Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

IfW: Στα 10 δισ. ευρώ περίπου το κόστος του ευρωομολόγου για τη Γερμανία - Διαφωνεί η Deutsche Bank - Στίγκλιτζ: Εάν η Γερμανία δεν θέλει το ευρωομόλογο ας βγει από την ευρωζώνη

IfW: Στα 10 δισ. ευρώ περίπου το κόστος του ευρωομολόγου για τη Γερμανία - Διαφωνεί η Deutsche Bank -  Στίγκλιτζ: Εάν η Γερμανία δεν θέλει το ευρωομόλογο ας βγει από την ευρωζώνη
(upd3)Χαμηλότερο του αναμενομένου αναμένεται να είναι το κόστος της έκδοσης ευρωομολόγου για τη Γερμανία, σύμφωνα με ανάλυση του Kieler Institute for World Economy, ή αλλιώς IfW, το οποίο τοποθέτησε το κόστος κοντά στα 10 δις. ευρώ. Από την άλλη όμως, οικονομολόγοι της Deutsche Bank θεωρούν ότι το ευρωομόλογο θα βλάψει σημαντικά την γερμανική  οικονομία, χαρακτηρίζοντας το ως ένα "δηλητηριώδες χάπι".
Η ιδέα του ευρωομολόγου το τελευταίο διάστημα παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το βασικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι ότι το κόστος δανεισμού της θα αυξηθεί σημαντικά αφού τώρα δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη, στο 2,3%. Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times Deutschland, την ώρα που Ιταλία και Ισπανία δανείζονται με επιτόκιο που ξεπερνά το 6%, το ευρωομολόγο αναμένεται να έχει επιτόκιο πέριξ του 4,6%.
Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για ευρωομόλογο, καθώς χρειάζεται πρώτα κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.
Η Maria Fekter υποστήριξε ότι τέτοιες εκδόσεις χρέους θα αύξαναν κατά δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος των αυστριακών ομολόγων, λέγοντας ότι είναι υπέρ της βελτίωσης του συντονισμού των πολιτικών στην Ευρώπη.
Από τη μεριά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Philipp Roesler, αν και δεν απέκλεισε μία ακόμη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η Γερμανία θα αναλάβει το κόστος διάσωσης της. Η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση της. Η Γερμανία δεν είναι ο καλός Σαμαρείτης, δήλωσε ο Roesler.

Εάν η Γερμανία δεν θέλει το ευρωομόλογο ας βγει από την ευρωζώνη

Πολύ δύσκολο να επιβιώσει το ευρώ χωρίς την θέσπιση ευρωομολόγου, υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν προωθηθεί άμεσα θα είναι δύσκολο για τις αδύναμες και προβληματικές χώρες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.
«Αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις δανείζονται από μεμονωμένες τράπεζες και αυτά τα ομόλογα προεξοφλούνται από την ΕΚΤ» είπε ο Στίγκλιτζ μιλώντας στη τηλεόραση του BBC, προσθέτοντας πως «κατά κάποιο τρόπο τα ευρωομόλογα ήδη υφίστανται, αλλά με έναν πολύ αδιαφανή τρόπο που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για το πώς το σημερινό σύστημα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί».
Αναφορικά με τις συνέπειες μίας αποτυχίας των αδύναμων χωρών να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ο Στίγκλιτζ αναμένει σοβαρές επιπτώσεις για τη Γερμανία, την οποία και προέτρεψε να αποχωρήσει από το ευρώ εάν δεν θέλει το ευρωομόλογο. Θα ήταν πιο επωφελής για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, αν οι Γερμανοί, και όχι μια ταραγμένη χώρα της Ευρωζώνης, αποχωρούσαν από το ευρώ, υποστήριξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης