Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα ημερομηνία για να ανοίξει το ΧΑ 30/7 ή 3/8 - Μετά το σοκ των περιορισμών της ΕΚΤ, νέα πρόταση από την Ελλάδα

Νέα ημερομηνία για να ανοίξει το ΧΑ 30/7 ή 3/8 - Μετά το σοκ των περιορισμών της ΕΚΤ, νέα πρόταση από την Ελλάδα
Οι φραγμοί που θέτει η ΕΚΤ για το ελληνικό χρηματιστήριο...απαξιώνουν βίαια την αγορά....
(upd9) Στις 30 Ιουλίου ή 3 Αυγούστου θα ανοίξει το ελληνικό χρηματιστήριο - αν ανοίξει - με βάση τελευταίες πληροφορίες καθώς μετά την απόρριψη από την ΕΚΤ της ελληνικής πρότασης για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης στην αγορά, χωρίς περιορισμούς πλην αυτών που ορίζονται στα capital controls....η ελληνική πλευρά υποβάλλει σήμερα νέα πρόταση με περιοριστικούς όρους.
Συγκεκριμένα προτείνεται ως όριο για συναλλαγές τα 5.000 ευρώ όσον αφορά το new money αλλά δεν είναι σαφές αν θα γίνει αποδεκτό από την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά χρηματιστηριακές αρχές, χρηματιστηριακές εταιρίες, ΣΜΕΧΑ, τράπεζες και ΤτΕ είχαν εκπονήσει δύο σχέδια.
1)Να υπάρξουν περιορισμοί και να επιτρέπεται η επένδυση έως 5000 ευρώ νέων χρημάτων στο χρηματιστήριο.
2)Να μην υπάρξουν καθόλου περιορισμοί, δηλαδή να μπορεί ένας επενδυτής να επενδύει όσα χρήματα θέλει...αλλά θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.
Επειδή - παραδόξως - συμφώνησαν όλες οι πλευρές στην λύση της επανέναρξης του ελληνικού χρηματιστηρίου χωρίς περιορισμούς, η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε στην ΕΚΤ...ήταν να ανοίξει χωρίς περιορισμούς.
Όμως όλες οι πλευρές συμφώνησαν...όπως προαναφέρθηκε στην λύση της επανέναρξης του χρηματιστηρίου χωρίς περιορισμούς κυρίως γιατί οι τράπεζες ανέφεραν ότι θα χρειαστούν μια εβδομάδα προσαρμογής σε τεχνικό επίπεδο για να ενσωματώσουν τους περιορισμούς.
Για να αποφευχθεί αυτή η καθυστέρηση, συμφώνησαν από ανάγκη σε μια κοινή πρόταση χωρίς περιορισμούς που απέρριψε ωστόσο η ΕΚΤ με το εξής επιχείρημα.
Ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων;
Επειδή η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες με ELA επειδή απλά θα γίνονταν κερδοσκοπικά παιχνίδια ή κινήσεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, είπε ένα ξεκάθαρο όχι στην επανέναρξη της αγοράς χωρίς περιορισμούς.
Αντιθέτως πρότεινε η ΕΚΤ οι ξένοι να μην μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματα τουε στο εξωτερικό, για να το κάνουν αυτό ωστόσο πρώτα πρέπει να πουλήσουν και για να πουλήσουν πρέπει να υπάρξει αντισυμβαλλόμενος αγοραστής - αν υπάρξει - και οι έλληνες επενδυτές να τελούν υπό καθεστώς πολλών περιορισμών.
Όλα αυτά οδήγησαν σε αδιέξοδο χθες, σήμερα το χρηματιστήριο δεν άνοιξε και δεν θα ανοίξει ούτε αύριο 28 Ιουλίου.
Πιθανές ημερομηνίες 30 Ιουλίου ή 3 Αυγούστου.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Η ΕΚΤ θέτει ακραίους φραγμούς στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπό την ανησυχία ότι αν επανεκκινήσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χωρίς περιορισμούς, πέραν των capital controls θα υπάρξουν σημαντικές εκροές καταθέσεων πλήττοντας την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ΕΚΤ σε συνεδρίαση της στις 26 Ιουλίου αποτίμησε όλες τις παραμέτρους και απέρριψε την πρόταση των ελληνικών αρχών να ανοίξει το χρηματιστήριο στις 27 Ιουλίου χωρίς περιορισμούς.
Δεν είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει 28 Ιουλίου ίσως απαιτηθούν λίγες ημέρες ακόμη 29 ή 30 Ιουλίου.
Να σημειωθεί ότι ξένοι, ελληνικές εποπτικές αρχές και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες είχαν συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση πλην προφανώς των περιορισμών των capital controls.
Η ελληνική πρόταση περιλάμβανε, πλήρη απελευθέρωση κινήσεων των ξένων θα μπορούσαν να πουλάνε και να αγοράζουν αδιακρίτως και να ρευστοποιούν.
Οι έλληνες θα μπορούσαν να πουλάνε και να αγοράζουν αλλά τα κεφάλαια π.χ. που θα ρευστοποιούνταν στο ΧΑ θα παρέμεναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς υπό τους περιορισμούς των capital controls.
Η ελληνική πρόταση η οποία είχε συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές απορρίφθηκε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΚΤ επέλεξε την λύση να πάει στην αντιπέρα όχθη και να επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς υπό τον φόβο ότι αν απελευθερωθεί η χρηματιστηριακή αγορά θα ενταθούν οι εκροές και τις απώλειες ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καλύψει μέσω του ELA.

1)Οι ξένοι θα μπορούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες αλλά δεν θα μπορούν να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα αν ένα fund πουλήσει μετοχές – αν το καταφέρει και υπάρχει αντισυμβαλλόμενος αγοραστής – υποχρεούται να κρατάει τα κεφάλαια του στην Ελλάδα.
Αυτοί οι ακραίοι όροι θα ισχύσουν για μια εβδομάδα.


2)Για τους έλληνες επενδυτές η ΕΚΤ πρότεινε όλες τους περιορισμούς πλην αυτών που αφορούν νέα κεφάλαια.

Αλλά ποιος επενδυτής θα επενδύσει νέα κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα οποία αυτόματα θα εγκλωβιστούν;
Στην κυριολεξία κανείς.
Τα παλαιά κεφάλαια που βρίσκονται είτε επενδεδυμένα είτε σε καταθετικούς λογαριασμούς που συνδέονται με το χρηματιστήριο θα υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls αλλά δεν είναι σαφές αν μπορούν να επενδυθούν εκ νέου.

Η νέα αντιπρόταση

Εμπρός στο αδιέξοδο που υπάρχει οι ελληνικές αρχές επαναπρότειναν την αρχική ιδέα που έθετε περιορισμούς όπως και όριο νέων κεφαλαίων προς επένδυση τα 5.000 ή 10.000 ευρώ.
Ο Σ. Λαζαρίδης του ελληνικού χρηματιστηρίου και ο Κ. Μποτόπουλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προσπάθησαν να πετύχουν την επανέναρξη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, χωρίς περιορισμούς, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. 
Αργά το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουλίου ξεκίνησε νέος κύκλος διαβουλεύσεων ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα έστω και ημιτελής για το ελληνικό χρηματιστήριο...η οποία τουλάχιστον χθες αλλά και έως σήμερα το πρωί δεν είχε βρεθεί. 

Δεν ανοίγει 27 Ιουλίου από 28 Ιουλίου και αν…

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ανοίξει 27 Ιουλίου και δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα ανοίξει και 28 Ιουλίου.
Οι τράπεζες ζητούν ορισμένες ημέρες να προσαρμοστούν τεχνικά στα νέα δεδομένα άρα το χρηματιστήριο ίσως ανοίξει 29-30 Ιουλίου.
Επίσης ενώ φαινόταν ότι οι τράπεζες θα επαναδιαπραγματεύονται αυτό ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο.

Σχέδιο απαξίωσης;

Είναι προφανές ότι αν ισχύσουν οι περιορισμοί της ΕΚΤ στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αγορά θα καταρρεύσει από πωλητές και αναξιοπιστία.
Στελέχη της αγοράς μιλούν για σχέδιο απαξίωσης, μπορεί να ακούγεται ως σενάριο συνωμοσίας αλλά φαίνεται ότι με τους όρους που πάει να ανοίξει το ελληνικό χρηματιστήριο…αν ανοίξει τελικά άμεσα….θα είναι θανατική καταδίκη.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Η ΕΚΤ έθεσε φραγμούς στην πλήρη απελευθέρωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και ως εκ τούτου, δεν θα ανοίξει αύριο Δευτέρα 27 Ιουλίου αλλά μάλλον 28 Ιουλίου.
Οι πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα και ήθελαν να ανοίγει το ελληνικό χρηματιστήριο Δευτέρα 27 Ιουλίου διαψεύδονται.
Η ΕΚΤ έθεσε τελικά φραγμούς, δεν αποδέχθηκε την ελληνική πρόταση για το ελληνικό χρηματιστήριο και επέβαλε περιορρισμούς.
Η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης ήταν στις 26 Ιουνίου του 2015, την 29η Ιουνίου ξεκίνησε η τραπεζική αργία και το χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό.
Επί ένα μήνα το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό, εξέλιξη πρωτοφανή ως προς τον χρόνο καθώς συνολικά 12 φορές η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε από εξωγενείς παράγοντες.
Στις 28 Ιουλίου θα ξεκινήσει εκ νέου η επαναλειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου εφόσον επιλύθηκαν ορισμένα τεχνικής υφής ζητήματα τόσο με την ΕΚΤ όσο και με τις χρηματιστηριακές και τις τράπεζες.
Το χρηματιστήριο επαναλειτουργεί αλλά με ποιες παραδοχές;

1)Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αποτιμηθεί με την δέουσα προσοχή είναι ότι θα υπάρξει περιορισμός ως προς τους χρηματιστηριακούς κανόνες...
Ενώ η ελληνική πρόταση δεν περιλάμβανε περιορισμούς, ωστόσο η ΕΚΤ επέβαλε όρους για την επαναλειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ξένοι και έλληνες επενδυτές  θα έχουν  περιορισμούς....και πέραν αυτών που άπτονται των capital controls στις τράπεζες και στις καταθέσεις. 
Ωστόσο εγείρονται πολλά ζητήματα.

Η Investment Services and regulated markets Mifid επιβάλλει πλήρη απελευθέρωση, αλλά καθίσταται κατανοητό ότι θα ήταν αδιανόητο να επιτρέπεται στους ξένους να ρευστοποιούν και οι έλληνες να παιδεύονται με τα 5.000 ευρώ προτάσεις που είχαν εξεταστεί τις τελευταίες ημέρες και αναλύσεις διεξοδικά…για την αναποτελεσματικότητα τους.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι αν ένας επενδυτής έλληνας θέλει να πουλήσει μετοχές αξίας 200.000 ευρώ και βρει αντισυμβαλλόμενο γιατί τις πρώτες ημέρες θα υπάρξουν βιαιοπραγίες και ακρότητες θα μπορεί να τις πουλήσει και εν συνεχεία αν θέλει με τα 200.000 ευρώ να αγοράσει νέες μετοχές μάλλον δεν θα έχει αυτή την δυνατότητα.

2) Για να διασφαλιστεί ότι μέσω του χρηματιστηρίου οι έλληνες δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό έχουν ληφθεί πολλές πρωτοβουλίες ώστε να κλείσουν τα περισσότερα παράθυρα και να στεγανοποιηθεί στον βαθμό του εφικτού η αγορά.
Π.χ. έχει συμφωνηθεί να μπλοκάρουν όλα τα Free of Payment δηλαδή μηχανισμούς που μπορεί ένας επενδυτής π.χ. με 500.000 ευρώ να βρεθεί μέσω «ειδικών συναλλαγών» με ξένους….να ρευστοποιεί τις μετοχές του στο εξωτερικό άρα…εκροή κεφαλαίων.
Πολλοί τρόποι που χρησιμοποιήθηκαν και στην Κύπρο το 2013 ώστε οι επενδυτές να μπορούν να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό έχουν σχεδόν αποκλειστεί.

3) Οι μετοχές των τραπεζών, μετά από πιέσεις των τραπεζιτών, θα διαπραγματεύονται κανονικά στο χρηματιστήριο.
Ενώ υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι λόγω της έκτακτης ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες θα παρέμεναν εκτός διαπραγμάτευσης, το βασικό σενάριο θέλει στις 28 Ιουλίου που θα ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΑ να ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών και των warrants κανονικά. 

4) Με βάση τους ελεύθερους κανόνες που πρέπει να διέπουν μια χρηματιστηριακή αγορά, δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας περιορισμός και οι μετοχές των τραπεζών θα πρέπει να διαπραγματεύονται κανονικά.
Ορισμένοι θεωρούν ότι οι μετοχές των τραπεζών επειδή θα κλειδώσουν στο limit down θα ήταν σκόπιμο να μην ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τους μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές αλλά σε επόμενη φάση.
Τελικά οι τραπεζικές μετοχές θα διαπραγματεύονται κανονικά από την πρώτη μέρα λειτουργίας.

5) Οι πρώτες ημέρες επαναδιαπραγμάτευσης θα έχει μετοχές στο -30% και μετοχές στο -20% ή -15%.
Τις πρώτες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποστεί ένα μεγάλο σοκ κυρίως λόγω έλλειψης αντισυμβαλλόμενων αλλά εκτιμάται ότι μετά από λίγες ημέρες η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί.
Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μετά από λίγες ημέρες οι μετοχές στο χρηματιστήριο μετά την πτώση…άρχισαν να καταγράφουν άνοδο και να εμφανίζονται αγοραστές.
6)Όπως έχει τονιστεί μάλλον θα αποφευχθεί η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την Morgan Stanley Capital International.
Μια υποβάθμιση θα ήταν απλά καταστροφική, θα προκαλούσε μεγαλύτερη καταστροφή η υποβάθμιση από ότι το δραματικό γεγονός να κλείσει βίαια το χρηματιστήριο.

Η ιστορία

Το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε  κλειστό για 12η φορά στην ιστορία του..
29 Ιουνίου 2015 λοιπόν είναι η 12η φορά που το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει, από την ίδρυση του το 1876, ύστερα από 19 χρόνια που είχε να συμβεί κάτι ανάλογο την προτελευταία φορά το 1996!
Οι λόγοι που το οδήγησαν σε αυτό είναι σε όλους μας γνωστοί.. με "τελειωτικό χτύπημα" την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Ιουνίου του 2015, διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών - δανειστών...

19 χρόνια πριν.. τον Οκτώβριο του 1996, το σκάνδαλο της  Δέλτα Χρηματιστηριακής στάθηκε αφορμή για να κλείσει το ΧΑΑ 3 μέρες αφού μετά την κατάρρευση της εταιρείας, δεν ήταν εφικτό να διεξαχθεί σωστά η εκκαθάριση.
Οκτώβριος του 1987... Το ΧΑΑ κλείνει για 10 ημέρες μετά το κραχ στη Wall Street...
Ιούλιος του 1974... Το ΧΑΑ κλείνει για έναν μήνα με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο...
Δεκέμβριος του 1944... "Δεκεμβριανά"!
Το ΧΑΑ κλείνει και πάλι για έναν μήνα λόγω της γνωστής ένοπλης σύγκρουσης που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων!
Αιματηρή η κατάληξη του συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος...

28 Δεκεμβρίου του 1940... Το ΧΑΑ κλείνει επ' αόριστον...
Αιτία;;
Η ένοπλη σύγκρουση της χώρας με την Ιταλία ύστερα από δική τους εισβολή στα ελληνικά εδάφη...
Το χρηματιστήριο ξανανοίγει για μία εβδομάδα στις 4/6/1941 και ξανακλείνει...

11 Ιουνίου του 1940... Το ΧΑΑ κλείνει για μία ημέρα υπό την απειλή του Β' Παγκόσμιου πολέμου στην Ευρώπη...

18 Σεπτεμβρίου του 1931... Το ΧΑΑ κλείνει για 15 ολόκληρους μήνες... με τη νομισματική κρίση που έχει προκαλέσει η κατάρρευση του κανόνα Χρυσού - Συναλλάγματος,  με την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας απο το " χρυσό κανόνα "..

26 Ιουνιου του 1923... Το ΧΑΑ κλείνει για έναν μήνα!!! Το γεγονός του ότι η Ελλάδα αντιστάθηκε  στη υπογραφή της ειρήνης,( λιγο πριν τη συνθήκη της Λωζάνης) λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, προκάλεσε χάος στο ΧΑΑ...

22 Ιουλίου του 1918... Το ΧΑΑ κλείνει και πάλι για έναν μήνα με τις φήμες του διωγμού των Ελλήνων απο τη Σμύρνη!

16 Ιουλίου του 1914... Το ΧΑΑ κλείνει επ'αόριστον όπως και πολλά άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αφορμή την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου...

Ιστορικές στιγμές... τόσο για τη χώρα μας όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο που λειτουργεί άλλοτε ως προεξοφλητικός μηχανισμός και άλλοτε ως αποδέκτης των εγχώριων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων...

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, ώρα 23:35)

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης