Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς κεντρικό ρόλο στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας η ΕΚΤ - Θετική σε επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους

Χωρίς κεντρικό ρόλο στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας η ΕΚΤ - Θετική σε επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους
O κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πράγματι μειωθεί, ωστόσο πάντα υπάρχει πιθανότητα για ένα... ατύχημα
Καταρχήν θετική στο ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους εμφανίζεται η ΕΚΤ, την ώρα που έχει ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
"Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους", αποκάλυψε ο E. Nowotny, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.
"Η επιμήκυνση των λήξεων είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί", επανέλαβε ο τραπεζίτης, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον Nowotny, ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πράγματι μειωθεί, ωστόσο, όπως προειδοποιεί, πάντα υπάρχει πιθανότητα για ένα... ατύχημα.
Ο Nowotny εκτίμησε πως δεν θα αργήσει να επιτευχθεί οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας, ωστόσο έσπευσε να εξηγήσει πως στο νέο ελληνικό πρόγραμμα η ΕΚΤ δεν θα έχει κεντρικό ρόλο.
Στόχος του νέου πακέτου διάσωσης είναι η άμεση επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, σημείωσε επίσης ο τραπεζίτης.
Αναφερόμενος στο δράση της ΕΚΤ, o Nowotny απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (QE - λήγει κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2016).
"Η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να συζητήσει για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στην τρέχουσα συγκυρία", κατέστησε επίσης σαφές ο ίδιος.

Weidmann (Bundesbank): Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η άρση των capital controls
Τα capital controls θα αρθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jens Weidmann, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού πρακτορείου MNI.
Παράλληλα, ο Γερμανός τραπεζίτης πρότεινε τη δυνατότητα επέκτασης των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά τρία χρόνια, εφόσον μία χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.
«Η Bundesbank προτείνει την αυτόματη επιμήκυνση των ωριμάνσεων όσων χωρών βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Όπως υπερθεμάτισε, μία τέτοια εξέλιξη θα συνεπάγεται τη σημαντική μείωση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της αιτούσης βοήθειας χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης