Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πιο κοντά την συγκυβέρνηση με την ΝΔ για να αποτραπεί ο θίασος 3-4 κομμάτων

Η εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πιο κοντά την συγκυβέρνηση με την ΝΔ για να αποτραπεί ο θίασος 3-4 κομμάτων
Το μείζον ερώτημα είναι αν η νέα Βουλή θα είναι 7κομματική ή 8κομματική; - Μάλλον θα είναι 7κομματική
Η μεγάλη εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πιο κοντά την συγκυβέρνηση με την ΝΔ για να αποτραπεί η ακυβερνησία.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν προσεχώς εξάγονται ορισμένα βασικά συμπεράσματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταγράφει μεγάλη εκλογική πτώση σε τέτοιο βαθμό που καθιστούν περίπλοκη την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.
Πλέον το βασικό σενάριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 28,5% με 29,5% με μέγιστο 31% μακριά δηλαδή από τα ποσοστά του Ιανουαρίου του 2015 που είχε λάβει 36,34% ή 2,24 εκατ ψήφους.
Να σημειωθεί ότι με όρους δημοσκοπικών επιδόσεων το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου του 2015 είχε φθάσει έως το 41% για να υποχωρήσει στο 29% περίπου.
Το σενάριο της αυτοδυναμίας που παρουσιάστηκε αρχικώς από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρως εγκαταλειφθεί, η δυναμική έχει χαθεί η απογοήτευση κυριαρχεί.
Δεν είναι μόνο το κόμμα Λαφαζάνη η Λαϊκή Ενότητα αλλά και οι διαρροές που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κοινωνικές ομάδες όπου στο παρελθόν είχε μεγάλη διεισδυτικότητα δηλαδή τους νέους από 18 έως 34 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε συντριπτικά ποσοστά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εμφανίζει καθίζηση εκλογική μεγάλης κλίμακας και ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αποστασιοποιούνται απογοητευμένοι.
Έτσι εξηγείται το χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο του 28,5% με 29,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρόκειται για την πρώτη στρατηγική ήττα καθώς η αποδυνάμωση περιπλέκει τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης.
Με βάση δημοσκοπήσεις οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ είναι μεν μικρή αλλά κινείται κοντά στην ζώνη του 25% εξέλιξη ακόμη δυσμενέστερη.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί πολύ μεγάλη καθίζηση και αυτό θα καταγραφεί όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά και στο εκλογικό αποτέλεσμα στις 20 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές.
Η ΝΔ είναι επίσης χαμηλότερα από τις εκλογικές της επιδόσεις του Ιανουαρίου του 2015 που είχε λάβει 27,81% ή 1,71 εκατ ψήφους.
Την ΝΔ την προσδιορίζουν οι σφυγμομετρήσεις στο 23% με 24%.
Με δεδομένο το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει περίπου 130 βουλευτές και η ΝΔ από 75 έως 79 βουλευτές.
Οι έδρες προφανώς και θα εξαρτηθούν από τα πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στην Βουλή.
Η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι είναι ίσως το μόνο κόμμα που θα καταγράψει καθαρή αύξηση στα ποσοστά της.
Τον Ιανουάριο του 2015 η Χρυσή Αυγή είχε λάβει 6,28% ή 388 χιλιάδες ψήφους.
Η Χρυσή Αυγή από τα κόμματα που συμμετείχαν στην Βουλή θα έχει καθαρή αύξηση εκλογικού αποτελέσματος με ποσοστά που θα κινηθούν μεταξύ 7,5% με 8% χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και εκπλήξεις…προς τα πάνω.
Το Ποτάμι έχει χάσει την δυναμική του και παραμένει κοντά στις εκλογικές επιδόσεις του Ιανουαρίου που είχε λάβει 6,05% ή 373 χιλιάδες ψήφους.
Η Λαϊκή Ενότητα καταγράφεται στο 5% ωστόσο επειδή δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το νέο αριστερό κόμμα, μπορεί να υπάρχουν και εκπλήξεις.
Το μείζον ερώτημα είναι αν η νέα Βουλή θα είναι 7κομματική ή 8κομματική.
Παρά τις αναφορές ότι η Ένωση Κεντρώων θα μπορούσε να μπει στην Βουλή δεν προκύπτει ακόμη και οποιαδήποτε αναφορά εντάσσεται στην ζώνη της εικασίας.

Το συμπέρασμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα αλλά αποδυναμωμένος με την ΝΔ να έχει κλείσει την ψαλίδα η οποία ενισχύεται με βάση παλαιότερα δημοσκοπικά ευρήματα αλλά βρίσκεται κάτω από τις επιδόσεις του Ιανουαρίου του 2015.
Με δεδομένο τον κατακερματισμό φαίνεται ότι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ είναι το μόνο σενάριο που μπορεί να δώσει σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα έβρισκε τεράστια θετική ανταπόκριση από την Ευρώπη.
Κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς την ΝΔ – προσκρούει στο εξής εμπόδιο.
Για να σχηματιστεί σχετικά σταθερή κυβέρνηση απαιτούνται 3 κόμματα να συμμετάσχουν.
Οι ΑΝΕΛ π.χ. δεν μπορούν να συνεργαστούν με το Ποτάμι και το ερώτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ποιες επιλογές έχει ώστε να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση;
Πολλά κέντρα εξουσίας και επιρροής φαίνεται παρασκηνιακά να πιέζουν ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ με στόχο να διασφαλιστεί η εφαρμογή του μνημονίου.
Ένα θέμα που αντιμετωπίζουν τα κόμματα είναι ότι δεν θέλουν αξιωματική αντιπολίτευση την Χρυσή Αυγή αλλά εφόσον ο λαός θα την εκλέξει τρίτο κόμμα…στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος 20 Σεπτεμβρίου του 2015

ΣΥΡΙΖΑ 28,5% με 31%
ΝΔ 23% με 24%
Χρυσή Αυγή 7,5% με 8%
Το Ποτάμι 6,5-6,8%
Λαϊκή Ενότητα +5%
ΠΑΣΟΚ περίπου 5%
ΚΚΕ κάτω από 5%
ΑΝΕΛ 3,5% με 4%
Ένωση Κεντρώων 2,2% με 2,5%

Αποτελέσματα εκλογών Ιανουαρίου του 2015



Embedded image permalink

www.bankingnews .gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης