Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To μεγάλο δίλημμα Κατσέλη – Φραγκιαδάκη για την Finansbank και γιατί απορρίφθηκε η προσφορά 5,8 δισ του Qatar το 2014

To μεγάλο δίλημμα Κατσέλη – Φραγκιαδάκη για την Finansbank και γιατί απορρίφθηκε η προσφορά 5,8 δισ του Qatar το 2014
Το δίλημμα της διοίκησης της Εθνικής θα αποδειχθεί μεγάλο ή πολύ μεγάλο ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες και κυρίως τις προσφορές.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τους Κατσέλη και Φραγκιαδάκη ορθά υποστηρίζουν ότι θα αποφασίσουν για την Finansbank μετά τα stress tests….αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι η προετοιμασία πώλησης του 100% ή 51% ή 67% πρέπει να ξεκινήσει.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Qatar National Bank και την Τουρκική τράπεζα Garanti οι οποίοι φέρονται να εισφέρουν 3 δισεκ. δηλαδή κοντά στο book value.
Με την δημοσίευση της είδησης η μετοχή της Finansbank ενισχύθηκε +8% στα 1,20 ευρώ ή 4,08 τουρκικές λίρες ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σε 11,5 δισεκ. τουρκικές λίρες ή 3,4 δισεκ. ευρώ.
Το δίλημμα της διοίκησης θα αποδειχθεί μεγάλο ή πολύ μεγάλο ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες και κυρίως τις προσφορές.
Θυμίζουμε βγήκε στις διεθνείς αγορές και στην Τουρκική αγορά και το τίμημα που έπιασε το 2014 ήταν 0,90 ευρώ…έναντι 1,2 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.
Η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να σταθμίσει
1)τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests και να αποφασίσει αν πρέπει να πουλήσει το 100% της Finansbank ή το 51% ή 67%.
2)Το γεγονός ότι αν πουλήσει την Finansbank 100% καθαρίζει με τις κεφαλαιακές τις υποχρεώσεις και τις προνομιούχες μετοχές.  
3)Το γεγονός ότι η Εθνική επένδυσε 5 δισεκ. για να αγοράσει το 100% σχεδόν της Finansbank.
4)Το γεγονός ότι έχει διαγράψει το goodwill που σημαίνει ότι πουλήσει θα είναι κεφαλαιακό όφελος.
5)Να αποτιμήσει ότι το Qatar αρχές Ιανουαρίου του 2014 είχε ανεπίσημα  εκδηλώσει ενδιαφέρον προσφέροντας τότε 5,6 με 5,8 δισεκ. ευρώ δηλαδή 98% υψηλότερη προσφορά σε σχέση με την…άτυπη προσφορά της τρέχουσας περιόδου.
Η προσφορά είχε υποβληθεί στους Τουρκολιά και Χριστοδούλου στην προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής την οποία απέρριψαν....

6)Επίσης πρέπει να σταθμίσει ότι επί 9 χρόνια δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ μέρισμα από την Finansbank η Εθνική
7)Να αποτιμήσει τους δυνητικούς κινδύνους της τουρκικής τραπεζικής αγοράς, που μάλλον θα επιδεινωθούν.
8)Θα πρέπει να αποτιμηθεί ότι η αξία της Εθνικής χωρίς την Finansbank θα απομειωθεί σημαντικά.
Από την μια η Εθνική πουλώντας την Finansbank θα μειώσει αισθητά το ενεργητικό της - και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό -  και με τα κεφάλαια που θα λάβει θα εκτινάξει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 30%.
Όμως από την άλλη θα έχει περισσότερο αδύναμο ισολογισμό όσον αφορά την ποιότητα παραγωγής κερδών σε ενοποιημένη βάση.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας μεταξύ των σεναρίων που έχει εξετάσει είναι ακόμη και η πώληση του 100% των μετοχών της Finansbank η οποία εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 3,4 δισεκ. ευρώ ή 11,5 δισεκ. τουρκικές λίρες.
Θυμίζουμε ότι πριν 2 χρόνια η παρελθούσα διοίκηση της Εθνικής είχε δεχθεί πρόταση από το Qatar το οποίο προσέφερε 5,8 δισεκ. για το 100% της Finansbank αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.  
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής τράπεζας όπως θα προσδιοριστούν από τα stress tests θα μπορούσαν να καλυφθούν εξολοκλήρου από την πώληση της Finansbank.
Ωστόσο ποιος θα προσφέρει την τρέχουσα περίοδο υψηλό τίμημα για την Finansbank, παρ΄ ότι είναι κερδοφόρος τράπεζα στην Τουρκία;
H νέα διοίκηση της Εθνικής μελετάει όλα τα εναλλακτικά σενάρια και προσεχώς θα λάβει την οριστική απόφαση για την Finansbank.
Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει την κεφαλαιακής της ακεραιότητα η Εθνική είναι να πουλήσει το 100% της Finansbank.
Η Εθνική τράπεζα θα χρειαστεί – όπως και οι 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα – ανακεφαλαιοποίηση.
Αν η ανακεφαλαιοποίηση είναι μεγάλης κλίμακας και λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2017 πρέπει να πληρώσει και τα 1,35 δισεκ. των προνομιούχων μετοχών και το 2016 να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας ίσως θα ήταν στρατηγικά σκόπιμο η Εθνική είτε να πωλήσει τουλάχιστον το 51% της Finansbank  είτε το 100% και να αποχωρήσει από την Τουρκία.

Τι κέρδισε η Εθνική τράπεζα από την Finansbank...τίποτε....

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ενώ η Εθνική επένδυσε 5 δισεκ. σε κεφάλαιο για την εξαγορά της Finansbank επί 9 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, στην κυριολεξία παρά τα κέρδη της θυγατρικής στην Τουρκία.  
Λογιστικά εμφάνιζε τα αποτελέσματα στον ενοποιημένο ισολογισμό αλλά πρακτικά στην μητρική δηλαδή στην Εθνική Ελλάδος δεν είχε προστεθεί ούτε 1 ευρώ από την επένδυση στην Τουρκία και την Finansbank.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική κατέχει το 82,23% της Finansbank άμεσα, το 9,68% η NBG Dollar, το 7,90% η NBG International Holding και 0,19% είναι η διασπορά

Η Εθνική επένδυσε 5 δισεκ στην Finansbank και έχει λάβει έως τώρα 0….  

Η Εθνική τράπεζα υλοποιώντας την συμβατική της υποχρέωση στην DGCom να διαθέσει έως το 26,9% της Finansbank μέσω ΑΜΚ και placement αναζητούσε προς τα τέλη του 2014 επίδοξους μνηστήρες.
Βγήκε στις διεθνείς αγορές και στην Τουρκική αγορά και το τίμημα που έπιασε το 2014 ήταν 0,90 ευρώ έναντι 1,2 ευρώ τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας ανά μετοχή.
Να θυμίσουμε ότι το 2014 για το 100% της Finansbank το Qatar είχε προσφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ.

Τι εστί όμως Finansbank για την Εθνική τράπεζα;
 
.....Απρίλιος του 2006 .......
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την εξαγορά του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των προνομιούχων μετοχών της τουρκικής τράπεζας Finansbank από τη Fiba Holbing και τις συνδεδεμένες εταιρίες της, έναντι συνολικού τιμήματος 2,774 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 451 εκατ. δολάρια αφορούν τις προνομιούχες (ιδρυτικές) μετοχές και τα 2,323 δισ. δολάρια αφορούν τις κοινές μετοχές.
Η Εθνική τράπεζα όμως πλήρωσε στους Τούρκους συνολικά 5 δισεκ. ευρώ για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Finansbank.
Ήταν μια ακριβή αλλά καλή εξαγορά τόνιζαν τότε οι διεθνείς αναλυτές.
Το τίμημα εξαγοράς κινήθηκε πολύ πάνω από τα επίπεδα του 3 P/BV που αποτιμόνταν το 2006 οι περισσότερες μεγάλες τουρκικές τράπεζες.
Συνολικά η Εθνική κατέβαλλε 5 δισεκ. ευρώ για την εξαγορά της Finansbank.
Η Finansbank από τότε που εξαγοράστηκε έως σήμερα εμφανίζει κέρδη.
Τα κέρδη αυτά αποθεματοποιούνταν καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υποχρέωνε τις τράπεζες και την Finansbank να διακρατούν πολλά κεφάλαια ώστε να εμφανίζουν πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Έτσι εξηγείται γιατί ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Finansbank είναι σχετικά υψηλός στο 16%.  
Η Εθνική είχε λοιπόν δύο επιλογές ή να μην παίρνει μέρισμα και να αποθεματοποιεί τα κέρδη να τα μετατρέπει σε κεφάλαιο δηλαδή ή να παίρνει μέρισμα αλλά θα υποχρεωνόταν να υλοποιεί αυξήσεις κεφαλαίου.
Αποφασίστηκε λοιπόν η Εθνική να αποθεματοποιεί το μέρισμα που της αναλογούσε στην Finansbank στην θυγατρική της δηλαδή.
Έτσι εδώ και 9 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ μέρισμα από την Finansbank η Εθνική τράπεζα.
Η πολιτική της μη διανομής κερδών από την Finansbank δεν ήταν λάθος.
Όμως το ερώτημα που γεννάται είναι όταν η Εθνική έχει επενδύσει 5 δισεκ. με ποιο τρόπο θα πάρει πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε;
Η Εθνική τράπεζα πριν εύλογο χρονικό διάστημα ενέγραψε 2,3 δισεκ. goodwill της Finansbank.
Τι σκοπό είχε αυτή η κίνηση;
Η Εθνική ως όμιλος μείωσε τα κεφάλαια της κατά 2,3 δισεκ. από το goodwill της Finansbank με στόχο να απομειώσει την θυγατρική της στην Τουρκία ώστε αν στο μέλλον την πουλούσε το τίμημα θα ήταν 100% κεφαλαιακό κέρδος για την Εθνική τράπεζα.
Η κίνηση αυτή μείωσε τα κεφάλαια της Εθνικής Ελλάδος όχι όμως τα κεφάλαια της Finansbank.
Σε επίπεδο core tier 1 η Finansbank διαθέτει 2,8 δισεκ. ευρώ κεφάλαιο.
Ένα άλλο στοιχείο που επίσης είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ επενδύθηκαν 5 δισεκ. ευρώ για την εξαγορά της Finansbank η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της είναι 3,4  δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή η συνολική αξία της Finansbank είναι 3,4 δισεκ. ενώ η Εθνική επένδυσε 5 δισεκ. ευρώ.

Συμπέρασμα

Η επένδυση της Εθνικής στην Finansbank ήταν μια πολύ ακριβή επένδυση, ακραία πανάκριβη επένδυση.  
Αποτιμώντας την επένδυση σε βάθος 9 ετών το συμπέρασμα αυτό είναι ασφαλές.
Ήταν ακριβή επένδυση.
Ήταν όμως και καλή επένδυση;
Η Εθνική δεν έχει πάρει μέρισμα άρα η Εθνική άμεσα δεν έχει κερδίσει.
Μετά την αφαίρεση του goodwill η Εθνική θα κερδίσει μόνο αν πουλήσει μέρος της Finansbank, αυτό που προσπαθεί να πράξει προσεχώς.  
Όμως με όρους ρεαλιστικούς η επένδυση της Εθνικής στην Finansbank δεν ήταν τόσο καλή όσο παρουσιάζεται ήταν μάλλον μια κακή επιχειρηματικά εξαγορά.
Ένας βασικός λόγος λοιπόν που η Εθνική δεν μπορεί να πουλήσει την Finansbank σε οποιαδήποτε τιμή σχετίζεται με το κόστος επένδυσης, την διαγραφή του goodwill και βεβαίως την στρατηγική απόδοσης κέρδους στους μετόχους της Εθνικής Ελλάδος.
5 δισεκ. ευρώ επένδυσε η Εθνική τράπεζα στην Finansbank και μέχρι τώρα έχει πάρει…μηδέν.
Η Εθνική θα πρέπει να σταθμίσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες κυρίως τις μελλοντικές και ταυτόχρονα να αποτιμήσει αν πρέπει να πουληθεί το 51% ή το 100% της Finansbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης