Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ανάκαμψη της Ισπανίας είναι μεγάλο ψέμα ή όχι; - Στο +3% ΑΕΠ και 1 εκατ νέες θέσεις εργασίας

Η ανάκαμψη της Ισπανίας είναι μεγάλο ψέμα ή όχι; - Στο  +3% ΑΕΠ και 1 εκατ νέες θέσεις εργασίας
Στην Ισπανία έχουν δημιουργηθεί 1 εκατ νέες θέσεις εργασίας μεταξύ 2014 και 2015 αλλά....
Η Ισπανία αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση χώρας που εφάρμοσε μνημονιακού τύπου μεταρρυθμίσεις….και πέτυχε ή περίπου πέτυχε γιατί υπάρχουν σοβαρές αμφισβητήσεις.
Εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 3% η Ισπανική οικονομία ενώ από τις αρχές του 2104 έως σήμερα δημιούργησε 1 εκατ νέες θέσεις εργασίας.
Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα πέτυχε ένα τρίτο δάνειο νέας ύφεσης και λιτότητας.
Η Ισπανία είναι ειδική περίπτωση.
Εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 3% στο ΑΕΠ  για το 2015 και έχει δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας από τις αρχές του 2014.
Αλλά για πολλούς Ισπανούς, οι στατιστικές ίσως να μην έχουν νόημα.     
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί έκπληξη η αύξηση της απασχόλησης στην Ισπανία, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης – μερικές  διαρκούν μόνο λίγες ημέρες -.
Όλα αυτά είναι λίγα για να βελτιώσουν τις ζωές των εκατομμυρίων Ισπανών που έχασαν τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.



Κατά την διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών της μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου, Βρυξελλών και του ΔΝΤ, υπήρχαν συζητήσεις αν η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία θα μπορούσαν να επηρεαστούν ή γιατί τελικώς πέτυχαν τα προγράμματα λιτότητας στις χώρες αυτές.





Με βάση το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων:
Η οικονομική ανάκαμψη στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και - μέχρι το τέλος του 2014 - και στην Ελλάδα απέδειξαν ότι η αρχή «δάνεια έναντι μεταρρυθμίσεων» μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία.
Για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας η κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευθύνη για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στην Ευρώπη και ειδικά σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία εφαρμόζεται λιτότητα που έχει όμως αποδώσει παρά τα προβλήματα.
Το 44,2% των νέων Ιταλών είναι άνεργοι και σχεδόν το 23% του πληθυσμού της Ισπανίας είναι άνεργοι.

Παρατεταμένη η κρίση στην Ισπανία

Η κρίση στην Ισπανία ήταν βαθύτερη και πιο παρατεταμένη από την ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ισπανία έχασε περίπου το 16% των θέσεων εργασίας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7%.
Το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε κατά 13% ανά έτος το διάστημα 2007-2011.      
Οι άνεργοι Ισπανοί έχουν προβλήματα, υποχρεώνονται να εργάζονται για ελάχιστα χρήματα ή για 2 ημέρες την εβδομάδα ενώ  μερικοί, επιστρέφοντας σε παλιές δουλειές τους, διαπιστώνουν περικοπές μισθών σοκ.
 Στην Ισπανία κυριαρχεί μια νέα έννοια μισθωτός που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Με την περιθωριοποίηση και την απόγνωση να κυριαρχεί οι πολίτες είναι ποιο έτοιμοι για αλλαγές όπως συνέβη και στην Ελλάδα.
Στην Ισπανία, μέρος των απογοητευμένων πολιτών στράφηκαν στο Podemos που τα πήγε καλά στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές νωρίτερα και κατά καιρούς έχει φροντίσει να αποστασιοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Mariano Rajoy υποστηρίζει ότι η Ισπανία πετυχαίνει και ότι προσεχώς δεν θα μιλάμε για ανεργία.
 Ωστόσο, οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη ήταν ταπεινωτικές για το Λαϊκό κόμμα και για το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έχασε τον έλεγχο των πόλεων σε όλη την Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης της Σαραγόσα και της πρωτεύουσας, της Μαδρίτης.
Ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πιο ενθαρρυντικές για το Λαϊκό Κόμμα.
Η λιτότητα δοκιμάζεται στην Ευρώπη.
Ανεξάρτητα από το εάν το ΔΝΤ καταφέρνει να πείσει τη Γερμανία να κουρέψει το ελληνικό χρέος  είναι γεγονός ότι τα προγράμματα λιτότητας θα δοκιμαστούν και με πολιτικούς όρους.
Στη Σαραγόσα, μια πόλη περίπου 700.000 στη βόρεια Ισπανία, τα πάει σχετικά καλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.
Ο δήμαρχος Pedro Santisteve, που συνδέεται με  Podemos, αποκαλεί ως μεγάλο ψέμα την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας.
Λέει ότι υπάρχουν 25.000 οικογένειες στη Σαραγόσα που ζουν με λιγότερο από  300 το μήνα και 31.000 οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα.
Τον τελευταίο χρόνο, περισσότερες από 500 οικογένειες έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, λόγω πλειστηριασμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης