Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σύλλογος Εργαζομένων Alpha Bank: Βαριά τραυματισμένο το τραπεζικό σύστημα - Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση

Σύλλογος Εργαζομένων Alpha Bank: Βαριά τραυματισμένο το τραπεζικό σύστημα - Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση
Στην Alpha Bank συνεχίζουμε ακόμη και σε τραγικές συνθήκες όπως είναι οι σημερινές να διατηρούμε την αισιοδοξία μας, αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Alpha Bank
«Το τραπεζικό μας σύστημα είναι βαριά τραυματισμένο», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων Alpha Bank, σε ανοιχτή επιστολή του προς το σύνολο των εργαζομένων της τράπεζας.
Παράλληλα, προσθέτει πως «αυτό που έγινε τις 20 τελευταίες ημέρες δεν έχει προηγούμενο», ενώ τονίζει ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη».
Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως εγγύηση της Alpha Bank είναι «η ιστορία της Τράπεζας αλλά και η συμμετοχή και στήριξη ισχυρών διεθνών επενδυτών!».
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank:

«Συνάδελφοι,
Συμπληρώσαμε ήδη είκοσι μέρες Τραπεζικής αργίας και capital controls.
Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Οικονομίας.
Είχαμε ήδη μπει σ’ ένα κλίμα δραματικής επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αύξησης του χρέους, φυγής καταθέσεων, αύξησης των κόκκινων δανείων και στάσης πληρωμών στο Δημόσιο.
Όμως αυτό που έγινε τις τελευταίες 20 ημέρες δεν έχει προηγούμενο!
Το κλείσιμο των Τραπεζών και η επιβολή των capital controls πάγωσαν κάθε οικονομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μέσα σε 20 ημέρες να χαθούν 8 δισ. ευρώ!, να αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες κατά 26 δισ. ευρώ, να αυξηθεί το δημόσιο χρέος που θα πλησιάσει το 200% του ΑΕΠ το 2017, να μειωθούν κατά 10,7 δισ. ευρώ τα αποθεματικά των φορέων (ασφαλιστικά Ταμεία κλπ) προκειμένου η Κυβέρνηση να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και να γίνει μια απόλυτη στάση πληρωμών τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόλυτης κατάρρευσης είναι η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και χρηματαποστολών, φύλαξης χρημάτων ιδιωτών ή η αποστολή φακέλων μισθοδοσίας!!
Αν όμως δεχθούμε τις λάθος πολιτικές όλων των Κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας πως πρέπει να κρίνουμε το τελευταίο πεντάμηνο;
Πως ήταν δυνατόν να μείνει ακλόνητο το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα όταν ασκήθηκε συνειδητά μία πολιτική κατά των επενδύσεων, κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικότητας;
Όταν στοχοποιήθηκαν οι διοικήσεις των Τραπεζών και υπονομεύτηκε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους;
Αυτή και μόνο αυτή η πολιτική δημιούργησε σε ένα πεντάμηνο εκροών καταθέσεων που ξεπέρασαν τα 44 δισ. ευρώ!!
Η συνέχεια όμως ήταν ακόμη πιο δραματική, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στον απόλυτο εξευτελισμό όταν στελέχη της Κυβέρνησης διακινούσαν σενάρια διπλού νομίσματος, εισβολής στον Χολαργό και σύλληψης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος!!
Ακόμα και μετά την επιβολή της Τραπεζικής αργίας, γνωστοί κύκλοι συνέχισαν την επίθεσή τους στο Τραπεζικό μας σύστημα με την διαρροή κάθε μέρα ψευδών ειδήσεων περί κατάρρευσης Τραπεζών!

Συνάδελφοι,
Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.
Το Τραπεζικό μας σύστημα είναι βαριά τραυματισμένο.
Όμως είναι υποχρέωση και καθήκον πλέον να βοηθήσουμε όλοι με αποφασιστικότητα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ώστε η οικονομία και οι Τράπεζες σταδιακά να περάσουν στην ανάκαμψη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα και ειδικότερα για τις Τράπεζες η αποκατάσταση της ρευστότητας.
Ακόμη και κάτω από το καθεστώς των περιορισμών κεφαλαίων οι Τράπεζες πρέπει να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» που συνολικά προσεγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών έχει προβλεφθεί συνολικό ποσό 25 δισ. ευρώ.
Μέρος από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα υπόλοιπα για την εξυγίανση και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η διαχείριση και διατήρηση των Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια.
Αυτή συνάδελφοι είναι η πραγματική εικόνα των Τραπεζών σήμερα.
Αυτή είναι και η πολιτική ανασυγκρότησης που πρέπει να στηριχθεί από όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν!
Μόνο τότε θα μιλάμε για το μέλλον του κλάδου και τη διασφάλιση της εργασίας μας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει για μας τους εργαζόμενους στις Τράπεζες ότι θα γίνουμε πάλι το θύμα μιας αδιέξοδης πολιτικής που βασίσθηκε σε ψευδαισθήσεις και πειραματισμούς!
Θα προστατέψουμε την εργασία μας και κυρίως τα χρήματα τα δικά μας και των Τραπεζών για την σύνταξή μας και την υγειονομική μας περίθαλψη.
Δανεικά κι αγύριστα τέλος!!
Τέλος ειδικότερα στη δική μας Τράπεζα, την Alpha Bank, είμαστε σίγουροι ότι όπως αντέξαμε στο παρελθόν συνεχίζουμε ακόμη και σε τραγικές συνθήκες όπως είναι οι σημερινές να διατηρούμε την αισιοδοξία μας.
Εγγύηση είναι η ιστορία της Τράπεζας αλλά και η συμμετοχή και στήριξη ισχυρών διεθνών επενδυτών!
Δεν φοβόμαστε! Θα τα καταφέρουμε πάλι! Η ενότητα μας είναι η δύναμή μας!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


Σημ. Για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με θαυμασμό απευθύνεται πάλι σε όλους τους συναδέλφους και τους συγχαίρει για την αντοχή και την υπευθυνότητα που επέδειξαν αυτό το κολασμένο εικοσαήμερο.
Τέλος επειδή η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη, καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν γίνει ακόμη μέλη του Συλλόγου μας να το κάνουν τώρα για να εδραιώσουμε έτσι την ενότητά μας και κυρίως την αντιπροσωπευτικότητά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης