Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εξετάζεται συνδυασμός ΑΜΚ με μετατρέψιμα ομολογιακά cocos για τις τράπεζες - Στο -50% τα discount στις τιμές των ΑΜΚ

Εξετάζεται συνδυασμός ΑΜΚ με μετατρέψιμα ομολογιακά cocos για τις τράπεζες - Στο -50% τα discount στις τιμές των ΑΜΚ
Τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα ανακοινωθούν μάλλον 18 ή 25 Οκτωβρίου του 2015.
Φως φαίνεται στο σκοτεινό τούνελ των ιδιωτών μετόχων των ελληνικών τραπεζών καθώς με βάση σοβαρές ενδείξεις και παρά τις αρχικές ενστάσεις, φαίνεται η Τρόικα να εξετάζει την λύση των μετατρέψιμων ομολογιακών σε μετοχές τα γνωστά cocos.
Με την λύση αυτή οι τράπεζες δεν επιλύουν τα προβλήματα τους αλλά σίγουρα κερδίζουν χρόνο, τα ομολογιακά δίνουν χρόνο.
Τα stress tests ξεκινούν τυπικά σήμερα 10 Αυγούστου.
Ξεκινάει ο έλεγχος των AQR asset quality review δηλαδή ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού δηλαδή δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενώ τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα οριστικοποιηθούν οι μακροοικονομικές παραδοχές των stress tests.
Τα αποτελέσματα από την ΕΚΤ θα ανακοινωθούν μάλλον 18 ή 25 Οκτωβρίου του 2015.
Συγκεκριμένα εξετάζεται το εξής σενάριο.
Τα αποτελέσματα των stress tests θα περιλαμβάνουν δύο σενάρια το βασικό και το δυσμενές.
Ας υποθέσουμε ότι το βασικό σενάριο είναι 7-8 δισεκ. και το δυσμενές – adverse scenario – περίπου στα 12 με 13 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση που έχει υποβληθεί και εξετάζεται είναι τα 7 με 8 δισεκ. του βασικού σεναρίου των stress tests να καλυφθούν υποχρεωτικά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κοινές μετοχές και η διαφορά από το βασικό σενάριο στο δυσμενές δηλαδή από τα 7-8 δισεκ. στα 12 με 13 δισεκ. την διαφορά των 4-5 δισεκ. να καλυφθεί με ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές cocos.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι θα υπάρξουν επενδυτές – ιδιώτες και funds – που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό ή θεωρητικά και όλο το ποσό των αυξήσεων κεφαλαίου.
Τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές που ενισχύουν τα εποπτικά κεφάλαια θα καλυφθούν 100% από το ΤΧΣ.
Όμως υπάρχουν 4-5 ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν καίρια.

Για να επενδύσουν νέα κεφάλαια οι ξένοι επενδυτές μετά από σοκ ζημιών και συνεχόμενων ανακεφαλαιοποιήσεων θα πρέπει να επιλυθούν τα εξής ζητήματα

Οι κρίσιμες απαντήσεις

1)Τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές cocos υπό ποιες  προϋποθέσεις θα μετατρέπονται σε μετοχές;

Εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο οι κεφαλαιακές ζημίες στο βασικό σενάριο να καλυφθούν με αύξηση κεφαλαίου και η διαφορά από το βασικό στο δυσμενές με cocos με μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές θα πρέπει να εξεταστούν πλειάδα παραμέτρων.
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι οι νέες ΑΜΚ θα υλοποιηθούν τουλάχιστον με τις παραδοχές των ΑΜΚ του 2013 με 2014 δηλαδή η τιμή των αυξήσεων κεφαλαίου θα προσδιορίζεται με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών μείον discount 50% ή με βάση την τελευταία ημέρα κλεισίματος.
Με βάση τις τελευταίες τιμές κλεισίματος και με τις παραδοχές του υφιστάμενου νόμου ανακεφαλαιοποίησης ο μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών -50% discount μας δίνει τιμές ΑΜΚ
Στην Εθνική 0,55 ευρώ
Στην Πειραιώς 0,19 ευρώ προ reverse split
Στην Eurobank 0,065 ευρώ προ reverse split
Στην Alpha bank 0,15 ευρώ προ reverse split
Στην Attica bank 0,03 ευρώ προ reverse split
Εφόσον ισχύσει η παράμετρος οι κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου να καλυφθούν από μετατρέψιμες ομολογίες θα πρέπει να αποτιμηθούν
-πότε θα μετατρέπονται σε μετοχές τα ομολογιακά;
- Τι επιτόκιο θα φέρουν;
Με βάση την παρελθούσα εμπειρία, όταν μια τράπεζα υποχωρούσε σε core tier 1 κάτω από το 8% αυτομάτως μέρος των μετατρέψιμων ομολογιακών μετατρέπονταν σε μετοχές μέχρι η τράπεζα να ξεπεράσει το 8%.
Αυτό σηματοδοτεί πολύ αυξημένη διακυβέρνηση και πολύ αυστηρή επιτήρηση των τραπεζών, για να αποφευχθούν μεταξύ άλλων και τα dilution των ιδιωτών μετόχων.
Όσον αφορά το επιτόκιο μάλλον θα είναι 7% προσαυξανόμενο κατά 0,5% για κάθε χρόνο.
Τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές θα μπορούσαν να μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές σε βάθος 5ετίας με τιμή μετατροπής το 50% του μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών χρηματιστηριακών συνεδριάσεων ή τις τιμές που υλοποιήθηκαν οι ΑΜΚ ή με discount 65% αν μετατραπούν νωρίτερα σε μετοχές.
Σημειώνουμε ότι τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στα μετατρέψιμα ομολογιακά θα καταβληθούν από το ΤΧΣ που θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

2)Θα υπάρξουν συμβάσεις προεγγραφής όπως το 2013;

Για να υπάρξουν συμβάσεις προεγγραφής θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για προκαταβολή κεφαλαίων στις τράπεζες.
Επειδή ο ESM για να δώσει προκαταβολή θα θέλει μετοχές, επειδή υπάρχουν ορισμένα ζητήματα με την DGCom την Επιτροπή Ανταγωνισμού περί state aid και επειδή το ΤΧΣ δεν φαίνεται πιθανό να προκαταβάλλει κεφάλαια στις τράπεζες, μάλλον θα ανακοινωθούν τα stress tests από την ΕΚΤ και θα υλοποιηθούν ΑΜΚ όπου το ΤΧΣ μερικώς ή ολικώς θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.
Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες και όχι ο ESM απευθείας.

3)Τι θα γίνει με το DTC και DTA όχι στα stress tests που έχουν εξαιρεθεί αλλά με βάση την ελληνική νομοθεσία αν οι τράπεζες το  εμφανίσουν τεράστιες ζημίες το 2015;

Μπορεί στα stress tests το DTC και DTA να μην περιλαμβάνεται άρα οι τράπεζες δεν έχουν να ανησυχούν με την αναβαλλόμενη φορολογία που φθάνει στα 15,38 δισεκ. σε σύνολο 26-27 δισεκ. κεφαλαίων αλλά υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα με την αναβαλλόμενη φορολογία ως πιστωτική απαίτηση.
Η αναβαλλόμενη φορολογία λειτουργεί θετικά προς όφελος των τραπεζών όταν οι τράπεζες εμφανίζουν κέρδη.
Οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν μεγάλες ζημιές ειδικά το 2015 θα είναι ζημίες σοκ και ζημίες και το 2016 πολύ μικρότερης κλίμακας.
Τι θα συμβεί το ελληνικό δημόσιο την διαφορά που προκύπτει θα ζητήσει να μετατραπούν σε μετοχές ή η διαδικασία θα παραταθεί;

4)Τι θα γίνει με τα NPLs;

Τα προβληματικά δάνεια NPLs φθάνουν τα 96-100 δισεκ. και αντιστοιχούν στο 46% με 47% του συνόλου των δανείων.
Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί είναι δύο
Να συσταθεί μια εταιρία διαχείρισης τύπου ΝΑΜΑ Ιρλανδίας όπου εκεί θα υπάγουν οι τράπεζες προβληματικά δάνεια
Ωστόσο στα σχέδια της bad bank δηλαδή της δημιουργίας μιας κακής τράπεζας όπου οι ελληνικές τράπεζες θα μετέφεραν μεγάλο μέρος των προβληματικών τους δανείων, προσκρούουν στην  DGCom.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκαθαρίσει ότι λόγω state aid δηλαδή ζητήματος κρατικής ενίσχυσης απορρίπτει τα σχέδια για σύσταση bad bank.
Για να δημιουργηθεί μια bad bank θέλει τουλάχιστον 6 μήνες.
Ταυτόχρονα για να αποδώσει μια bad bank θα πρέπει να συσταθεί και να μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια πριν την ανακεφαλαιοποίηση, όπως συνέβη στην Ιρλανδία με την NΑΜΑ.
Χρονικά λοιπόν είναι αδύνατο να οργανωθεί και να λειτουργήσει μια bad bank.
Όπως αναφέρει τραπεζίτης αν δεν υπάρξει bad bank προ της ανακεφαλαιοποίησης, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις σχεδόν μηδενίζονται οι πιθανότητες.
Η Πειραιώς ήταν μια από τις τράπεζες που πρωτοστάτησε για να υπάρξει συλλογική λύση στο πρόβλημα των NPLs των προβληματικών δανείων.
Με βάση τα νέα δεδομένα, οι τράπεζες θα λύσουν το πρόβλημα με τα NPLs με εσωτερικούς μηχανισμούς, ωστόσο απαιτείται διατραπεζική αντιμετώπιση ειδικά στα κοινοπρακτικά δάνεια επιχειρήσεων, όπου συμμετέχουν περισσότερες από μια τράπεζες.
Η Τρόικα διαφωνεί ξεκάθαρα στο θέμα της αποτίμησης των ακινήτων.
Ενώ εν μέρει συμφωνεί με ορισμένες παραδοχές της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι κοντά στους δείκτες ακινήτων που έχει δημιουργήσει αλλά ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα π.χ. ξενοδοχεία και άλλα υπάρχουν χαώδεις διαφορές.
Οι απομειώσεις, τα haircuts στις αξίες των ακινήτων που ζητάει η Τρόικα είναι προκλητικά ακραίες.
Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνει haircuts έως 35% με 38% σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων.

5)Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών;

Η αποπληρωμή περίπου 2,5 δισεκ. των προνομιούχων μετοχών της Εθνικής, Eurobank και Attica bank έχουν πάρει παράταση έως το 2017 αλλά το ερώτημα είναι οι ιδιώτες θεσμικοί που θα επενδύσουν κεφάλαια στις ΑΜΚ του 2015 δεν πρέπει να γνωρίζουν πως θα αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές.  

6)Θα ζητηθούν από την ΕΚΤ, SSM και ESM πλάνα αναδιάρθρωσης που θα προσομοιάζουν σε θεραπεία σοκ στις ελληνικές τράπεζες;

Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης μας ανέφερε ότι τα νέα restructuring plan τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών δεν θα έχουν καμία σχέση με ότι ξέραμε έως σήμερα.
Θα αποτελούν θεραπεία σοκ στα Βαλκάνια όπου θα υπάρξουν μαζικές συγχωνεύσεις θυγατρικών και δραματικής μείωσης του λειτουργικού κόστους μέσω νέου κύματος εθελουσίας εξόδου.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μειωθούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες από 44 χιλιάδες στους 35 χιλιάδες δηλαδή περαιτέρω μείωση σοκ 9 χιλ εργαζομένων.
Στο σκέλος του κόστους είναι αληθές ότι η Τρόικα προτείνει θεραπεία σοκ…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης