Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Reuters: Εξαντλείται ο χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών - Τα NPLs «στοιχειώνουν»...

Reuters: Εξαντλείται ο χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών - Τα NPLs «στοιχειώνουν»...
Ο χρόνος είναι περιορισμένος για να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει τους καταθέτες των τραπεζών
Ο φόβος της αύξησης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) είναι ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας, όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και για τους πιθανούς επενδυτές των οποίων τα χρήματα είναι αναγκαία για να τους ανακεφαλαιοποίηση, της ανάκαμψης του κλάδου, τονίζει το Reuters στη σημερινή του ανάλυση για την πορεία των ελληνικών τραπεζών.
Ενώ οι τράπεζες έχουν ανοίξει και πάλι και οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν κάπως χαλαρώσει, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, είναι αποκλεισμένοι από τις πιστώσεις.
Έξι μήνες αντιπαραθέσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές οδήγησε σε ένα bank run ύψους 40 δισ. ευρώ, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Οι ελληνικές τράπεζες «τραυματίστηκαν» άσχημα και περιόρισαν σημαντικά τον δανεισμό τους στην πραγματική οικονομία.
Η άμεση προοπτική για την Ελλάδα είναι εξίσου δυσοίωνη.
Μαζί με τους δανειστές της, η Αθήνα αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να συρρικνωθεί κατά 2,3% αυτό το έτος, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το επόμενο έτος.
Οι προβλέψεις αυτές είναι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ και στα stress test.

Οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων

Η συμφωνία που επετεύχθη με τους πιστωτές περιλαμβάνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ωστόσο, μερικά από τα κορυφαία στελέχη του κλάδου, καθώς και οι διεθνείς επενδυτές, δείχνουν αυτό δεν θα είναι αρκετό από μόνο του για να δώσει το έναυσμα για δανεισμό.
«Η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος θα επηρεαστεί από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής σταθερότητας, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του Οκτωβρίου και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη συμμετοχή των επενδυτών», αναφέρει ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.
Οι ανάγκες των τραπεζών θα γίνουν γνωστες μετά τις αξιολογήσεις της ποιότητας του ενεργητικού, που βρίσκονται σε εξέλιξη, και θα ολοκληρωθούν πιθανόν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Το τελευταίο πακέτο διάσωσης, το τρίτο της χώρας, θα διαθέσει μέχρι και 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρόλο που οι πρόχειροι υπολογισμοί τοποθετούν το ποσό στο εύρος των 10 -15 δισ. ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στο Reuters, είναι πιθανό να υπάρξει μια μικρή διαφορά μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων τραπεζών, αν και η Εθνική Τράπεζα θεωρείται κάπως ισχυρότερη, επειδή έχει στοιχεία ενεργητικού στα Βαλκάνια και την Τουρκία.
Αλλά το να πείσει κανείς τους ιδιώτες επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες θα είναι μια σημαντική δοκιμασία της εμπιστοσύνης.
Όσο περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια βρεθούν τόσα λιγότερα χρήματα θα χρειαστούν.
Το μεγαλύτερο αποτρεπτικό των ιδιωτών επενδυτών δεν είναι τόσο οι χαμένες καταθέσεις, οι οποίες έχουν καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι τα προβληματικά δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έχουν πάνω από 100 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, περίπου το 40,8% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι τράπεζες προσπάθησαν να πωλήσουν ορισμένα από αυτά το προηγούμενο έτος, κυρίως των επιχειρηματικών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των επισφαλών δανείων τους.
Μια επιλογή που αναφέρθηκε ήταν να δημιουργηθεί μια «κακή τράπεζα», για να δώσει στις τράπεζες ανάσα.
Ενώ μια τέτοια λύση βάζει περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων σε κίνδυνο, μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή στην Ελλάδα για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών.
Μια άλλη λύση για το πρόβλημα των επισφαλών δανείων που προτείνονται από στελέχη των τραπεζών είναι η πώληση υπό αίρεση μετατρέψιμων τίτλων (Cocos) ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης τους.
Τα ομόλογα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές και ενεργούν ως μαξιλάρι, εάν το κεφάλαιο μιας τράπεζας υποχωρήσει κάτω από ένα καθορισμένο επίπεδο.
Ο χρόνος είναι περιορισμένος για να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει τους καταθέτες των τραπεζών.
Εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, που είναι πιθανό, δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας, τότε καθίσταται εκτελεστή η BRRD της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ζημιές για τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους.
Εάν, από την άλλη πλευρά, μια νέα κυβέρνηση σχηματιστεί γρήγορα, και τηρήσει τους όρους της διάσωσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, καταλήγει το Reuters.

Πρώτη ενημέρωση: 11:05, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης