Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα είναι οι τελευταίες ΑΜΚ; - Στο ΤΧΣ αναλογούν 7-8 δισ και στους ιδιώτες 5,3-6 δισ; - Υποβαθμίζεται ο ρόλος των διοικήσεων

Θα είναι οι τελευταίες ΑΜΚ; - Στο ΤΧΣ αναλογούν 7-8 δισ και στους ιδιώτες 5,3-6 δισ; - Υποβαθμίζεται ο ρόλος των διοικήσεων
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, δεν θα αλλάξουν αλλά δεν θα έχουν τον αναβαθμισμένο ρόλο των τελευταίων 10-15 ετών....
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα έχει υποστεί ολοσχερή καταστροφή, από την απρονοησία της κυβέρνησης και από τους εγκληματικούς χειρισμούς που οδήγησαν στο αδιέξοδο τις τράπεζες.
Μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί από το κράτος και τους ιδιώτες από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα 5 δισεκ. από προνομιούχες μετοχές και έχουν αποπληρωθεί 2,5 δισεκ.
Το 2013 επενδύθηκαν 25 δισεκ. από το ΤΧΣ και 15 δισεκ. funding gap για την χρηματοδότηση ενώ 3,1 δισεκ. επένδυσαν οι ιδιώτες, το 2014 οι ιδιώτες επένδυσαν 8,3 δισεκ. ευρώ και το 2015 μέσα στον Νοέμβριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση 12-14 δισεκ. ευρώ.
Άρα μεταξύ 2009 και 2015 έχουν υπάρξει 4 ανακεφαλαιοποιήσεις ύψους 5 δισεκ. + 25 δισεκ + 8,3 δισεκ. + 12-14 δισεκ. δηλαδή συνολικά 50 δισεκ. ευρώ.
Η 4η ανακεφαλαιοποίηση και η τρίτη κατά σειρά σε ετήσια βάση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι γεγονός.
Το ερώτημα είναι ποιος εγγυάται ότι θα είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών;
Μπορεί να το εγγυηθεί το ΤΧΣ;
Μπορεί να το εγγυηθεί η ΤτΕ;
Μπορεί να το εγγυηθούν οι διοικήσεις των τραπεζών;
Όχι σε καμία περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτε.
Η νέα ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιείται με όρους που είναι στρατηγικά επωφελής για τους ιδιώτες μετόχους λόγω των νέων εξευτελιστικών τιμών.
Για τους νέους μετόχους το μόνο ελκυστικό στοιχείο θα είναι οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν με discount έως 95% επί των τιμών των ΑΜΚ του 2014, προ των reverse split.
Οι τιμές του 2014 ήταν λάθος, μεγάλο λάθος.
Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι αν η Πειραιώς θα χρειαστεί 4 ή 4,5 δισεκ. ή η Εθνική 3 ή η Eurobank 3 δισεκ. και η Alpha bank 1,5 με 2 δισεκ.
Το μείζον ζήτημα είναι αν αξίζει ο ιδιώτης επενδυτής να επενδύσει εκ νέου κεφάλαια στις τράπεζες καλύπτοντας το 45% μεσοσταθμικά για να μην υποστεί ακραίο dilution δηλαδή 5,3 με 6 δισεκ. ή αν το ΤΧΣ πρέπει να καλύψει όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου και σε επόμενη φάση μέσω placement να προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης;
Ποια είναι τα δεδομένα;

Σενάριο με ΑΜΚ 12-14 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες

Στην υπόθεση όπου ΤΧΣ και ιδιώτες καλύπτουν τις ΑΜΚ με βάση τα ποσοστά τους
Τράπεζες

Ύψος ΑΜΚ

Συμμετοχή ΤΧΣ

Συμμετοχή ιδιωτών

Εθνική

3 δισ

1,7 δισ (57,2%)

1,3 δισ

Πειραιώς

4,5 δισ

3 δισ (66,9%)

1,5 δισ

Eurobank

3 δισ

1 δισ (35,4%)

2 δισ

Alpha bank

1,5-2 δισ

1 - 1,3 δισ (66,2%)

500 εκατ

Σύνολο

+… 12,5 δισ

6,7 - 7 δισ

5,3 δισ

Εκτιμήσεις bankingnews.gr

Στο σενάριο που περιγράφουμε στον πίνακα το ΤΧΣ θα πρέπει να καταβάλλει τουλάχιστον 7 δισεκ. στις νέες ΑΜΚ των τραπεζών και οι ιδιώτες 5,3 δισεκ. για να μην υποστούν dilution και να διατηρηθούν τα ποσοστά ΤΧΣ και ιδιωτών ως έχουν.
(Με capital controls και με την γενική περιρρέουσα ατμόσφαιρα οι έλληνες είναι αδύνατο να συμμετάσχουν και οι περισσότεροι ξένοι δεν θα συμμετάσχουν)
Το ερώτημα παραμένει οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι οι τελευταίες;
Αν είναι οι τελευταίες αξίζει οι ιδιώτες να συμμετάσχουν π.χ. στην Alpha εισφέροντας 500 εκατ στην Εθνική 1,3 δισεκ., στην Πειραιώς 1,5 δισεκ. και στην Eurobank 2 δισεκ.
Αν δεν είναι οι τελευταίες δεν αξίζει να συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Ποιος μπορεί να εγγυηθεί όμως ότι θα είναι οι τελευταίες ΑΜΚ;
Το μόνο ισχυρό πλεονέκτημα αυτών των ΑΜΚ θα είναι οι ακραία ελκυστικές τιμές…

Υποβαθμίζεται ο ρόλος των διοικήσεων

Σε κάθε τράπεζα θα τοποθετηθεί εξειδικευμένο τραπεζικό στέλεχος που θα διοριστεί από τον ESM και την Τρόικα, θα είναι πρόεδρος των επιτροπών και γενικώς θα έχει αυξημένες διοικητικές αρμοδιότητες ως τοποτηρητής.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, δεν θα αλλάξουν - και δεν πρέπει να αλλάξουν γιατί δεν ευθύνονται για την καταστροφή - αλλά δεν θα έχουν τον αναβαθμισμένο ρόλο των τελευταίων 10-15 ετών.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα είναι εκτελεστική εξουσία, θα εκτελεί τις εντολές.
Οι διοικήσεις υπάρχουν για να διοικούν και θα δούμε αν αυτά τα νέα σχήματα διοίκησης θα αποδώσουν στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης