργηθεί bad bank στο τραπεζικό σύστημα;
6)Τι θα συμβεί με τις μετοχές των τραπεζών και τα warrants;

Οι απαντήσεις

1)Θα υπάρξει bail in στις ελληνικές τράπεζες;
Απάντηση
Η επικρατούσα άποψη είναι ότι ενώ υπάρχει το νομικό πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί η διαδικασία του bail in δηλαδή δεν θα εμπλακούν οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοιποίηση των τραπεζών και δεν θα χρειαστεί να καταστραφούν οι μέτοχοι, με τον μηδενισμό της περιουσίας τους. 
Με βάση αρκετά έγκυρες πληροφορίες οι ξένοι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών έχουν ξεκινήσει το lobbying δηλαδή προσπαθούν κυρίως οι αμερικανοί επενδυτές να επηρεάσουν τις αποφάσεις για την Ελλάδα.
Το lobbying των ξένων είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν οι μετοχές πέραν του σοκ που θα υποστούν οι επενδυτές από το dilution της νέας ανακεφαλαιοποίησης που εκτιμάται σε 13 με 14 δισεκ. ή σε πιο διευρυμένη κλίμακα 10-15 δισεκ..
Το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες θα ανέλθουν στα 13 με 14 δισεκ. ευρώ.

2)Θα αλλάξει η αρχιτεκτονική των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή θα παραμείνουν 4 συστημικές ή θα γίνουν 2 τράπεζες;
Απάντηση
Για να αλλάξει η αρχιτεκτονική των τραπεζών δηλαδή οι 4 συστημικές να γίνουν 2 συστημικές θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής βασικά ερωτήματα

Α)Πως θα δικαιολογηθεί η ακραία υπερσυγκέντρωση στις ελληνικές τράπεζες με όρους ανταγωνισμού και DGCom;
Ήδη οι 4 ελληνικές τράπεζες που κρίθηκαν συστημικές το 2013 ελέγχουν το 95% της τραπεζικής αγοράς όταν στην Γερμανία οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν το 55% της Γερμανικής αγοράς.
Συγχωνεύοντας τις 4 τράπεζες σε 2 σημαίνει ότι 2 τράπεζες θα ελέγχουν το 95% της τραπεζικής αγοράς, αυτό δεν ονομάζεται ελεύθερος ανταγωνισμός που αποτελεί ευρωπαϊκό ιδεώδες αλλά ακραίο ολιγοπώλιο.

Β)Για να συγχωνευθούν οι 4 συστημικές τράπεζες σε δύο συστημικές θα πρέπει να προκύπτουν σοβαρές συνέργειες.
Για να προκύψουν σοβαρές συνέργειες θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τα ανελαστικά κόστη και να πουλήσουν θυγατρικές εντός και εκτός Ελλάδος.
Για να επιτευχθούν συνέργειες θα χρειαστεί να αποχωρήσουν περίπου 15-20 χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι και το ερώτημα μειώνοντας το προσωπικό αυξάνεις την λειτουργική ικανότητα των τραπεζών;
Θα πρέπει να κλείσουν 800-1000 καταστήματα και το ερώτημα είναι θέλουμε μέσω των συγχωνεύσεων να συρρικνώσουμε τις τράπεζες;
Η απάντηση είναι όχι.
Η έννοια....συνέργειες πλέον είναι πολύ δυσδιάκριτη.

Γ)Συγχωνεύοντας τις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες σε 2 αυξάνεται η διαφάνεια στην λειτουργία της οικονομίας ή μειώνεται;
Υπάρχει ο κίνδυνος οι 2 τράπεζες που θα λειτουργούν σε καθεστώς ακραίου ολιγοπωλίου να εμφανίζουν τόσο πολύ μεγάλη εξάρτηση από το κράτος που η έννοια διαφάνεια και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια απλά να είναι έννοια θεωρητική.

Δ)Συγχωνεύοντας 4 συστημικές και δημιουργώντας δύο νέες τράπεζες θα πρόκειται για τράπεζες άνω των 150 με 160 δισεκ. ενεργητικό.
Τίθεται ή όχι θέμα συστημικής ευστάθειας, όταν μια τράπεζα θα διαθέτει ισολογισμό όσο και το ΑΕΠ της Ελλάδος;
Σε μια μελλοντική κρίση αν αυτή η μεγάλη συστημική τράπεζα καταρρεύσει δεν θα οδηγήσει σε βίαιη κατάρρευση και το κράτος;

Ε)Το πείραμα Εθνικής – Eurobank που δεν τελεσφόρησε ανέδειξε και ένα άλλο πρόβλημα.
Δύο τράπεζες όταν συγχωνεύονται θέλουν περισσότερα ή λιγότερα κεφάλαια συγκριτικά με το να παραμείνουν αυτόνομες;
Στο παρελθόν είχε αποδειχθεί ότι το σχήμα Εθνικής – Eurobank ήθελε περισσότερα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθεί περίπου 1,8 δισεκ. περισσότερα κεφάλαια από ότι οι αθροιστικές κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών αυτόνομα.

Στ)Τα deals – αν υπάρξουν - θα τα καθορίσουν οι κανόνες της ευρωζώνης και οι σχεδιασμοί των ιδιωτών μετόχων, όσοι απομείνουν.
Υπάρχουν τράπεζες στην Ελλάδα που διάκεινται θετικά στα deals και τράπεζες που διάκεινται αρνητικά, π.χ. οι δύο μεγαλύτερες θα ήθελαν νέες συγχωνεύσεις;
Αν υπάρξουν δελεαστικά deals που οι μέτοχοι τα εγκρίνουν οι διοικήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν αλλά για να υπάρξουν deals θα πρέπει να ξεπεραστούν όλα τα προαναφερόμενα εμπόδια.

3)Ποιο θα είναι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;
Απάντηση
Πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες;
Συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για 13 με 14 δισεκ. ή σε ποιο διευρυμένο πλαίσιο 10-15 δισεκ.
ΕΚΤ και SSM λαμβάνουν ως παραδοχή ότι τα NPLs θα φθάσουν στο 50% δηλαδή 102-105 δισεκ. ευρώ από 84 δισεκ. που ήταν στο τέλος Μαρτίου του 2015.
Αυτή η αύξηση μεταφράζεται σε πάνω από 20 δισεκ. ευρώ νέα προβληματικά δάνεια.
Με coverage ratio δείκτη κάλυψης δανείων με προβλέψεις περί το 55% σημαίνει ότι τα πάνω από 20 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια ισοδυναμούν με τουλάχιστον 9 δισεκ. απαίτηση σε νέα κεφάλαια.
(Στην τράπεζα Κύπρου με βάση την μέθοδο της EBA ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής τα NPLs φθάνουν στο 62% με 63%.
Επίσης ένα επιχείρημα που μάλλον ισχύει στην Ελλάδα είναι ότι τα NPLs ως φαινόμενο κρίσης έχει εκδηλωθεί καθώς ο καθοδικός οικονομικός κύκλος οδήγησε βίαια σε αύξηση των NPLs από το 9% το 2008 στο 36% με 38% πρόσφατα και ίσως αύριο στο 50% με βάση την ΕΚΤ.
Ενδέχεται η εκτίμηση για 50% NPLs να είναι ακραία, ωστόσο με capital controls παρατηρούνται ακραίες συμπεριφορές στα προβληματικά δάνεια)
Οι τράπεζες όμως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και το DTA την αναβαλλόμενη φορολογία που φθάνει τα 14 δισεκ. στα κεφάλαια των τραπεζών.
Σε σύνολο υφισταμένων κεφαλαίων 23,5 δισεκ με Βασιλεία ΙΙΙ (χωρίς προνομιούχες) τα 14 δισεκ. είναι λογιστικά κεφάλαια DTA αναβαλλόμενη φορολογία.
Το καθεστώς που θα επικρατήσει ποιο μοντέλο δηλαδή θα υιοθετηθεί, των Γερμανικών τραπεζών DTA επί των κεφαλαίων 9%, των τραπεζών της Νοτίου Ευρώπης 25% επί των κεφαλαίων ή ο μέσος όρος δεν είναι σαφές, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη.
Η γενική εκτίμηση πάντως είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 13 με 14 δισεκ. νέα κεφάλαια.

4)Η οδηγία BRRD Bank Recovery Resolution Directive σημαίνει ότι θα υπάρξει resolution στις ελληνικές τράπεζες;
Απάντηση
Με την οδηγία BRRD Bank Recovery Resolution Directive ουσιαστικά ενεργοποιείται η διαδικασία resolution σε μια τράπεζα που κρίνεται αφερέγγυα με εμπλοκή του bail in δηλαδή και των καταθετών.
Ωστόσο η πιθανότητα να σπάσει μια συστημική τράπεζα σε καλή και κακή είναι μηδενική ενώ μηδενική είναι η πιθανότητα να δούμε σενάρια ΑΤΕ ή Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το resolution ακόμη και αν υπάρξει θα έχει διασταλτική ερμηνεία δεν θα είναι το κλασσικό resolution του 2013.
Resolution με good και bad bank, παύση τραπεζικής άδειας, διαγραφής μετοχών και άλλα ΔΕΝ θα υπάρξουν στις 4 συστημικές τράπεζες.

5)Μπορεί να δημιουργηθεί bad bank στο τραπεζικό σύστημα;
Απάντηση
Η λύση της bad bank δηλαδή της συλλογικής λύσης για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος τόσο δραματικού για τις ελληνικές τράπεζες είναι καταλυτική.
Την  θέλουν όλες οι τράπεζες.
Όμως η bad bank με την πώληση περιουσιακών στοιχείων μπορεί να εφαρμοστεί;
Οι τράπεζες να πουλάνε με 80% discount τα προβληματικά τους δάνεια π.χ. θα πουλάνε 10 δισεκ. NPLs και θα παίρνουν 2 δισεκ. κεφάλαιο (έμμεση ανακεφαλαιοποίηση) μπορεί να υπάρξει;
Θα ήταν ιδανικό σενάριο για να μπορεί να είναι και υλοποιήσιμο.
Ενδέχεται όμως το νέο Ταμείο των 50 δισεκ. να διαδραματίσει ένα ρόλο στα NPLs των τραπεζών, δηλαδή οι τράπεζες να εισφέρουν μέρος των προβληματικών τους δανείων και το Ταμείο των 50 δισεκ.  με όποιο τρόπο τα αξιοποιήσει να επιστρέφει κεφάλαιο στις τράπεζες.
Προφανώς υπάρχουν και παραλλαγές του σεναρίου αυτού.
Ένα είναι βέβαιο δεν μπορούμε να μιλάμε για επανεκκίνηση τραπεζών με 100 δισεκ. και πλέον προβληματικά δάνεια.

6)Τι θα συμβεί με τις μετοχές των τραπεζών και τα warrants;
Απάντηση
Αν λέμε αν ανοίξει το χρηματιστήριο την Πέμπτη 23 Ιουλίου το πιθανότερο σενάριο είναι οι μετοχές των τραπεζών να τεθούν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης δηλαδή εκτός διαπραγμάτευσης έως ότου ξεκαθαρίσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης τους.
Αγορά χωρίς τράπεζες δεν είναι αγορά, αλλά και αγορά όπου οι τράπεζες θα βρίσκονται στο limit down επίσης δεν είναι αγορά.
Ούτως ή άλλως οι μέτοχοι των τραπεζών στο καλό σενάριο λόγω dilution θα υποστούν πανωλεθρία, θα υποστούν τεράστιες ζημίες με τα νέα reverse split.
Για τα warrants δεν θα πούμε πολλά, θα πούμε μόνο ότι αυτά έχουν μηδενιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης